Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap

Folyóiratajánló - 2023/1.

A BBC History 2023. januári számának tartalmából:

A Barbarossa-terv történelmi keretben - A Szovjetunió ellen 1941 nyarán indított offenzíva és a magyar haderő bevonása Hitler azon jóval szélesebb körű elképzeléseibe illeszkedik, amelyeket a nácik egész Európára kiterjedő befolyásáról szőtt. Pritz Pál ismerteti a Führer gondolatmenetének, terveinek gyökerét és végkimenetelét.

Magyarok a Don-kanyarban - A magyar királyi 2. honvéd hadsereg, 1942-1943 Miért vezényelték a magyar 2. hadsereget 2-2,5 ezer kilóméterre távol a hazától? Miért bocsátotta a magyar politikai-katonai vezetés a német hadvezetés rendelkezésére? Hányan vesztek oda a Don-kanyarban? Örökké visszatérő kérdések, amelyekre Szabó Péter keresi a feleletet.

Agatha Chistie titokzatos eltűnése - Lucy Worsley új életrajzi kötetéről beszél Rhiannon Daviesnek. A könyv a krimiírók doyenjéről, Agatha Chistie-ről szól, illetve arról, amit az írónő élete és életműve a 20. századról elárul.

Új folyóiratunk a Minden Nap Németül Magazin:

A nyelvtudás nem állandó, folyamatosan ápolni és foglalkozni kell vele. A magazin célja, hogy ezt a folyamatot megkönnyítse és szórakoztatóvá tegye.

A Minden Nap Németül egy olyan magazin, amely kifejezetten a német nyelvet gyakorolni és fejleszteni vágyóknak segít. A magazin változatos témájú és különböző nehézségi fokú (kezdő-középhaladó-haladó) cikkei közül mindenki megtalálhatja a saját érdeklődési körének és nyelvtudásának megfelelő olvasmányt. A magazinhoz tartozó egyedi szószedetnek köszönhetően nemcsak hogy nincs szükség szótárra, de még a nehezebb írások is könnyen érthetővé válnak. A magazinhoz hanganyag és online feladatok is tartoznak.


A Vigilia 2023. januári számának tartalmából:

A hívott szám nem kapcsolható - Részlet Iancu Laura (költő, író, néprajzkutató) készülő regényéből

Szent András farkasai - egy csángó népmonda és interetnikus vonatkozásai

Beszélgetés Markó Bélával - Milyen volt az 50-es, 60-as években Kézdivásárhelyen felnőni? Mikor írta első verseit, mennyire volt tudatos a pályakezdés? Milyenek voltak egy kezdő magyar költő kilátásai az akkori Romániában? Hogyan látja a költészet mai szerepét és lehetőségeit hazájában és hazánkban?


 

A Sikeres Nők Top 50 tartalmából:

Juhász Anna - Príma-díjas irodalmár, olvasás- és irodalomnépszerűsítő független alkotó, kulturális menedzser. Elhívatottságát otthonról hozza: életét születésétől meghatározza az irodalom, amit hivatásul választott. Édesapja a kétszeres Kossuth-díjas, Prima Primissima-díjas költő, Juhász Ferenc.

Pálmai Anna - 1984-ben született Budapesten, édesapja Pálmai Zoltán A P. Mobil rockegyüttes tagja, édesanyja Szirtes Ági Kossuth díjas színész. Szakmai munkásságát 2008-ban Junior Prima díjjal 2009-ben Smeraldina-díjjal, 2014-ben Máthé Erzsi-díjjal ismerték el.

Rost Andrea - Kossuth- és Prima Primissima díjas énekesnő fogalom az operaszínpadon. Énekelt a világ legnagyobb operaházaiban. Fellépett a bécsi Staatsoperben, a New York-i Metropolitan, a milánói Scala, a párizsi Opera Bastillet, és a londoni Királyi Opera színpadán.

A lapszámok a könyvtárunkban elérhetők és a legfrissebb számok kivételével kölcsönözhetők.


Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap