Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap

Folyóiratajánló - 2023/5.

A Családi Lap 2023. májusi számának tartalmából:

„A szerencsés véletlenekben hiszek, amik mögött sok munka van!” - A boltban gyakran ráköszönnek, mert azt hiszik, a szomszéd lépcsőházból ismerik, aztán jön a felismerés. Huszonöt éve ott lakik a nappalinkban, szinte már a családunkhoz tartozik. Erős Antónia most a hozzá közelebb álló szeretteiről is mesél.

Amikor nincs megállás. Hogyan könnyítsünk a terheken szendvics-generációs nőként? - Éreztük már szorítónak a mindennapokat? Gyerekeinktől munkába, munkából nagyszülőkig rohanunk, majd vissza a saját háztartásba, ahol esténként leroskadva azt kérdezzük magunktól: kik vagyunk valójában? Az érzés nem véletlen: sokan szendvicsgenerációs életet élünk. Szakértőnk, dr. Dariga Ágnes coach tanácsait követve próbálunk enyhíteni a tipikusan huszonegyedik századi nyomáson.

Nemes szolgálat. Mi volt az udvarhölgyek munkája? - Az elmúlt századok során igen kevés munkalehetőség akadt egy nő számára, és még kevesebb, ha nemesi családba született. Az udvarhölgyi státusz azonban olyan karriernek számított, ami nemcsak annak viselője számára volt hasznos, de egész családja profitálhatott belőle. Ezért az elérhető néhány pozícióért mindig is óriási harc folyt.

A BBC Kertvilág 2023. májusi számának tartalmából:

A nyár zöld hajtásai - „A lassú kertészkedés finom és megfontolt, óvatosan irányítja és ápolja a kertet ahelyett, hogy valamiféle katonás rendbe kényszerítené.” Monty elmagyarázza, hogyan közelítsük meg e hónap néhány kulcsfontosságú feladatát, és miként érhetjük el, hogy állatokkal és színekkel teli, pompás kertünk legyen.

Kreatív, újrahasznos megoldások. - Vajon lehetséges-e trópusi kertet létrehozni újrahasznosított anyagok és olcsó növények felhasználásával? Ez a kert az élő példa erre!

Bőséges szüret olcsón - Új sorozatunk első részében zöldségtermesztő szakértőnk megmutatja, hogyan nevelhetünk ízletes zöldséget, amelyek jót tesznek egészségünknek és környezetünknek is.

Örökzöld helyett termő sövényt - Még éppen csak zöldülni kezdtek a kertek, amikor meglátogattuk Megyeri Szabolcs kertészt, hogy a mai magyar kerttrendekről beszélgessünk. Az értékesítéssel is foglalkozó szakember szerint a tuják és ciprusok ideje helyett a gyümölcsfák és a természetesebb, fenntarthatóbb zöldítés kora következik.


Az Élet és Tudomány 2023. 20. számának tartalmából:

Napút a Hősök terétől Pécsig – Csontváry diadalmenete - Csontváry Kosztka Tivadar életművéből rendezett átfogó, színpompás és gazdag kiállítást a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannónius Múzeum. A festőművész születésének 170. évfordulója alkalmából olyan kiemelkedő alkotások láthatók együtt, amelyeket nagyon régóta nem csodálhatott meg egymás mellett a nagyközönség.

Textíliák az árnyékolástechnikában – védekezés vitorlával és ernyővel - A szabadban számos helyen szükséges a mesterséges árnyékolás. Főként a láthatatlan sugárzás, az UV és IR mérséklése az igény. A napvitorla éppen erre való: egy olyan eszköz, amelyet kifeszítve kültéri árnyékot lehet kialakítani. Számos egyéb kialakítású árnyékolóval – különböző karos típusokkal, teleszkópos napellenzővel, visszahúzható pergolával és napernyőkkel – is lehet védekezni a túlzottan erős napfény ellen. Nem mindegy azonban, miből készülnek ezek az eszközök: a célra alkalmas textíliák nyersanyaga, speciális színezése és esetleges egyedi kikészítése lényeges szakmai kérdés.

Térképek a múltból. A Tihanyi-félsziget és tavai - A Tihanyi-félsziget különleges földrajzi helyzetének, kialakulásának, földtani és történelmi emlékeinek, növény- és állatfajainak köszönhetően egyedülálló, legszebb és legféltettebb természeti kincseink egyike. Mindennek köszönhető, hogy 1952-ben itt hozták létre hazánk első tájvédelmi körzetét. Területe 1997-től a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik tájegysége. Cholnoky Jenő e térképe a XIX. század védi félsziget, annak tavait és növényzetét mutatja be.

A Mi Erdőnk 2023. 2. számának tartalmából:

A Biedermannok öröksége a Zselicben - A Kaposvár és Szigetvár között lágyan hullámzó dombvidékről, a Zselicről általában az erdők, a híres somogyi rengetegek jutnak az emberek eszébe. De a Zselic nemcsak Somogy része, hanem Baranyába is jócskán átnyúlik, olyannyira, hogy legmagasabb pontja, a Hollófészek is ott található. Ezt a területet, a Zselic déli és keleti részének állami erdeit a Mecsekerdő Zrt. kezeli, és a többi állami erdőgazdasághoz hasonlóan nagy gondot fordít a természeti, történelmi értékek őrzésére, az erdei iskolai oktatásra, ökoturisztikai beruházások létrehozására, fejlesztésére.

Hódok a Szigetközben - Régi és mégis új fajként köszönthettük az eurázsiai hódot a Szigetközben. Európa legnagyobb rágcsálója ugyanis a 19. század közepére teljesen eltűnt Magyarországról az intenzív vadászat hatására, majd az 1980-as években a Bécs környékén kibocsátott példányok és azok utódai újfent megjelentek. Elsőként a Mosoni-Dunában és az azt körülölelő ligeterdőkben találták meg régi/új otthonukat, ahonnét továbbterjeszkedtek. A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. területén már a Duna mellékfolyóiban is élnek, felbukkantak a Hanság csatornahálózatában, sőt a kisebb patakokon, csatornákon felúszva a dombvidéki területekre is eljutottak.

Csipkejóga - Látták már a csipkeverőt munkaközben? Ahogy kis hengerpárnáikon a bonyolult mintarajzok fölött boszorkányos ügyességgel vezetik a cérnát, pörög, koccan kezükben az apró faorsók „verőkék” regimentje. És ebből a valószínűtlen, sziszifuszi serénykedésből végül létrejön valami légiesen finom, áttört, szépséges szövedék. Ritka alkalmakkor, mint a Mesterségek Ünnepén, ma is megcsodálható egy-egy élő bemutató. Az ember persze eltűnődik, ki adja fejét ebben a túlhajtott 21. században ilyen ódon hangulatú türelemjátékra. Az igazi meglepetés akkor ért, mikor megismertem a Vilcsipke márka névadóját, Nemes Violát, becenevén Vilcsit.

A lapszámok a könyvtárunkban elérhetők és a legfrissebb számok kivételével kölcsönözhetők.


Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap