Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap

Könyvajánló - 2020. május

Mi is várjuk, hogy újra az Önök kezébe adhassuk könyveinket. Addig is szorgalmasan gyűjtjük azokat, hogy amint a kölcsönzés biztonságossá válik, rendelkezésre álljanak a könyvtárban

A borítóra kattintva eléri a katalógust, így ha a későbbiekben újra ellátogat ehhez a könyvajánlóhoz, akkor is a könyv aktuális kölcsönzési állapotát fogja látni 

 

 

Gazdag és arisztokrata családból származott Audrey Hepburn? … Szülei valóban szimpatizáltak a nácikkal? … Miért Anne Frank volt Audrey lelki társa? Mit látott a világháború legnagyobb ejtőernyős hadműveletéből, és hogyan élte meg nagybátyja kivégzését?Hogy szerzett titkos balettelőadásokkal pénzt az ellenállóknak? Tényleg tagja volt a holland ellenállásnak?
Audrey Hepburn máig Hollywood egyik legragyogóbb csillaga, a Római vakáció és az Álom luxuskivitelben című filmek világhírű színésze, aki végül a filmkészítés helyett mégis inkább a családját választotta, és élete utolsó éveiben az UNICEF nagyköveteként tevékenykedett. Számos életrajz született ugyan róla, mégis most először ismerhetjük meg részleteiben hollandiai gyermekkorát, a II. világháború alatti fiatalkori éveit. Az átélt borzalmak és tapasztalatok egy életre meghatározták a mindennapjait, az ellenállás alapvetően befolyásolta művészi tevékenységét, döntéseit és következetes társadalmi felelősségvállalását. Fia, Luca Dotti szerint egyenesen a háború tette azzá az emberré, aki végül lett.

Robert Matzen : A holland lány: Audrey Hepburn a II. világháborúban /Bp. : Európa, 2019. (791 M44)

 

 

 Luk Van Haute munkája sokkal több, mint útikalauz. Úgy mutatja be Japánt, ahogyan a turisták vagy akár az ország szerelmesei soha nem láthatják: a mindenki számára elérhető turisztikai látványosságok helyett a japánok mindennapi életébe ad betekintést. Ezáltal sokkal összetettebb és igazabb képet kapunk az országról. A befogadhatatlan egész helyett a jelentőségteljes részletekre összpontosít, és egy ismerős, barát, családtag, munkatárs, netán egy híres énekes vagy színész életén keresztül tárja elénk az eseményeket, amelyekről mi csak a hírekből, újságcikkekből vagy éppen egy Wikipédia-szócikkből értesülünk. Milyen az élet az amerikaiak által megszállt Okinaván? Hogyan vészelték át a cunamit a fukusimai katasztrófa során a partvidéken lakók? Mennyire nemzeti sport a szumó, amelynek legnagyobb alakja Ivan Borisko volt – míg rekordjait meg nem döntötte Mönhbatín Davádzsargal? Van Haute úgy bontja le az előítéleteinket, hogy megmutatja, hogyan porladtak szét a sajátjai, amikor beköltözött egy csótányoktól hemzsegő, kóbor macskákkal teli tokiói diákszállóba, amelynek környékét melegbárok, páncélozott járművekről üvöltöző szélsőjobbos fanatikusok és a szaringázzal több ezer embert megmérgező Aum szekta tagjai színesítették.

Luk Van Haute: Japán: életképek / Bp. : Typotex, 2020. (301 V 29)

 

 

 A modernkori történelem leghírhedtebb drogbárójának, Pablo Escobarnak a története annak az asszonynak a tollából, aki a legközelebb állt hozzá.

Egy fiatal nő élete, akinek naponta megánrepülővel hozták a friss virágot Bogotából, aki a világ egyik legértékesebb műkincsgyűjteményét mondhatta magáénak, akinek európai sztárséf főzött a konyhájában, és szolgák hada leste a szavát, aki a világ egyik leggazdagabb asszonya volt, aki túlélt egy bombamerényletet, és aki hosszú évekig a saját, a férje és gyermekei életéért rettegett...

Maria Victoria Henao tizenhárom évesen ismerte meg a nála több mint tíz évvel idősebb Pablo Escobart, minden idők talán leggazdagabb, leghatalmasabb, és legellentmondásosabb drogbáróját. Tizenöt volt, amikor elszökött vele, és a felesége lett. Közismert hűtlenkedése és kegyetlensége dacára a következő tizenhat esztendőben, egészen a férfi haláláig mellette maradt. Arra próbálta ösztönözni a férjét, hogy kössön békét az ellenségeivel, és adja fel magát. Pablo halála után elképesztő bátorsággal küzdve a túlélésért, sikerült megváltania a saját és a gyermekei életét és szabadságát, a Cali kartell vezetőivel megegyezést kötve. Pablo halálának huszonötödik évfordulóján, az Escobar univerzum legizgalmasabb karaktere, "Tata", aki mindent látott, és mindent tudott, készen áll megosztani történetét, és bemutatja a legenda mögött az embert.

Victoria Eugenia Henao: Mrs. Escobar: életem Pablóval / Bp. : Ulpius Baráti Kör, 2019. (343 H60)

 

 

A 84 éves Maurice Hannigan egy ír kisváros szállodájának bárjában üldögél. Az idős gazda egyedül van, mint mindig, de ez a nap mégis más, mint a többi. Húzz mellé egy széket, és tartsd készenlétben a poharad, mert Maurice végre kész arra, hogy elmesélje az életét!
Az este folyamán öt pohárköszöntőt mond öt olyan emberre, akik nagyon sokat jelentettek neki, legyen szó halott családtagokról, eltávolodott gyermekekről, régi szerelmekről. A megrendítő történeteken keresztül - mélyre fojtott örömökről és bánatokról, egy titokban tartott tragédiáról és egy soha be nem vallott, de mindent elsöprő szerelemről - egy vidámsággal és szomorúsággal, diadalokkal és tragédiákkal teli élet tárul elénk.

Anne Griffin: Legvégül : egyetlen este története ; egy egész élet regénye / Budaörs : Pioneer Books, 2020. (G 65)

 

 

 

 

 

A világ mostanra nagyon megváltozott Missy Carmichael körül. A hetvenkilenc éves hölgy a lányával már jó ideje nem beszél, a fia és egyetlen unokája a világ másik felén, Ausztráliában él, nagy szerelme pedig már nincs mellette. Missy sherry kortyolgatásával és a konyhája fényesre sikálásával tölti mindennapjait a hatalmas, üres házban, miközben újraéli a múltját, feleleveníti régi hibáit és féltve rejtegetett titkait.
Az utolsó, amire Missy számít, hogy két vadidegen ember és egy gondjaira bízott kutya képes megváltoztatni tüskés természetét, és megmutatni neki, mennyi szeretetet tud még adni az életben. Az igaz szerelem nem öregszik keserédes humorával mély betekintést enged azokba a történetekbe, amelyekkel magunkat áltatjuk. Rávilágít arra, hogy egy vén csont is tanulhat még új trükköket, szeretni pedig sohasem késő.

Beth Morrey : Az igaz szerelem nem öregszik/ Bp. : Álomgyár, 2020. (M 91)

 

 

 

 

1948 nyarán Körner Aladár nőgyógyásznál egy kétségbeesett asszony jelenik meg egy hallgatag, fiatal lánnyal. Klára, aki a háború során szüleit és testvéreit is elveszítette, tizenhat éves, kórosan sovány, olyan, mintha nem akarna felnőni. A férfi, aki családjából egyedüliként élte túl a vészkorszakot, hamar felismeri a lány szótlansága és kamaszos dühe mögött azt a magányt és elképesztő szeretetvágyat, amellyel neki is nap mint nap meg kell küzdenie.
Aladár és Klára között rövid idő alatt különleges, mások számára nehezen értelmezhető barátság szövődik. Egy barátság, amely felette áll minden társadalmi normának, és segít, hogy a háború elmondhatatlan szörnyűségei után e két ember újra megtanuljon élni és szeretni. Megmaradhat egy ilyen kapcsolat eredendő tisztaságában, vagy végül maga alá gyűri a történelem?

F. Várkonyi Zsuzsa megejtő szépségű regénye első megjelenése óta töretlenül népszerű az olvasók körében, filmadaptációja, a 2019-es Akik maradtak pedig világszerte kivívta a kritikusok elismerését

F. Várkonyi Zsuzsa : Férfiidők lányregénye / Bp. : Libri, 2020.   (V 49)

 

 

 

 

Egy közép-vietnámi város szállodai könyvtárában bukkantam a kötetre. Hetek óta nem olvastam semmit, csak egy lélektelen útikönyvet. Már magamat is lélekvesztettnek éreztem, egy különleges országban, mégis reményvesztetten, amikor belekezdtem ebbe a regénybe. Egy ültő helyemben olvastam végig. Olyan volt, mintha élet érkezne az egyszerű, ámde minden mozzanatában pontos szövegből.

 Egy vietnámi falucskában vagyok, egy kisfiút követek, amint ismerkedik a világgal, ismerkedik önmagával. És visz a főszereplőm épp annyi Vietnámot mutatva meg, amennyit szívesen olvasunk, és épp annyit mutatva meg emberségből, igazságból, életből és halálból, amennyit kell. Saját belső Vietnámunkba visz el, önmagunk belső útjaira, érzékeny figyelemmel. Aki ezt a könyvet elolvassa, kicsit biztos másmilyen lesz, pontosabban fogja tudni, mi fontos és mi nem, pontosabban fogja tudni, kicsoda ő. Jöttem el a szállodából, a portán visszaadtam a kötetet, a recepcióslány boldogan kérdezte, hogy tetszett, mert ez az ő kedvenc könyve, mint annyi más vietnáminak és világszerte sokaknak.”  Háy János

Nguyên Ngňoc Thuân: Csukott szemmel nyiss ablakot / ford. Háy János . - Bp. : Európa, 2020. (N 74)

 

 

 

Tomás Noronha professzor, a Santos-regények híres kódfejtője ismét menekülni kényszerül, miközben továbbra is a tudomány megfejtésre váró, izgalmas talányai foglalkoztatják. A professzor genfi útja során holtan találja régi barátját, a CIA egyik vezetőjét, és a gyilkossággal őt gyanúsítják. Bérgyilkosokat küldenek a nyomába, így Noronha és barátnője földrészeken át tartó menekülésre kényszerül. Mindeközben olyan sokakat foglalkoztató tudományos rejtélyekkel szembesül, mint a halálközeli élmények vagy a modern fizikát új utakra terelő kétrés-kísérlet. A történet során fény derül a genfi gyilkosságra, s egyúttal a világegyetem működésének ma még alig hihető magyarázatai is megnyílnak az olvasó előtt.

A Santos-rajongók ezúttal sem csalódnak: egy vérbeli tudományos krimit izgulhatnak végig.

José Rodrigues dos Santos : Salamon kulcsa / Bp. : Kossuth K., 2020. (S 17)

 

 

 

 

Mi történik, ha egy gyilkossági ügy első számú gyanúsítottja nem más, mint az édesapád?

Nell Flynn FBI ügynök egy nagyon személyes ügyben nyomoz. Édesapja a gyilkosságiaknál két fiatal nő halálának ügyén dolgozott, mikor hirtelen életét vesztette egy motorbalesetben. A lány tíz év után visszatér a szülővárosába, hogy eltemesse apját és felszámolja a családi birtokot. De előtte még fontos feladat vár rá: apja közvetlen munkatársa, Nell segítségét kéri a Long Island-i gyilkosságok kivizsgálásában.

A lány nem tudja, kiben bízhat meg. Kísértenek a gyerekkor borzalmas emlékei: csak hétéves volt, amikor az édesanyját brutálisan megölték. A családjával és a bűntényekkel kapcsolatos válaszok, amelyek után kétségbeesetten kutat, talán ott vannak eltemetve az emlékezetében...

 

Cristina Alger : Lányok, mint mi / Bp. : 21. Század K., 2020. (A 40)

 

 

 

 A kétkötetes történet főhőse egy harmincas portréfestő, aki, miután elhagyta a felesége, egyszer csak egy neves festőművész hegyi házában találja magát. A padláson korábban ismeretlen képekre bukkan, amivel akaratlanul rejtélyes események láncolatát indítja el. Csak úgy tud ennek véget vetni, ha elvégez bizonyos, több mint különös feladatokat. Szerelem és magány, művészet és háború, öröm és veszteség – mind a világhírű japán ismerős témája, ezúttal is Murakami kifogyhatatlanul gazdag képzeletének megfelelő tálalásban.

Miután végigkísértük, hogyan sodródott bele rejtélyes eseményekbe, s kötött kapcsolatot különös emberekkel, a regény második, Változó metaforák című kötetéből megtudjuk, hogy csak úgy vethet véget a nyugtalanító történéseknek, ha elvégzi a rá háruló, több mint különös feladatokat.

Szerelem és magány, művészet és háború, öröm és veszteség – mind a világhírű japán Murakami Haruki ismerős témája, ezúttal is az ő kifogyhatatlanul gazdag képzeletének megfelelő tálalásban.

Murakami Haruki : A kormányzó halála: 1., 2.  / Bp. : Geopen, 2019, 2020. (M 95)

 

 

  Frannie Langton, a hajdan rabszolgasorban élő cseléd ellen brutális kettős gyilkosság a vád: a hatóságok szerint megölte gazdáját, a tudós George Benhamt és annak különc francia feleségét, Marguerite-t. Sorjáznak a terhelő tanúvallomások, melyekben Frannie csábítóként, boszorkányként, mesteri cselszövőként és szajhaként jelenik meg.

Frannie azonban azt állítja, hiába múlik rajta az élete, képtelen felidézni, mi történt azon a végzetes éjszakán. Van azonban valami, amit el tud mondani: saját, kiszolgáltatott és hányattatott életének történetét, mely egy jamaikai ültetvényen kezdődött, ahol gazdája, egy velejéig romlott tudós szörnyű kísérleteiben segédkezett, és amely könnyen lehet, hogy az akasztófán ér véget.

Vallomása megpecsételheti a sorsát, ugyanakkor az igazság olyan bűnöket is leplezhet, melyek borzalmasabbak akár a gyilkosságnál is...

A Frannie Langton vallomásai egyrészt lélegzetelállító első regény, másrészt pedig egy olyan nő jellemrajza is, akinek sorsát a saját tettei alakítják egy olyan világban, amely az elpusztítására tör.

Sara Collins : Frannie Langton vallomásai / Bp. : Libri, 2020. (C24)

 

 

 

Kit Owens egészen addig csupán szerény ambíciókat táplál a jövőjét illetően, amíg a rejtélyes Diane Fleming meg nem jelenik a középiskolájuk kémiacsoportjában. Diane bámulatos tudományos ismeretei Kitben fellobbantják a lángot, és különös barátság szövődik kettejük között. Mindaddig, míg Diane el nem árul egy mindent megváltoztató titkot.

Több mint egy évtizeddel később Kit a Diane által inspirált tudományos álmok megvalósításán munkálkodik. Úgy véli, hogy már örökre lezárta magában Diane-t, ám egyszerre robogva előtör a múlt, és Kit rádöbben, hogy egykori barátnőjével kell versengenie azért a hőn vágyott pozícióért, melyben egy új, úttörő kutatás részeseivé válhatnak. Az egykori barátnők hamarosan veszedelmes macska-egér harcban találják magukat, mely könnyedén okozhatja mindkettejük vesztét.

Megan Abbott : Fogd a kezem / Bp. : Agave Kv., 2020. (A 11)

 

 

 

 

 Igaz történetek mentett kutyákról, akik maguk is életet mentettek

 A kutyák a hűségükről híresek, az örökbefogadott ebek pedig mintha még inkább elkötelezettek lennének új gazdájuk iránt. Ebben a könyvben olyan kutyákról olvashatnak, akik elképesztő bátorságról tettek tanúbizonyságot – akár a halállal is szembenézve –, hogy megmentsék gazdáikat…. 

Laura Greaves, a számos díjjal kitüntetett újságíró büszkén viseli a „bolond kutyás nő” becenevet. Közel húsz éve ír cikkeket Ausztráliában és szerte a világon, ő szerkesztette a Dogs Life magazint is. Az utóbbi években szabadúszóként mind a nyomtatott, mind az elektronikus sajtóban jelentek meg írásai házi kedvenceinkről. Magyarul a Dolgozó kutyák című kötete olvasható.

Laura Greaves : Megmentők : hihetetlen történetek emberéleteket mentő kutyákról / Bp. : Gabo, 2020. (636 G 62)

 

 

 

 

 

   

   Angela Petch - A toszkán titok

  

  Könyv: Michael Connelly: Éjszakai műszak

 

A leírások forrásai: 
https://europakiado.hu/konyv/a-holland-lany-audrey-hepburn-a-masodik-vilaghaboruban/
https://www.typotex.hu/book/11112/luk_van_haute_japan
https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/felnottirodalom/regenyek/mrs-escobar-eletem-pabloval?kampany=aw-visual&gclid=Cj0KCQjw7qn1BRDqARIsAKMbHDaPgATOgh9jbjHI882rjzpBmhJgUZG4pj7nx6x7GmVOpeh_y48TJocaAkLgEALw_wcB
https://www.libri.hu/konyv/anne_griffin.legvegul.html
https://alomgyar.hu/konyvek/beth-morrey-az-igaz-szerelem-nem-oregszik
https://www.libri.hu/konyv/f_varkonyi_zsuzsa.ferfiidok-lanyregenye-7.html
https://europakiado.hu/konyv/irodalom-67/szepirodalom/csukott-szemmel-nyiss-ablakot/
https://www.kossuth.hu/adatlap/konyv/3297/salamon-kulcsa
https://21.szazadkiado.hu/lanyok-mint-mi-cristina-alger
https://www.geopen.hu/termekek/a-kormanyzo-halala-i-lathatova-valo-ideak
https://www.geopen.hu/termekek/a-kormanyzo-halala-II-valtozo-metaforak
https://www.libri.hu/konyv/sara_collins.frannie-langton-vallomasai.html
https://www.agavekonyvek.hu/konyvek/fogd-a-kezem
https://www.gabo.hu/hu/kisallatok/2695-laura-greaves-megmentok-9789634069331.html?search_query=megmentok&results=2

Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap