Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap

Könyvajánló

Susan Stokes-Chapman - PandóraLondon, 1799. A 21 éves Dora Blake nagybátyjával él az egykor a szülei által vezetett régiségbolt felett. A lány ékszerészi pályáról álmodozik, ám nagybátyja teljesen más életet szán neki, olyat, amelyben semmi szerepet sem kap tehetsége és szülei által gondosan ápolt műveltsége. Amikor egy titokzatos ógörög váza érkezik a nagybátyja által lezüllesztett boltba, Dora egy fiatal antikvitásszakértő, Edward Lawrence segítségét kéri. A váza eredetének feltárásától Edward a tudományos karrierjének beindítását, Dora pedig szülei egykori boltjának újbóli felvirágzását és a viszolyogtató nagybátyjától való menekülést reméli, ám egyikük sem áll készen az antik tárgy valódi titkaira.
Edward felfedezései nyomán Dora kénytelen megkérdőjelezni mindent, amit eddigi életéről, családjáról és a valóságról gondolt, és rádöbben, hogy bizonyos ajtókat sohasem szabad kinyitni... Susan Stokes-Chapman regénye magával ragadóan fonja össze a történelmet és a mitológiát. A Pandóra a remény, a szerelem és a végzet lenyűgöző története
.  (F)

 

 Mi lesz belőled?" - kérdezi Örkény István novellájának címe, ahogyan elhangzik az életben is unásig, pedig ez a kérdés, igazán komolyan véve, lehetne ennek a kötetnek a címe is. Milyen felnőni, szeretni, másként látni a világot, amikor már úgy hangzik a kérdés: mi lesz belőlem? Hogyan írtak erről száz éve? És hogyan most, a 21. században? A Tízig aludni című antológiában huszonöt olyan történet szerepel, amelyeket a szerzők még harmincöt éves koruk előtt írtak. Ciklusonként három kortárs és két "kortalan", összesen tizenöt mai és tíz már klasszikussá vált szerző novellái szövődnek össze a válogatásban. Az első három ciklusban nő-férfi viszonyokról, anyákról, apákról és gyerekeikről, majd a negyedikben az emberek és az állatok kapcsolatáról szóló novellák olvashatók. Az utolsóban olyan történetek szerepelnek, amelyekből az derül ki, hogy "az élet nem igazságos". A novellákat a Szívlapát, a Lehetnék bárki és a Szevasz című antológiák szerkesztője, Péczely Dóra válogatta. A borító és az illusztrációk Jásdi Juli munkái, akinek rajzain az együttérzés mellett gyakran megcsillan a humor és az élet derűs szemlélete.(F)

 

 

A harmincas évei elején járó fiatalember döbbenten rakja össze múltja apró jégszilánkjaiból a hideg valóságot. Egyre távolabb jut az időben, miközben silány jelenében felfedezi a megváltás pislákoló jelzőtüzeit.

Kollár Zsolt a Szent László testamentuma című első, történelmi regénye után most modern történettel lepi meg az olvasókat, de ami nem változott: izgalmas, szokatlan, és újra csak letehetetlen könyvet írt. (F)

 



A budapesti magyartanárként dolgozó szerző első regényében egy kulturális újságírót követünk, aki a 37. születésnapja előtt egy nappal magához tért a Szent Imre kórházban. Előző éjszaka a Dunába esett az A38 fedélzetéről, ő viszont arra emlékszik csak, hogy koncerttudósítást írni ment oda. Baleset történt? Netán öngyilkossági kísérlet? Esetleg valaki belelökte a vízbe? A hatóságokat és az ismerősöket különösebben nem érdekli a válasz – a regény főhősét, Jámbor Kornélt annál inkább. Nyomozásba kezd, egy elveszített telefon, egy széthulló élet rejtélyei, leginkább pedig önmaga után. Kijut-e mindeközben Amszterdamba? Kaphat-e titkos extrákat a megrendelt pizza mellé? Hol élnek valójában a sárkányok? És egyáltalán: ki meséli el nekünk ezt az egész történetet, tele szédítően (rém)álomszerű fordulatokkal? Minden kérdésre választ kapunk, ha végigkísérjük hősünket három napon át, 2016. forró nyarán. (F)

 

Illés Adorján 4 év alatt körbekerékpározta a Földet. Expedíciója során 39 országban járt, élményeket gyűjtött, fotókat készített.  

" A Nagy Mosolykönyv azért jött létre, hogy vidámságot és szép érzéseket keltsen minden olvasóban. Gyönyörű fotókon  és érdekes, tanulságos történeteken keresztül örömet és békét áraszt minden egyes lap. 

A könyv felhívja figyelmet arra, hogy a boldogság vallástól, politikától, időjárástól, anyagi javak birtoklásától független,  mindenki számára elérhető." -írja e könyvéről. (F)

Illés Adorján könyvtárunk vendége volt a Kultúrák találkozása rendezvénysorozat keretében, és terveink szerint visszavárjuk egy második alkalomra... 

 


Könyvtárunkban is bemutattuk Balaton László: Kert és Város - Ködlovagok flaszteren című novelláskötetét, mely a Deák+kert Könyvek első kötete. A kötet a Deák+kert irodalmi portál szerkesztői Gyenes Imre, Kocsis Tamás, Tóth Renáta és Kiss Gábor gondozták. A kötetet a szerző fotói illusztrálják. A grafikát Orbán Ildikó álmodta meg. A prózakötet a Pro Zalaegerszeg Kulturális Egyesület, a Zalaegerszeg Kultúrájáért Közalapítvány, Papp Tamás és a Zalaegerszegi Könyvtárpártoló Alapítvány támogatta.

Arany Horváth Zsuzsa írása érzékletesen mutatja be a kötet novelláinak témáját, hangulatát. A ZAOL-on megjelent cikk ITT olvasható.


 

 

   

Könyv: Ne agyald túl! (Nick Trenton)   Siker a mosoly mögött - Mutatom, hogyan csináld     

   

 moly.hu borító  libri.hu borító

A borítóképekre kattintva, a katalóguson keresztül a kölcsönzésben lévő könyvek előjegyezhetők, a könyvtárban lévők lefoglalhatók. 

További könyvajánlók a HONLAPON és a DEÁK-BLOGON

 


Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap