Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap

Könyvbemutató

Zalai honvédek Erdélyben c. könyv bemutatójára került sor könyvtárunkban. A szerzőknek nem ez az első közös munkájuk (Zalai honvédek a Donnál ; Utóvédként a Donnál). Ezúttal egy dokumentumgyűjteményt állítottak össze, mely fényképekből, levelekből, naplórészletekből áll.

A rendezvényt Balaicz Zoltán polgármester nyitotta meg, mindjárt érzelmi alaptónust adván a könyvbemutatónak, lévén saját nagyapja is részt vett a bevonulásban. A kötet képanyagát (246 fénykép) kronologikus sorrendben teszik közzé, négy fejezetre tagoltan:

Előkészületek a bevonulásra – Bevonulás Észak Erdélybe – Zalai honvédek Kolozsváron – Hazatérés.

A polgármesteri megnyitót követően vetítés következett a Kelet felé… című korabeli dokumentumfilmből. A rövid részletben a zalai honvédek díszszemlén vonulnak el Horthy Miklós kormányzó előtt Kolozsvár főutcáján. Ezután Illésfalvi Péter az akkori történelmi hátteret villantotta fel, s mint lektor fűzött észrevételeket a kötethez, Szabó Péter hadtörténész pedig részletesen beszélt a könyvről. Végül Molnár András a levéltár honlapján található virtuális kiállításra hívta fel a figyelmet, ahol 19 zalai honvéd és tiszt amatőr fényképfelvételeit (összesen 146) láthatjuk.

A rendezvény telt ház mellett zajlott könyvtárunk olvasótermében.

/ Kapcsolódó képek


Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap