Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap

Könyvajánló - 2022. december

 

Tisza Kata könyvének központi motívumát képezik a kötődési sémák, az örökölt és bennünk rejlő, sokszor láthatatlan, sérült, rosszul működő kapcsolati programok, amelyek véget nem érően ismétlik önmagukat újabb és újabb látszólag eltérő, de mégiscsak nagyon hasonlóan fájdalmas kontextusokban. Arra tehetünk kísérletet az irodalomterápiás szövegek segítségével, hogy tetten érjük őket, rájuk lássunk, és kimozgassuk automatikus medrükből, úgy a tudatossággal, mint az érzelmi munka erejével. Minden vázolt helyzet egy alternatíva lehet arra, hogy kezünkbe vegyük az önmagunk feletti irányítást, legyen szó akár a párkapcsolatunkban betöltött szerepünkről, akár szülői pozíciónkról, vagy egyéb társas szituációról, nőként, férfiként egyaránt. A kötet azonban nem fél megmutatni azon helyzeteket sem, amikor nem segít a terápia. Vagy nem úgy segít, ahogy az szabályos lenne. Mert mégis mi számít szabályosnak terápiás hatás kérdésében? Sőt vannak helyzetek, amikor éppen a terapeuta szorul segítségre, és szembesül szakmája korlátaival.

A szerző kitágítja a terápiás hatás terét a rendelőből a mindennapokra, hétköznapi tereinkre és kapcsolatainkra, egy-egy gyógyító találkozásra valakivel, netán éppen önmagunkkal. Ahogyan már megszokhattuk, újszerű és eredeti módon, irodalom és segítő szakma határán, az abszurd humor eszközeivel, ugyanakkor a megértés komplexitásával, a továbbgondolás, érzelmi felszabadulás és gyógyulás számos egyéni lehetőségével. A váltakozó perspektívákat mozgató rövid történetek tematikai egységet alkotva teret nyitnak a változásnak: az önmagunkhoz és a világhoz való igazabb kapcsolódásnak.  (F)

 

2029-et írunk. A klímakatasztrófa bekövetkezett, az emberiség a túlélésért harcol. A nagy hatalmi tömbök szövetsége, a Klímaszövetség gátat akar vetni a káosznak és
az éhség-háborúknak. A legfontosabb eszközük egy szuperszámítógép - amely azonban egy egyformán zseniális és megszállott bűnöző kezébe kerül.
Már csak két ember akadályozhatja meg a legrosszabbat: a kishivatalnok Thomas Pierpaoli, és a temperamentumos milliomosnő, Ariadna. Miközben vadásznak rájuk, és veszélyes
során kell átverekedniük magukat, nekik csak egy cél lebeg a szemük előtt: megmenteni a világot. De vajon megmenthető-e még egyáltalán az emberi faj?


Dirk Rossmann német milliárdos üzletember, a Rossmann, Európa egyik legnagyobb drogéria-áruházláncának alapító-tulajdonosa,a nagy sikerű bestseller, A polip kilencedik karja szerzője. Legújabb regénye nemcsak egy letehetetlenül izgalmas thriller, de egyben elgondolkodtató olvasmány is , mely napjaink legégetőbb problémáit boncolgatja.  (F)

 

Nyáry Krisztián 2012-ben mesélt először íróink és költőink szerelmi életéről. Az Így szerettek ők első és második része bekerültek az elmúlt évek legnagyobb könyvsikerei közé. Most elkészült a sorozat várva-várt harmadik része... A könyvből egyebek mellett megtudhatjuk, hogyan érzett egyoldalú szerelmet József Attila pszichoanalitikusa, Gyömrői Edit iránt; miért írta népdalait Kisfaludy Károly egy vallásos zsidó lányhoz, aki nem lehetett az övé; hogyan próbálta megszervezni Vajda János és ifjúkori szerelme, Kratochwill Gerogina újbóli találkozását a költő későbbi felesége; miért kérte meg hétszer Móricz Zsigmond Magoss Olga kezét; és miként tudott Ignácz Rózsa a Gestapo börtönében tanúként részt venni volt férje második esküvőjén. Kiderül az is, hogy Petőfi Sándornak szerelme, Mednyányszky Berta helyett annak apja küldött szakító levelet; hogy Dsida Jenőt és menyasszonyát, Imbery Melindát hat évig próbálták elválasztani egymástól a szüleik, ezért csak titokban találkozhattak. 

Valamint hogy miként élt évekig Molnár Ferenc és élete utolsó szerelme, Bartha Vanda ugyanannak a New York-i hotelnek két külön emeletén. Nyáry Krisztián elmeséli, hogy Kosztolányi Dezső hogyan folytatott éveken át szerelmi viszonyt gyermeke dadájával, akiről Édes Anna alakját mintázta; hogy tudott megszökni Gérecz Attila a Dunában úszva a börtönből, és miért adta fel ezután volt barátnője a rendőröknek; valamint hogy miként szövődött titkos szerelem Szabó Lőrinc és barátja, Illyés Gyula felesége, Kozmutza Flóra között. Megtudhatjuk, mi köze volt Pekár Gyulának a pisztolylövéshez, amelybe majdnem belehalt Krúdy Gyula több regényalakjának modellje, Pilisy Róza írónő és luxusprostituált; hogyan találta meg a boldogságot Galgóczi Erzsébet Gobbi Hilda oldalán; és azt is miért nem nősült meg soha Hunyady Sándor miután szerelmi bánatában megkísérelte szíven lőni magát, (F)

 

Mino egy kis faluban született a dzsungel mélyén. Szereti az illatokat, a hangokat, az esőerdő varázslatos sokszínűségét, ahol nap mint nap pillangókra vadászik, ugyanakkor azt is látja, ahogy az erdőt multinacionális cégek pusztítják. Egy nap azonban egy olajtársaság csatlósai porig rombolják a faluját, és lemészárolják a családját. A fiú egyedül marad, és egyszeriben a hatalmas esőerdők tragédiájának középpontjában találja magát. A gyűlölet és a bosszú gondolatai mindenen felülkerekednek, és elkezdődik Mino Aquiles Portoguesa "valódi" útja, küldetése. Túlélőből elkövetővé válik, maga is pillangóvá változva kirepül a világba, ahol az esőerdők védelmében, nagyvállalatok vezetőire lesújtva rémületet és iszonyatot gerjeszt - így próbálja felnyitni az emberek szemét és megváltoztatni a természethez való hozzáállásukat.

A Mariposa mozgalom provokatív regény egy ökoterrorista szemszögéből, aki nemes cél érdekében küzd. Gert Nygardshaug 1989-ben megjelent, magával ragadó műve ma is fájdalmasan aktuális, számtalan nyelvre lefordították. 2007-ben elnyerte a Lillehammeri Irodalmi Fesztiválon "minden idők legjobb norvég könyvének" járó közönségdíjat, és megjelenése óta több mint 400 000 példányban kelt el. (F)

 

Törökország ​lelő egy határsértő orosz vadászgépet, de alig néhány év múlva Ankara és Moszkva már vállvetve ellenőrzi a török–szír határt. Erdoğan és Putyin szemben álló erőket pártfogol a szíriai, a líbiai és a hegyi-karabahi háborúban, ám mindez nem akadályozza meg a törököket abban, hogy Oroszországtól vásároljanak fegyvert, fütyülve az amerikai szankciókra. Hogy is van ez? Adott egy átalakuló világrend, amelyben az USA vezető szerepét egyre több kihívás éri. És adott a szultánok és a cárok hajdani birodalma. Mindkét ország nagy hatást gyakorol a biztonságunkra, és mindkettőt hajlamosak vagyunk a Nyugat szemüvegén keresztül látni, többé-kevésbé félreértve az indítékaikat. Vajon kell-e attól tartanunk, hogy Törökország hátat fordít a NATO-nak, és egy orosz–török stratégiai szövetség jön létre Európa peremén, alternatívát kínálva a nyugati liberális renddel szemben is?

Vagy épp egy ellenkező forgatókönyv bekövetkezése valószínűbb, és a múltban vívott tucatnyi háború után a történelmi vetélytársak ismét közvetlen katonai összetűzésbe sodródnak a szomszédunkban, magukkal rántva minket is? Páratlan földrajzi helyzetét kihasználva Törökország kényes egyensúlypolitikát folytat, de vigyáznia kell, mert veszélyes játékot űz.

Pénzváltó Nikolett nemzetközi kapcsolatok szakértő, turkológus, biztonság- és védelempolitikai elemző, a hadtudományok doktora. Jelenleg a Mathias Corvinus Collegium Migrációkutató Intézetének kutatási vezetőjeként és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének külső munkatársaként dolgozik. Ebben a könyvében olyan szempontokat kínál, amelyek jóvoltából megérthetjük napjaink török külpolitikáját, átfogó képet kaphatunk Törökország és Oroszország rendkívül izgalmas és összetett, ellentmondásokkal teli viszonyáról, és beleláthatunk abba az orosz birodalmi-nagyhatalmi gondolkodásmódba, amely a 2022 februárja óta zajló orosz–ukrán háborúhoz is elvezetett. (F)

 

            

 

             

                  

            

            

            

                 

               

               

            

               

            

 

               

            

        

          

          

            

            

                

             

        

      

             

 

Sorozatok új részei

Muna: Shehadi: A szerencse lányai 

     

 

Fábián Janka Az Anna-bál szerelmesei című regényéből megismert Györöky Ilka és családja története folytatódik reformkor következő évtizedében

     

 

Cynthia Harrod-Eagles: Otthon és a fronton

Záró darabjához érkezett Cynthia Harrod-Eagles Otthon és a fronton című tematikus regénysorozata, amely egy-egy kötetben évenként dolgozza fel a Hunter család életét.

 Goodbye, Piccadilly  Őrizzétek az otthoni lángot! · Cynthia Harrod-Eagles · Könyv · Moly  Álmaim földje - Otthon és a fronton, 1916 

 Könyv: A hosszú, hosszú út (Cynthia Harrod-Eagles) Cynthia Harrod-Eagles - Míg a fiúk hazajönnek   moly.hu borító

 

Anne Jacobs: A villa

            

 

Corina Bomann : A szépség színei

    libri.hu borító     moly.hu borító

 

Karl Ove Knausgård : Évszakok

                   

 

Benkő László: Nagy Lajos

  

 

Jaymin Eve · Leia Stone: Kaptár - trilógia

      

 

Farkas Anett:: Dávid és Vivien

      

 

Patricia Gibney: Lottie Parker

              

            

 

A borítóképekre kattintva, a katalóguson keresztül a kölcsönzésben lévő könyvek előjegyezhetők, a könyvtárban lévők lefoglalhatók. 

További könyvajánlók a HONLAPON és a DEÁK-BLOGON

 

 

 

 

 

    

 

 

 


Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap