Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap

Folyóiratajánló - 2023/6.

A Múlt-kor 2023. nyári számának tartalmából:

A mi szuperhőseink - A hazai televíziózás hőskorszakában bemutatott produkciók közül kiemelkedik három történelmi témájú sikerszéria. A Tenkes kapitánya 1964, a Bors 1969-1972 és az Egy óra múlva itt vagyok… 1973-75 című sorozatok generációk óta meghatározó élményt jelentenek a nézők számára.

Műkedvelők és profik - A bűnügyi sorozatok története hosszú évtizedekre nyúlik vissza. A legsikeresebb darabok születésük óta állandóan a képernyőn vannak, szállóigeszerű mondataik a közbeszéd részeivé, hőseik a populáris kultúra megkerülhetetlen mérföldköveivé váltak. Diadalmenetük oka elsősorban a nézők bűnügyek iránti olthatatlan kíváncsiságában keresendő, ám nem mellékes szempont az sem, hogy e szériák alkotói mindig is igyekeztek a kor igényeire szabni a zsáner jellegzetességeit, miközben mindvégig szem előtt tartották a műfaji szabályokat.

- Kik nyugszanak a tömegsírokban? A Mohácsi Vész számokban - A mohácsi csata mindmáig erős érzelmeket vált ki. Az összecsapások helyszínei, a felelősség kérdése, a szembenálló erők létszáma legalább száz éve vad viták kereszttüzében áll. A sátorhelyi tömegsírokban fellelt emberi maradványokkal kapcsolatban sem alakult ki egyetértés: vajon a csatában elesett harcosokról, a magyar tábor őrségéről és személyzetéről vagy az ütközet után két nappal, augusztus 31-én kivégzett 1500-2000 hadifogolyról van szó? Az alábbi írás e vitában igyekszik eligazítani az olvasót.

A Méhészet 2023. júniusi számának tartalmából:

A kiszámíthatatlan időjárás hatásai - A méhészetben mindig is figyelni kellett az időjárásra, és annak függvényében gondoskodni a méhekről. Az utóbbi időszakban egyre egyértelműbb időjárás-változás azonban jelentős kihívás elé állítja a méhészeket. A kihívást ugyan nem lehet megoldani, de fokozott odafigyelést igényel, és túl kell lépni a bevett szokásokon.

Kevesebb repce, rossz időjárás, gyenge eredmények - Magyarországon a 2018-as év volt a legjobb az őszi káposztarepce számára, ekkor több mint 330 ezer hektáron termesztették. Azóta fokozatosan visszaesett a repcével vetett területek mennyisége, 2023-ban már nem érte el a 200 ezer hektárt a repce vetésterületének nagysága.

Termelés – Neumann György méhesében/span>


Az Ezermester 2023. júniusi számának tartalmából:

Szomszédviták - A zajtól az akadályokkal kirakott útszélig. A településeken az együttélés nem mindig zökkenőmentes, olykor akaratlanul okoznak egymásnak kellemetlenséget a szomszédok. Máskor akarva. Ezt elkerülendő lennének a szabályok arról, hogy mikor lehet zajos munkát végezni, vagy állhatunk-e a szomszéd háza elé az autóval. A gond csak annyi, hogy ezek nem egységesek, településenként más-más szabályokat hoznak az önkormányzatok, emiatt nem egyszerű jogkövetőnek lenni.

- Kutak engedéllyel és engedély nélkül - Továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat – közölte Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az Agrárminisztérium elkötelezett a felelős vízgazdálkodás és az öntözéses gazdálkodás kiszélesítése mellett. E cél érdekében módosult korábban a vízgazdálkodásról szóló törvény is.

- Klímakarbantartás a nyár előtt - Az elmúlt télen nagyon sokan használták klímakészüléküket fűtésre. Jön azonban a nyár, és most fordul a kocka; a készülékben való hőáramlás, és klímánkat hűtési üzemmódra kapcsoljuk át. Mielőtt ezt megtennénk, érdemes egy idény eleji karbantartást elvégezni, hogy ne a legnagyobb hőségben jöjjön elő a probléma.

Az Óvodai Nevelés 2023. júniusi számának tartalmából:

A címlapfotó-pályázat júniusi nyertese: Kemenesmihályfai Mesevár Óvoda - "Óvodánk igazi mesevár, korszerűen felújított kastélyépületben található egy domb tetején, óriás fák között, ahol megélnek a mókusok, az énekesmadarak, sőt egy fekete harkály is itt költ egy odúban. Ebből is következik, hogy kiemelt fontosságú számunkra a környezetvédelem és a környezettudatosság."

Mi így ünnepeljük a gyereknapot - Kaposvár város kisgyermeket nevelő családjai számára, mint első lakótelepi óvoda 56 éve, 1967 májusában, pontosan május 24-én nyitotta meg kapuit a Honvéd ovi.

Mesék éjszakája a Tulipános Tagóvodában - A Tulipános Óvoda a történelmi belváros közelében található, 1975-ben nyitotta meg kapuit. A nevét az épületen található kék-fehér tulipánokról kapta, sokan csak „kék-fehér” ovinak emlegetik Székesfehérváron. 2015 szeptemberében óvoda-összevonás keretében a belvárosi Brunszvik Teréz Óvoda tagintézménye lett.

A lapszámok a könyvtárunkban elérhetők és a legfrissebb számok kivételével kölcsönözhetők.


Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap