Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap

Könyvajánló - 2022. november

 

 

2022. október 14-én lett nyolcvanéves Nádas Péter, a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alakja. A Libri Könyvesboltok és a Jelenkor Kiadó közös kiadványa ebből az alkalomból tiszteleg a szerző előtt. A könyvben Nádas Péter Hazug, csaló, Sanyika, Bárány, Berlini szürke c. elbeszélései olvashatók. (A kötet kereskedelmi forgalomban nem jelent meg.)  (F)

 

 

Nádas Péterrel folytatott beszélgetéseket Károlyi Csaba a pandémia idején, több mint egy éven át Zoomon. Kettejük dialógusai olvashatók ebben az interjúkötetben, amelyben nem csupán a több évtizedes írói pálya legjelentősebb műveiről kérdezi a kritikus a szerzőt, de szó esik elveszett otthonokról, elődökről és kortársakról, mások mellett Mészöly Miklósról és Esterházy Péterről. Miközben a beszélgetések nem kerülnek meg olyan nagy témákat sem, mint a szerelem, a spiritualitás vagy a hit, kirajzolódik egy író sokrétű, árnyalatokban gazdag, következetes gondolkodásmódja, és az olvasónak az az illúziója is támadhat, hogy sikerül bepillantania a szerző műhelyébe. (F)

 

 

 

A díjak sokaságával kitüntetett filmes, Werner Herzog első regényében egy japán katona, név szerint Hiroo Onoda rendkívüli történetét beszéli el, aki a második világháború lezárulása után még huszonkilenc évig védett egy trópusi szigetet.
Herzogot 1997-ben Tokióba hívták, hogy rendezzen meg egy operát. Vendéglátói azt kérdezték tőle, kivel szeretne megismerkedni. Hiroo Onodával, felelte Herzog gondolkodás nélkül. Onoda nem értesült arról, hogy a harcok véget értek, és kitartott a szigeten. Herzog és Onoda órákon át beszélgettek a történtekről. A Dereng a világ Onoda hosszú háborúját örökíti meg. (F)

 

 

 Inti Flynn egy nemzetközi biológuscsapat vezetőjeként tizennégy farkast telepít vissza a Skót-felföldre, amely már évszázadok óta nem látott farkasokat.
A csúcsragadozók visszatérése a remények szerint új életet lehelhet a haldokló földbe, és begyógyíthatja a klímaváltozás és az emberi tevékenység által ejtett sebeket. Inti azonban szintén sebeket hurcol magával: az általa látott és átélt erőszak megváltoztatta őt és ikertestvérét, úgy érzi, semmi sem maradt benne a dühön és a gyűlöleten kívül. Egy sorstársával való találkozás új reményt ad neki, ám épp a reményt és a bizalmat engedheti meg magának a legkevésbé a skót kisvárosban, ahol a megélhetésüket féltő helyi gazdák a farkasok életére törnek. Amikor egy éjjel vérbe fagyva talál egy gazdára, azonnal tudja, hogy a helyiek a farkasokat fogják hibáztatni, és csak egyetlen választása maradt: mindenáron megvédeni saját és fogadott családja életét. Charlotte McConaghy, az óriási sikerű Az utolsó vándorlás szerzőjének új regénye felkavaró és lenyűgöző olvasmány a bennünk rejlő vadságról, az életünket megfertőző erőszakról és a gyógyulás törékeny esélyéről. (F)

 

 

 

 Egy fiatal nő igaz története reményről, anyaságról és tenni akarásról, Maggie Doyne inspiráló, bensőséges írása a felnőtté válás során megtapasztalt szeretet, veszteség, talpra állás és remény igaz története. Az Ég alatt, hegy fölött reményt sugároz. Megmutatja, mi történhet, ha egyetlen személy komolyan elhatározza, hogy segít valakin, és ezzel ezrek életét változtatja meg - köztük a sajátját is. (F)

 

 

 

 A kötet 2021-ben Franciaország legrangosabb irodalmi elismerésében részesült, elnyerte a Goncourt-díjat.

A tartalmából: 2018-ban egy fiatal szenegáli író, Diégane Latyr Faye felfedez Párizsban egy legendás könyvet, az 1938-ban kiadott Az embertelenség labirintusát. A szerzőt úgy emlegették annak idején: a "néger Rimbaud", de a műve által keltett botrány miatt eltűnt.
Diégane nyomozni kezd a titokzatos T.C. Elimane után, és tragédiákkal szembesül. Közben Párizsban fiatal afrikai írók egy csoportjával jár össze; figyelik egymást, beszélgetnek, vitatkoznak, isznak, és töprengenek a száműzetésbeli alkotás szükségességén.
Az emberek legtitkosabb emlékezete villódzóan ötletes, lebilincselő olvasmány, melyben ott a választás állandó kényszere: írni vagy élni? Szerelmi vallomás az irodalomhoz és az irodalom időtlen hatalmához. (F)

 

    

Fontos, előremutató és borotvaéles első regény a feszültségről, amely két fiatal, fekete, a New York-i könyvkiadás tökéletesen fehér háttere előtt megismerkedő nő közt alakul ki.
A másik fekete lány egy okosan megírt, dinamikus thriller és ravasz társadalomkritika, tökéletes olvasmány bárki számára, aki valaha is érezte már, hogy manipulálják, fenyegetik vagy átnéznek rajta a munkahelyén. Egészen az utolsó fordulatig fenntartja a feszültséget. (F)

 

 

        

          

      

            

           

          

                 

               

 

              

            

              

            

                

 

     

        

 

            

                 

               

                

          

              

                   

 

Sorozatok új részei

Aurora Lewis Turner: Bolygókeringő trilógia 2. rész

  

 

Kiera Cass: Eljegyezve 2. rész

       

 

Mona Kasten: Újrakezdés 4. rész

            

 

Elle Cosimano: Finley Donovan 2. rész

     

 

Zajácz D. Zoltán: Balaton-trilógia (Retro krimik)

     

A borítóképekre kattintva, a katalóguson keresztül a kölcsönzésben lévő könyvek előjegyezhetők, a könyvtárban lévők lefoglalhatók. 

További könyvajánlók a HONLAPON és a DEÁK-BLOGON


Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap