Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap

Május 3. ANYÁK NAPJA

Könyvajánló ANYÁK NAPJÁRA

Május első vasárnapján az édesanyákat ünnepeljük. Megpróbáljuk a lehetetlent, megköszönni mindazt, amit értünk tettek, az önzetlenségüket, az áldozathozatalukat.

E néhány kötetet az édesanyák és nagymamák figyelmébe ajánljuk!

 

Édesanyámnak szeretettel

   A kötet tartalmából: Gárdonyi Géza: Mikor a gyermek; Ottlik Géza: Iskola a

határon (Részlet); Jékely Zoltán: Gyermekek esti imája; Móricz Zsigmond: Hogyan lettem íróvá? (Részlet); Pázmány Péter: Mint kell a fiaknak tisztelni szüléjeket (Részlet P.P. prédikációiból); József Attila: Betlehemi királyok

 

Jack Canfild : Megható történetek anyák napjára

 

 

A Megható történetek anyák napjára olyan eseményekről mesél, amelyek mindannyiunk számára ismerősek, hiszen bármelyikünkkel megtörténhetnek. Az érzelemmel teli elbeszélések a házasságról, a gyerek születéséről, az örökbefogadásról, betegségről, az idősebb kor mindennapjairól, a gyerek vagy az anya elvesztéséről, a család összetartozásáról, az ünnepekről és a hétköznapokról szólnak.

 

Jodi Picoult: Törékeny

Egy törékeny kislány, egy összetört anyai szív. Egy házaspár mindennél jobban szeretne kisbabát. Nagy nehézségek után végre meg is születik Willow, aki sajnos súlyos csonttörékenységgel jön a világra. Hat éves koráig hetvenöt csontja törik el, még egy tüsszentés is életveszélybe sodorhatja. A család békéjét óhatatlanul is felborítja az állandó riadókészültség: az édesanya előző házasságából származó lánya egyre veszélyesebb módon igyekszik felhívni magára a figyelmet, a korábban boldog életet élő pár összekap minden apróságon, és az anya által elindított kártérítési per alperese pedig éppen egyetlen és legjobb barátnője. A világhírű amerikai bestsellerszerző új regénye megmutatja, milyen könnyen elszakad a szeretetből és öncsalásból, kegyes hazugságokból és elhallgatásokból szőtt háló, és a zuhanás után rájövünk, milyen törékeny az életünk.

 

Boldizsár Ildikó (szerk.): Mesék anyákról

Az anyához fűződő kapcsolat mindenki életében a legfontosabb, és a fogantatás pillanatától meghatározó. Azonban több ezer mese szól arról az ambivalenciáról is, amellyel az anyák kötődnek gyermekeikhez, és több ezer mese mutatja meg ennek másik oldalát is: a gyerekek ambivalens viszonyát édesanyjukhoz. A jó anya önzetlenül kíséri és segíti gyermekei kibontakozását, persze a legjobb anyának még a mesékben sem csak szerető, kedves és odaadó arca van – épp oly erőteljes a haragos, szenvedélyes, sötét indulatokkal terhelt másik arc is. Az utóbbi anyatípusból mintha kicsivel több került volna a mesékbe, s ennek oka elsősorban az, hogy a mesék mindig problémákkal foglalkoznak. A valóságban általában nem a „jó” anya jelent problémát, hanem a jó anya hiánya. A mesék pedig nem azt vetítik elénk, ami rendben működik, hanem azt, amit rendbe kell – mert rendbe lehet – hozni. 
Ebben kíván segíteni ez a kötet anyáknak, apáknak, lányoknak és fiúknak.

 

Nagymaminak szeretettel

A kötet tartalmából:Petri György: Nagymama; Bertók László: Nagyanyám;

Csáth Géza: Mariska az anyjánál; Kosztolányi Dezső: Öreganyó; Weöres Sándor: Öreganyó; Kosztolányi Dezső: Rövidlátó, kövér öreganyám;

Csathó Kálmán: Mikor az öregek fiatalok voltak;

Lázár Ervin: Nagyapa meg a csillagok

 

Az ajánlott kötetek könyvtárunk állományából kölcsönözhetők!

 


Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap