Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap

Alkoss textilből környezettudatosan! - könyvajánló

 

,,A változáshoz nem kell sok dolog, de egy kicsit mindenkire szükség van. Ha te is úgy érzed, hogy az egyénnek nagy szerepe van abban, hogy jelenlegi felpörgött világunk kicsit lelassuljon, alakítsd át az öltözködési szokásaidat lépésről lépésre! Változtass ott, ahol tudsz! Óriási erő van az egyén kezében, azaz a te kezedben. Élj vele és használd ki!"
Mengyán Eszter

A fenntartható divat sokkal többet jelent a textíliák létrehozásánál és annál, hogyan kezeljük az elkészült termékeket. Ezzel a definícióval a divat egész rendszerét határozzuk meg: a textilgyártástól kezdve a kreatív iparágon át az értékesítéssel foglalkozó területekig. Átvilágítva a folyamatokat mára már sokan belátták, hogy baj van, a fast fashion kínálta ruhaáradat rengeteg problémát szül, rendszere fenntarthatatlan. A környezettudatos öltözködés ezzel szemben együtt jár a lassulással, a mérlegeléssel, az életmódunk átalakításával. Ez a változás pedig nagyon felszabadítóan hat. A könyv célja, hogy segítsen az első lépésekben: hogyan tegyük fenntarthatóbbá a ruhatárunkat, milyen megoldások léteznek jelenleg, milyen fordulópontokra számíthatunk a jövőben.  (F)

 

 Csalár Bence divatújságíró, divatszakértő, egyetemi oktató első könyve a Színfalak mögött - A magyar divat az elmúlt húsz év jelentős hazai divattervezőit és -márkáit mutatta be. A szerző ezúttal korunk divatvilágának legfontosabb témáit: a fenntarthatóságot, az ökotudatosságot járja körül. Mélyreható kutatás, újságcikkek, elemzések, tervezőkkel, szakértőkkel folytatott személyes beszélgetések formálták e könyvet, és persze az egyéni tapasztalatszerzés izgalma.

Ennek eredményeként a divatvilágból összegyűjtött sztorik, interjúk, ökotudatos tervezőket és közéleti hírességeket bemutató portrék mellett elképesztően gazdag listáját találod azoknak a praktikáknak, amelyekkel Te is könnyen eligazodsz majd a divatnak ezen az új területén. És amelyek által megfontolt vásárló, tudatos divatfogyasztó lehetsz. Olyan, aki a könyv elolvasása után magabiztosan szemlélődik, majd dönt a biopamut, az újrahasznosított anyagok, bőralternatívák, ökocímkék, a víztakarékos, kemikáliamentes ruhatisztítási tippek, a hazai vintage-/second hand-boltok, közösségi varrodák és tanfolyamok, a designerek által kínált fenntartható kapszulakollekciók univerzumában. (F)

 

               

       Könyv: Szívhez szóló ajándékok (Barri Sue Gaudet)      

             

          

https://s05.static.libri.hu/cover/a7/9/741203_5.jpg              

              https://cdn.antikvarium.hu/foto/eredeti/36716155.jpg

                       https://static1.lira.hu/upload/M_28/rek1/610/654610.jpg

 

A borítóképekre kattintva, a katalóguson keresztül a kölcsönzésben lévő könyvek előjegyezhetők, a könyvtárban lévők lefoglalhatók. 

További könyvajánlók a HONLAPON és a DEÁK-BLOGON


Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap