Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap

Könyvajánló - 2020. február

 Minden szülő azt szeretné, hogy a gyereke boldog legyen, és senki nem akarja elszúrni a gyereknevelést. De hogyan érhetjük ezt el?

Ebben a magával ragadó, okos és szórakoztató könyvben az ismert brit pszichoterapeuta, Philippa Perry húszéves szakmai és szülői gyakorlatával segít eligazodni, hogy mi az igazán fontos a gyereknevelés során. Konkrét, helyzetre szabott tanácsok és részletes tippek, trükkök helyett a teljes képet mutatja be: hogyan alakíthatunk ki olyan szülő-gyerek kapcsolatot, amely minden életkorban, bármely helyzetben megkönnyíti a kapcsolódást, és segít elkerülni a legnagyobb buktatókat.

Fogadjuk el, hogy fogunk hibákat elkövetni, és tanuljuk meg, hogyan tehetjük jóvá őket.

Ismerjük fel és törjük meg a rossz mintákat, beidegződéseket.

Értsük meg, mit jelent gyerekünk nemkívánatos viselkedése.

„Átfogó megközelítés arról, mit is jelent érzelmileg intelligens és normális szülőnek lenni. [...] Ha megfogadjuk a könyvben leírtakat, és hajlandóak vagyunk egy kicsit magunkba nézni, a saját problémáink közül sokat megspórolhatunk a következő generációnak." – Alain de Botton 

370 P57   Bárcsak olvasták volna ezt a könyvet a szüleink - de a gyerekeink hálásak lesznek, hogy mi megtettük /  Philippa Perry  . - Bp. : HVG K., 2019.

 

Anna Politkovszkaját, az egyik legbátrabb orosz újságírót 2006 őszén bérgyilkos lőtte le Moszkvában. Közvetlenül a halála előtt fejezte be mellbevágó, „testközeli" feljegyzéseit a putyini Oroszország erőszakos, korrupt valóságáról.

A szerző szenvedélyes, mégis tárgyilagos krónikáját nyújtja a szabadság elvesztésének, a 2003. decemberi parlamenti választásoktól 2005 zord nyaráig, amikor az ország még nem ocsúdott föl egészen a beszláni iskolai túszdráma sokkjából. Lépésről lépésre követi nyomon az új önkényuralom kiépülésének folyamatát, amelynek működtetésében a meggyilkolt újságírók, összevert és bebörtönzött ellenzékiek mellett legalább ekkora szerep jut a demokratikus díszleteknek, a Kreml által finanszírozott álellenzéknek és az elvtelen, profitéhes oligarcháknak…

Az Orosz napló ugyanakkor több a közelmúlt történelmének egyszerű elbeszélésénél. Figyelmeztetésül és intésül is szolgál a populizmus és az álhírek világában, amelyben a szabadság új ellenségei szorgalmasan tanulnak egymástól. A putyini hatalmi eszközök vírusként terjednek a világban, és ha nem ismerjük fel őket időben, sikerre is vannak ítélve. Politkovszkaja könyve nem orosz történet, hanem egyetemes lecke a szabadság törékenységéről - igazságát pedig saját tragikus halála nyomatékosítja.

323 P79 Orosz napló /Anna Politovszkaja . - Bp. : Athenaeum, 2019

 

Gondoltak már arra, mi történt gyerekkorunk mesehősnőivel, miután jól ismert kalandjaik véget értek? Tényleg boldogan éltek, míg meg nem haltak? Mi várt például Piroskára, miután kiszabadult a farkas gyomrából? Vagy milyen élete lett Hamupipőkének, miután férjhez ment a herceghez? És mi történt Pöttyös Pannival, miután kijárta az iskolát?
Most 15+1 neves, kortárs írónő folytatja ezeket a történeteket. A kötetben olvashatjuk Csipkerózsika, Hófehérke, Aranyhaj, Alice, Seherezádé, Holle anyó, Dorothy, Mulan, a Hókirálynő, a halász nagyravágyó felesége, a kis hableány és Sárbogárdi Jolán utóéletét.  A novellák, vagyis felnőttmesék ott kezdődnek, ahol a gyerekmesék véget értek.

Szerzők: Arany Lídia, Berg Judit, Boldizsár Ildikó, Halász Rita, Hernyák Zsóka, Karafiáth Orsolya, Kemény Zsófi, Kiss Noémi, Molnár T. Eszter, Nina Yargekov, Sárbogárdi Jolán, Rakovszky Zsuzsa, Selyem Zsuzsa, Szécsi Noémi, Szvoren Edina, Ugron Zsolna.

E93 És boldogan éltek? : mesehősnők utóélete / Szederkényi Olga (szerk.) . - Bp. : Cser K., 2018.

 

https://scolar.cdn.shoprenter.hu/custom/scolar/image/cache/w540h675wt1/boritok/Mit-tegyek-kutyure-kattant-gyerekemmel.jpg?lastmod=1578687030.1536323633

Bezzeg a mi időnkben a gyerekek még komolyan vették az iskolát. Bezzeg akkor még tanultak. És akkor még voltak igazi barátságok. Egész délután együtt bandáztunk, csavarogtunk a többiekkel. Ma meg? Ma már a gyerekeket nem érdekli semmi, csak a számítógép. Ülnek otthon, és a klaviatúrát nyomkodják ahelyett, hogy tanulnának, bandáznának, csavarognának. Hát miféle gyerekek ezek?

Na de tényleg bennük van a hiba? – teszi fel a kérdést Miklya Luzsányi Mónika. És hiba-e ez egyáltalán? Mi lenne, ha fejcsóválás helyett megpróbálnánk megérteni a gyerekeinket, ha őszinte érdeklődést mutatnánk az iránt, ami számukra – sőt ha az oktatási rendszerünket nézzük, talán nem is csak számukra – valóságosabb, mint az iskolai tananyag? Ha közösen alakítanánk ki a kereteket? Ha már kicsi koruktól fogva felelősségre tanítanánk őket, hogy később ne okozzon gondot a felelős felhasználóvá nevelődés sem? Mert a kulcsszó itt is a felelősség – és a bizalom. A szerző közvetlen, szórakoztató stílusban, élő példákon keresztül mutatja be a különböző szülői attitűdöket, a különféle gyerektípusokat, és egy olyan szemléletbeli mintát kínál, amely hozzásegíthet, hogy legyőzzük a témával kapcsolatos szorongásainkat, és a kezünkbe vegyük az irányítást.

370 M66  Mit tegyek a kütyüre kattant gyerekemmel? / Miklya Luzsányi Mónika . - Bp. : Scolar, 2019.

 

A kalandos életű Anne Lister sorra szegte meg a 19. század szigorú szabályait. A merész és szenvedélyes nő anatómiát tanult, politizált, üzletelt és bejárta Európát. Nem hagyta, hogy keresztülnézzenek rajta saját neme iránti vonzódása miatt.

Titkosírással lejegyzett naplójában kíméletlenül őszintén vall magánéletéről: többek között arra is fény derül, hogy miért nem köt látszatházasságot, és melyik partnerének hányszor volt orgazmusa. Megtudhatjuk azt is, hogyan reagált a társadalom arra, ha valaki nyíltan felvállalta nemi identitását.

Anne Lister, gúnynevén Gentleman Jack, nemcsak korának egyik legizgalmasabb személyisége, de minden bizonnyal a világ egyik legszorgalmasabb naplóírója is volt: 34 éven át írt, 27 kötetnyi, 6600 oldalas naplója értékes kordokumentum, amely a UNESCO Világemlékezeti Listájára is felkerült.

Az első modern leszbikus naplójából a BBC és az HBO készített kosztümös tévésorozatot.

920 C19 Gentleman Jack : Anne Lister titkos élete / Anne Choma . - Bp. : HVG K., 2019.

 

Ungvári Tamás igaz történetei a kultúra, az irodalom, a művészet, a történelem híres vagy elfeledett szereplői köré szövődnek, és a szerelem, a kitartás, a bátorság, no meg a túlélés emberi oldalát próbálják felfejteni. Hősei még legnagyobb magasztosságukban is esendők, épp ezért oly lélekkel telien élők.

A fejezetek Ungvári professzor négykötetes „Enciklopédiáinak” legjavából nyújtanak ízelítőt, halhatatlanná téve a kultúrtörténet vagy a privát történelem, a családi emlékezet sokszor feledésbe merülő sztorijait az emlékezés számára. Az ironikus, önironikus, humorral fűszerezett írások mögött végig ott rejtőzik Ungvári szelleme, szellemessége, egyetemes tudása, bölcsessége, az a kedély, mely örök túlélővé tette őt. Ungvári Tamás idén ünnepelte volna 89. születésnapját…

930 U71 Breviárium : válogatott történetek szerelemről, bátorságról, túlélésről / Ungvári Tamás . - Bp. : Scolar, 2019.

 

Örökölhető-e a függőség?
Hogyan ne neveljünk szenvedélybeteget?
Miként ismerhetjük fel szenvedélybetegségünket?
Hogyan segíthetünk egy függőnek?

A minden második embert érintő függőség ezerféle arcát mutatja a mindennapjaink során. A kötet fejezetei egy-egy életkori szakaszt és egy ahhoz köthető kockázati tényezőt járnak körül korszerű kutatási eredmények és terápiás esetek érzékletes bemutatásával. A kötődési problémákat, a trauma hatásait, az identitás kríziseit és az emlékezet szerepét társfüggő, alkohol- és drogfüggő, szerencsejáték-, szex-, internet- és videójáték-függő páciensek történetein keresztül ismerhetjük meg. Az Ezerarcú függőség nemcsak a gyógyulás és a megelőzés modern lehetőségeit mutatja be, de betekintést nyújt a jövő szenvedélybetegségeibe is.

150 K15  Ezerarcú függőség:  felismerés és felépülés / Kapitány-Fövény Máté . - Bp. : HVG K., 2019.

 

Ki volt valójában Pillangókisasszony? Ez az, ami emberek sokaságát foglalkoztatja világszerte, miután újra és újra megnézik a magával ragadó operát. Talán most végre feltárul az igazság ebben a könyvben, melyből megtudhatjuk, hogyan vált Csocso-szan Marujama legelragadóbb és legelegánsabb gésájává, és hogyan akadt meg rajta a szeme az amerikai tisztnek, Benjamin Pinkertonnak. Vajon valóban házasok voltak? És mi történt Csocso-szannal, miután Pinkerton elhagyta őt és visszatért Amerikába? Mi lett közös fiuk, Ken Pinkerton sorsa?

Kimura Rei regényéhez Puccini operája adta az alapötletet, ezt továbbgondolva született meg ez a mélyen megindító történet, szerelemről, hűségről és az anyai szív szeretetének világot átfogó erejéről.

K46 Pillangókisasszony / Kimura Rei . - Szeged : Lazi, 2019.

 

Egy reneszánsz festő az 1460-as évek Itáliájában. Egy kamasz napjaink Angliájában. Egyikük a művészekre nehezedő társadalmi elvárásokkal küzd, másikuk a gyásszal. Francesco del Cossa élet és halál között ragadt szelleme egy kiállítótérben bukkan elő, és követni kezd egy kamaszt, aki a festménye előtt álldogál. George elvesztette édesanyját, aki alig néhány héttel azután halt meg, hogy Del Cossa freskóit nézegették az észak-olaszországi Ferrarában. A festő egy olyan korba repít vissza, ahol egy művésznek néha le kellett mondania a saját identitásáról ahhoz, hogy megbízást kapjon, George pedig megpróbál valahogy bizonyítékot szerezni arra, hogy politikai aktivista anyját lehallgatta a titkosszolgálat. Smith regénye olyan, mint egy irodalmi Escher-grafika, amelyben sorsok, terek és identitások fonódnak elválaszthatatlanul egymásba.

A Hogy lehetnél mindkettő 2014-ben elnyerte a Goldsmith-díjat és a Costa-díjat, 2015-ben pedig megkapta a legrangosabb női irodalmi elismerést, a Baileys-díjat.

S 68  Hogy lehetnél mindkettő / Ali Smith . – Bp.: Magvető, 2019.

 

A terrorizmust a drótkerítés sem képes megállítani. A modernkori népvándorlás bábeli zűrzavarában minden lehetséges!

André Calvi, Frei Tamás eddigi négy sikerkönyvének a főszereplője mindig azt mondta: a végén a rosszak győznek. Marco Boretti, az új főhős szerint viszont a gátlástalan okosak! A Bábel a korábbi regényekhez hasonlóan fordulatos, izgalmas, akciódús történet, és szokás szerint lényeglátó és égetően aktuális. A mai valóságot mutatja be. Rávilágít arra, hogy mi rejlik az óriásplakátokra írt párszavas üzenetek hátterében. Marco Boretti, az édesanyja révén magyar származású firenzei régész aligha hitte, hogy szakmája az európai migránsválság kellős közepén kulcsszerephez juttatja egy olyan szövevényes ügyben, amiben semmi sem az, aminek látszik. A tudósból kincsvadász lesz. A segélyszervezetek munkatársaiból műkincscsempész. A fegyverkereskedőből miniszterelnöki tanácsadó. Üldözőből üldözött.

Frei Tamás a színfalak mögé viszi az olvasót, megmutatja, hogy milyen hatalmi manőverek révén ragadhatja magához egy kellően gátlástalan politikus egy ország irányítását, és miféle cinizmus kell ahhoz, hogy a nyugati világ legbefolyásosabb emberei véres műkincsekkel teli luxusvilláikból finanszírozzák az iszlám terrorizmust. A háttérben pedig Magyarországon futnak össze a szálak, ahol mindenre találni megoldást...

F 92  Bábel: műkincsrablók, embercsempészek, terroristák és a magyar kapcsolat ; Marco Boretti története / Frei Tamás . -  Pécs : Alexandra, 2019.

 

Hazájának egyik legkedveltebb írója, a díjnyertes bestsellerszerző Luis Urrea könyve, A bukott angyalok háza a klasszikus emigránsregény mellett epikus családi saga is, amelynek fókuszában a família vezetője, pátriárkája, Big Angel áll.

A regényben összegyűlik az egész De La Cruz klán, hogy megünnepeljék Big Angel utolsó születésnapját az otthonában, San Diegóban. Mielőtt még a rák végleg leszámolna vele, a pátriárka visszatekint hosszú és tartalmas életére. De amikor a százhoz közeledő édesanyja, Mama América váratlanul meghal, a születésnapi buli előtt egy temetést is meg kell szerveznie. Két családi esemény esik tehát egyetlen hétvégére: két külön, keserédes búcsúztató. A sok-sok vendég között ott van Little Angel, a pátriárka féltestvére és névrokona, aki hosszú idő után újra szembenéz a bátyjával, akivel közös az apjuk, és mint később világossá válik számára: mindvégig közös életük is volt.

A szereplők sorsán keresztül megtapasztalhatjuk, milyen, amikor a halállal való szembenézés olyan emlékeket, az élet olyan pillanatait villantja fel újra előttünk, amelyeket talán szándékosan felejtettünk el.

Páratlan eredetiségével és humorával A bukott angyalok házában Urrea elsőrangú elbeszélővé nőtte ki magát. 1955-ben született Tijuanában, Mexikóban, mexikói apa és amerikai anya gyermekeként. Költő, regényíró, novellákat és esszéket is ír. Regényeiben főképpen a bevándorlás, a kettős identitás kérdéseivel foglalkozik. Naperville-ben, Illinois államban él családjával, és kreatív írást tanít a UIC-n (University of Illinois at Chicago).

 U 90 A bukott angyalok háza / Luis Alberto Urrea . -Bp. : Gabo, 2019.

 

Amikor Kelet-Afrika egyik bevásárlóközpontjában bomba robban, az ezt követő események egymás útjába sodornak két idegent, amire egyikük sem számított.

Tanzániában Jack Warden, az elvált kávéültetvényes elveszíti egyetlen lányát. Egy óceánnal arrébb, egy angliai kisvárosban Rodel Emerson elveszíti egyetlen testvérét.Egy férfi és egy nő, akiknek a sorsuk egy tragikus délutánon összefonódik, egy rendkívüli küldetés nyomába erednek. Átszelik a Serengeti végtelen síkságát, hogy útba ejtve három állomást, megmentsenek három gyermeket – akik többet érnek holtan, mint élve. De ha az eléjük kerülő akadályokat le is győzik, még egy kihívással szembe kell nézniük. Túlélhetnek-e vajon egy újabb veszteséget? Lemondjanak-e egy eleve kudarcra ítélt szerelemről? Egy szerelemről, amit ha elengednek, szertefoszlik, akár a Serengeti köde a napfényben…

A Mists Of The Serengeti című regény egy szerelmi történet, valós események hatására született. 

A 94 A Serengeti köde / Leylah Attar . - Szeged : Könyvmolyképző, 2019.

 

https://static1.lira.hu/upload/M_28/rek1/146/1693146.jpg

Egy intim és gyengéd regény-, és kézikönyv, a boldogság kereséséről.
Demian egy fiatalember, telve kiváncsisággal a világ és önmaga iránt. De nehezen tud szembenézni a mindennapok gondjaival, a problémákkal munkájában, a szerelmi életében, a családjával és a barátaival való kapcsolataiban. Arra vágyik,hogy többet tudhasson meg önmagáról, hogy megtanulja élvezni az életet, szeretne vidáman és optimistán szembenézni az élet nehézségeivel. Azaz arra vágyik, amire mindannyian, boldog és teljes életre.

Ekkor talál rá egy szokatlan eszközökkel operáló különleges pszichoterapeutára, Jorge-ra. Jorge minden egyes alkalommal elmesél egy történetet: mindig az adott helyzethez illőt. Akad közöttük tibeti, talmud, szufi fabula, klasszikus és modern mese-adaptáció csakúgy, mint a szerző által kitalált történet. Mesék, melyek segítenek fiatal barátjának legyőzni félelmeit, és megtalálni a boldogságot. Mesék, melyek nekünk is segítenek jobban megismerni önmagunkat, kapcsolatainkat, félelmeinket. És segítenek megtalálni a boldogságot.

Jorge Bucay világhírű argentin pszichoterapeuta, író . Könyvei több mint 1o millió példányban fogytak el világszerte.

(A regény korábban Életmesék címmel jelent meg.)

B 91 Mesék, melyek megtanítottak élni / Jorge Bucay . - Bp. : Művelt Nép Kvk., 2019.

 

Te mernél fenntartás nélkül bízni a szomszédasszonyodban?
Egy eleve kudarcra ítélt munkahelyi szerelem vége után Lucy Shaw felejteni akar: elhatározza, hogy új életet kezd. Egy, a nyüzsgő Londontól távol eső cotswoldi faluba költözik. Hamarosan korban hozzáillő barátokra talál, és reméli, hogy művészi ambícióit is megvalósíthatja.
Azonban a múltja utoléri új szomszédja, Alice személyében. Az álságos fiatal nő javaslatára könyvklub keretében hetente megidézik régmúlt korok vitatott erkölcsű hősnőit, amivel Alice-nek sikerül egymás ellen fordítania a jó barátokat és kegyetlen bosszút állnia korábbi képzelt sérelméért.
Ezután már semmi sem az, aminek látszott. Se idilli béke, se barátság, csak rejtélyek és torokszorító félelem…

C 27 A könyvklub / C. J. Cooper . - Bp. : I.P.C. Kv., 2019.

 

Lélegzetelállító és felejthetetlen történet egy nőről, aki a családja és a szerelme közt őrlődik.

1912. Brit Guyana, Dél-Amerika: a gazdag cukorültetvényes másodszülött lánya, Winnie Cox feleségül megy élete szerelméhez, George Quinthez, egy szegény, színesbőrű postáshoz. Winnie – miután a szerelmét választotta a luxus és a kiváltságok helyett – most szerény körülmények között él, mégis a legnagyobb boldogságban. Mindene megvan, amire a húga, Yoyo csak vágyik. Yoyo, aki hozzászokott, hogy mindent megkap, amit csak akar, nehezen viseli nővére boldogságát. Nem elég, hogy a saját házassága pusztán érdekből kötettett, még a többéves távollét után hazatérő édesanyjuk is látszólag Winnie pártját fogja. Yoyo fájdalmában mindenáron felül akar kerekedni nővérén, az sem érdekli, milyen következményekkel járhatnak a tettei, így olyasmire vetemedik, ami komoly veszélybe sodorja a kapcsolatukat. A nővérek, akik fiatalabb korukban még szövetségesek voltak, és egy szebb jövőről álmodoztak, ellenségekké válnak. A köztük dúló harcnak azonban nem ők ketten a legnagyobb áldozatai.

M 10   Az ültetvényes lánya / Sharon Maas . - Bp. : I.P.C. Kv.,2019.

 

https://cserkiado.hu/29387/a-perdide-arvaja.jpg   

Stefan Wul lenyűgözően izgalmas sci-fi története 1958-ban jelent meg. Középpontjában egy kisfiú áll, aki szülei halála után árván marad a távoli Perdide bolygón. A megmentésére induló férfi, valamint űrhajójának többi utasa kockázatos küldetése során csupán egy adóvevővel tudja tartani a kapcsolatot a gyerekkel. Megkezdődik kétségbeesett versenyfutásuk az idővel, de vajon sikerül-e odaérniük, mielőtt túl késő lesz?
A könyvből a nyolcvanas években nagy sikerű rajzfilm készült AZ IDŐ URAI címmel. A történet lebilincselő olvasmány azoknak is, akik gyerekkorukból emlékeznek az azóta kultikussá vált animációs filmre. A regény első ízben kerül a könyvesboltokba magyar nyelven.

W 98 A Perdide árvája / Stefan Wul . - Bp. : Cser K., 2019.

 

Boldizsár Ildikó és a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület csatlakozott a Művészek a klímatudatosságért csoporthoz, és vállalták, hogy összegyűjtik a világ népmesekincséből azokat a meséket, amelyek a teremtett világ iránti felelősségről, az ember ezzel kapcsolatos feladatairól szólnak, hogy segítsenek a szülőknek, pedagógusoknak és mindnyájunknak a tudatosításban. Olyan meséket adnak közre, amelyekben az ember még harmóniában élt a természettel, és tudta, hogy mit kell tennie, hogy ez így maradjon. Olyan meséket, amelyekben az ember tiszteli a fákat, növényeket, állatokat, és szót ért velük - összhangban léteznek vagy törekszenek rá egy-egy konfliktus után. Olyan meséket, amelyekben a teremtett világ szépsége megmutatkozik, és az ember ennek örülni tud, érzi a felelősségét. És olyan meséket is, amelyekben ezt nem érzi, aztán baj lesz belőle... De még van visszaút, megbocsátás, egy utolsó lehetőség...

M 56 Mesék a csodakertről: az egyetlen Földért / szerk. Boldizsár Ildikó . -Bp. : Magvető, 2019.

 

Eldőlhet-e egyetlen éjszaka az ember élete? A tízennyolc éves Alex Delval apja nyomdokaiba lépve színész akar lenni. Fel is kínálnak neki egy szerepet, ám hirtelen elfogja a kétség. Bizonytalanságát őrült ivászattal próbálja oldani, és az éjszaka majdnem tragédiába torkollik. A barátjára fogott pisztolyt valaki kiveszi a kezéből. Filmszakadás.

Egy ismeretlen, hatvan körüli férfi dolgozószobájában tér magához, akiről kiderül, hogy pszichiáter. Alex beszélni kezd, bizalmába fogadja az idegent, életében először kitárulkozik, és őszintén elmondja, milyen volt gyereknek, kamasznak, ifjúnak lenni világhírű apja árnyékában. Vagyis – és legyünk mi is őszinték – milyen volt Alain Delon fiának lenni.

Alain-Fabien Delon, Alain Delon kisebbik fia első regényének sikerét nemcsak nevének és „angyalarcának” köszönheti, sokkal inkább annak, hogy jól szerkesztett, fordulatos, izgalmas fejlődésregényt tartunk a kezünkben.

D 44 Úri vér / Alain-Fabien Delon . - Bp. : Holnap, 2019.

 

https://s04.static.libri.hu/cover/dd/7/5778725_5.jpg

A Nevetés a sötétben már-már lektűr (bár ezt írni szinte istenkáromlás Nabokov esetében) – vagy éppenséggel annak is olvasható: olyan, bohózati elemekkel teli szerelmiháromszög-történet, amely kifejezetten filmre kívánkozik. Nabokov részben annak is szánta a művét, legalábbis motoszkált a fejében a megfilmesítés gondolata, miközben írta (1932-ben az eredeti, orosz változatot, 1938-ban pedig az angolt).

Ugyanakkor bravúros regény ez is, csak máshogy, mint a többi – mintha a varázslómester azt bizonyította volna vele, hogy egyszerű eszközökkel is tud varázsolni: szinte banális sztorival (egy férfi halálosan szerelmes lesz egy nála jóval fiatalabb nőbe, aki őt nem szereti, de tönkreteszi az életét), melodrámai fordulatokkal  és véletlen egybeesésekkel…  S a végeredmény mégis egy olyan, nemcsak letehetetlen, hanem felejthetetlen mű, amely kegyetlenül, s ugyanakkor mély együttérzéssel ábrázolja a szerelmi, az erkölcsi és a tényleges vakságot.

A regényből végül valóban készült film: 1969-ben, Tony Richardson rendezésében.

N 10 Nevetés a sötétben / Vladimir Nabokov . - Bp. : Helikon, 2019.

 

                                               Ajánló új hangoskönyveinkből

            

    

         

 

 

A könyvajánlók forrásai:

https://hvgkonyvek.hu/konyv/barcsak-olvastak-volna-ezt-a-konyvet-a-szuleink-de-a-gyerekeink-halasak-lesznek-hogy-mi-megtettuk

https://athenaeum.hu/konyvek/orosz-naplo/139470287

https://cserkiado.hu/dedikalt-peldanyok/es-boldogan-eltek-mesehosnok-utoelete-dedikalt-9789632785653-16098.html?search_query=boldogan&results=4

https://www.scolar.hu/mit_tegyek_a_kutyure_kattant_gyerekemmel_2369

https://hvgkonyvek.hu/konyv/gentleman-jack

https://www.scolar.hu/breviarium_-_valogatott_tortenetek_szerelemrol_batorsagrol_tulelesrol_2373?keyword=ungv%C3%A1ri

https://hvgkonyvek.hu/konyv/ezerarcu-fuggoseg

http://www.lazikiado.hu/lazi-konyvek/konyv/pillangokisasszony-kimura-rei/

https://alexandra.hu/konyv/babel-187647/

https://www.gabo.hu/hu/szepirodalom/2667-luis-alberto-urrea-a-bukott-angyalok-haza-9789634068662.html

https://konyvmolykepzo.hu/products-page/arany-pottyos-konyvek/leylah-attar-a-serengeti-kode-8519

http://muveltnep.hu/konyvek/mesek-melyek-megtanitottak-elni-a-koenyv-ami-boldogga-tesz

http://www.ipck.hu/c-j-cooper

http://www.ipck.hu/index.php?s=%C3%BCltetv%C3%A9nyes

https://cserkiado.hu/regeny-eletrajz/a-perdide-arvaja-9789632785868-16374.html?search_query=perdide&results=1

http://kiadok.lira.hu/kiado/magveto/index.php?action=konyv&id=139478445

http://www.holnapkiado.hu/konyv/uri-ver-7610

https://helikon.libricsoport.hu/fooldal/konyvek/nevetes-a-sotetben/

 

 


Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap