Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap

A Deák Ferenc Megyei Könyvtár online katalógusa

Olvasói állapot ellenőrzése

Keresés    
Témakör
Művelet:
Beszerzés ideje:
Dokumentumtípus:
Információhordozó:
Keresés hatóköre:
Formátum:
Megjelenítés: Auto böngészés

Biográfia
Keresés
Név:

Böngészés
Név:

Böngészés    
Megjelenítés:

Letétek
Partner kvt.:
Dokumentum:

 

Tisztelt Felhasználók!

Az Online katalógusban kereshető a könyvtárban megtalálható valamennyi könyv, videó, hanglemez, DVD, CD, hangoskönyv, DVD-ROM, CD-ROM. A katalógus tartalmazza a könyvtár állományában korábban meglévő dokumentumokat is, melyek különböző okokból már nem találhatók meg. Ebben az esetben a megtalált dokumentumhoz nem tartozik példány adat.

A katalógusban négy keresőmező van.
A KERESÉS használatát azoknak ajánljuk, akik konkrét dokumentumot keresnek. Itt megadhatják a részletes paramétereket. A legördülő sávok segítségével lehet minél pontosabb keresési feltételeket beírni. (Legegyszerűbben szerzőre, címre, vagy a cím szavára lehet rákeresni, de ugyanitt megadható téma, közreműködő, kiadó, tárgyszó, zenei tárgyszó, ISBN szám, sorozati adat, nyelv is, csak ezek esetében át kell állítani a bal oldali sávban, mire keresünk. A negyedik sortól nem kell beírni semmit, csak a legördülő sávban felajánlott lehetőségek közül kell kiválasztani a megfelelőt. Itt beállítható a témakör, a művelet, a beszerzés ideje, a dokumentum típusa, az, hogy milyen információhordozón keresi a dokumentumot.) Egyik legpraktikusabb keresési paraméter a keresés hatásköre, itt ki lehet választani, hogy a Deák Ferenc Megyei Könyvtár állományába, valamelyik kistérség állományába vagy mindenhol keresünk.

A BIOGRÁFIA esetében konkrét személynevekre kapunk találatokat. Különbség van a keresés és böngészés között, attól függően választhat az olvasó, hogy pontos kifejezésre keres (keresés), vagy a keresett személy nevének pontos ismerete nélkül keres (böngészés).

A BÖNGÉSZÉS mező használata akkor ajánlott, ha a keresett dokumentumról, csak részleges információi vannak, vagy egy bizonyos kritériumnak megfelelő dokumentumok összességét keresi. A legördülő sáv segíti megadni a keresési paramétereket.

A LETÉT mezővel a megyei könyvtár állományába tartozó, de a Zala Megyei Büntetésvégrehajtási Intézetben található dokumentumokat keresheti. Itt is különbség van a keresés és böngészés között, attól függően választhat az olvasó, hogy pontos kifejezésre keres (keresés), vagy a kifejezés pontos ismerete nélkül részleges egyezésű, vagy hasonló találatokra van szüksége (böngészés).

TIPP: A találatok megjelenése után, a példány szóra kattintva pontos információhoz juthat az adott dokumentumról.
A Pld. mező a részletes példányadatokat tartalmazza.
A könyvtár mező mutatja meg, hogy melyik könyvtár/település állományába tartozik a dokumentum.
A raktár mezőben rövidítéseket használunk, amik a dokumentum lelőhelyére vonatkoznak.
Jelentésük:
FR – felnőtt szabadpolcos állományban található kölcsönözhető dokumentum,
IR – gyermek szabadpolcos állományban található kölcsönözhető dokumentum,
O – felnőtt olvasótermi állományban található helyben használható dokumentum, csak a munkaszüneti nap előtti utolsó napon vihető el 3 napra. Hosszabbításra nincs lehetőség!
K – gyermek olvasótermi állományban található helyben használható dokumentum, amely csak a munkaszüneti nap előtti utolsó napon vihető el 3 napra
MT – megyetörténeti vagy helyismereti állományban található, helyben használható dokumentum, külön elbírálás alapján 5 napig kölcsönözhető
BR – belső raktári dokumentum, csak helyben használható
Duplum – duplikát raktári állományban található, kölcsönözhető dokumentum
L – letéti állományába tartozó, kölcsönözhető dokumentum
DVD – a zenei gyűjtemény DVD állományába tartozó dokumentum
HL – hanglemez/bakelitlemez, a zenei gyűjteménybe tartozó dokumentumok
CD – a zenei gyűjteménybe tartozó zenei CD vagy hangoskönyv
Mozgókönyvtár – a dokumentum kistérségi állomány része

A rakt. jelzet a dokumentum megtalálásában segít. A szakirodalom esetében ez egy háromjegyű számból egy betűből és egy kétjegyű számból áll, szépirodalom esetében pedig egy betűből és egy kétjegyű számból.

A leltári szám a könyvek azonosítására szolgáló szám.

Az info hasznos információ, itt látható, hogy a könyv kölcsönözhető vagy kölcsönzésben van (ez esetben mikor jár le a kölcsönzési idő).

Amennyiben további segítségre van szüksége, könyvtárosaink állnak rendelkezésére.

Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap