Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap

Forradalmi filmajánló állományunkból

Szerelem, 1971

Rendező: Makk Károly

Az ötvenes években Luca, a fiatal tanárnő hűségesen várja haza politikai okokból bebörtönzött férjét, Jánost. A régi barátok félnek, elzárkóznak a segítségre szoruló asszony elől. Luca feladatai között szerepel az is, hogy ellássa anyósát és elhitesse vele, hogy fia filmet forgat Amerikában. A két nő különös kapcsolatának alapja, hogy ugyanazon férfi áll életük középpontjában. A Mama már nem tudja megvárni fia hazatértét. Egy nap váratlanul kiszabadul János, s a házaspár újra kezdi az életet.

 

Szerencsés Dániel, 1983

Rendező: Sándor Pál

Dani (Rudolf Péter) átlagos budapesti tizenéves a Garai utcából, akinek szerelme 1956 telén családjával együtt disszidál. Dani gondolkodás nélkül a szép Mariann után siet Ausztria felé, az egyik házban lakó fiú, Gyuri társaságában. Disszidensekkel és besúgókkal zsúfolásig tömött vonatuk nemsokára meg is érkezik a határ menti szállodához, ahol a menekülőknek be kell várni vezetőjüket. A szállodában várakozással töltött órák drámai hangulatban telnek. Mindenki számára eljött az utolsó lehetőség, hogy végiggondolja, megy-e vagy marad, hol és kivel éli le életét, s akar-e élni egyáltalán. A döntés csöppet sem könnyű, mert a történelem viharában szinte senkinek sem sikerül talpon maradnia, akármelyik oldalon is áll. Ráadásul az idősebbek éppoly tanácstalanul néznek a jövő elébe, mint a fiatalok.

Szamárköhögés (1986)

Rendező: Gárdos Péter

Az ötvenes évek fullasztó légkörét a diktatúra határozza meg. Ebben a világban csak nagyon nehezen lehet élni, s nem is csoda, hogy sokan bajba kerülnek, amikor elszólják magukat vagy olyan megjegyzést tesznek, amit nem lett volna szabad. S ekkor reménysugár csillan. 1956. október 23-án kitör a nem várt, ám a szabadság reményeivel kecsegtető forradalom. Ennek három hetét idézi fel a film két kisiskolás nézőpontjából. Egy őszi nap reggelén Tomi és Annamária nem mehetnek iskolába. A gyerekek apja elfoglalt igazgató, és a nagyinak is házon kívül van dolga. Mindketten hamar visszatérnek, a nagymama átlőtt kenyérrel. A család bezárkózik a négy fal közé, a két gyerek élete azonban szokatlanul izgalmassá válik. Nincs iskola, a felnőttek pedig megbolondultak.

 

Telitalálat (2003)

Rendező: Szabó Illés, Kardos Sándor

Hackspacher Béla targoncavezetőként éli életét, míg egy nap nagy szerencse éri: tizenkettes találata lesz a totón. A nyereményt 1956. október 23-án veheti át, ám a forradalom közbeszól, s ő ávósok kíséretében indul el, hogy a tüntetőkön átverekedve magát a táskányi pénzt elhelyezze a bankban. A tömeg kiszabadítja az ávósok fogságából, ám közben a bankok bezárnak, s mivel Béla fél, hogy a temérdek pénzt elrabolják tőle, elássa azt a játszótéren. Ekkor felbukkan a család fekete báránya, Pista, aki ráveszi Bélát, hogy a pénzt fektessék aranyba, de mire az uzsoráshoz érnének, Pistát eltalálja egy golyó, és meghal. Béla hazaérve szembesül a ténnyel, hogy felesége és gyerekei elmenekültek a városból, s őt magára hagyták. Elkeseredettségében egy közeli kocsmába megy, ahol zavarodott kispolgárból bölcs és gavallér vendéglátóvá válik, miközben a kocsma barátok és ismerősök, forradalmárok vagy éppen a forradalom elől bujkálók menedékhelyévé válik.

 

A temetetlen halott (2004)

Rendező: Mészáros Márta

A temetetlen halott  Nagy Imre életének az 1956-os forradalom leverése utáni részét mutatja be, a jugoszláv követségre menekülésétől fogságán és perén át 1958. június 16-án történt kivégézéséig. Története több síkon zajlik, Nagy Erzsébet apjáról szóló visszaemlékezései váltakoznak Nagy Imre életének eseményeivel és gyermekkori emlékeivel. Nem történelmi film, Nagy Imrét, családtagjait és ellenfeleit érzelmi oldalról próbálja megközelíteni.

 

Szabadság, szerelem, 2006

Rendező: Goda Krisztina

A történet két központi alakja Karcsi, a vízilabda-válogatott sztárja és Viki, a fiatal műegyetemista. Amikor kitör a forradalom, a lány hatására Karcsi is lelkesen részt vesz az eseményekben, de néhány nappal később el kell utaznia az olimpiára.

 

56 csepp vér, 2007

Rendező: Bokor Attila

Történetünk egy kicsinyke, határ menti településen zajlik, mely valós keresztmetszete a rettegett '50-es évek terrorjának. 1956. október 23-án, az ÁVÓ a helyi orosz parancsnok lányának születésnapjára bált rendez. Ezen a bálon a fiatalok összecsapást terveznek a helyi karhatalmistákkal. A terv meghiúsul, mivel a budapesti forradalom kitörésének hírére a bál félbeszakad. Ekkorra már Juli, a helyi ávós parancsnok lánya és Robi, a fővárosból kitelepített színész fia egymásba szeret. Lehet-e ebben a forradalmi helyzetben a két ellentétes oldalon álló szerelmes szív egymásé?

 

Kolorado Kid, 2009

Rendező: Vágvölgyi B. András

Kreuzer Béla lóverseny- és szerencsejáték-kedvelő rakodó 1959-ben csalárdmód jelentős nyereményhez jut a lovin, este a galerijével szórakozik, de a titkosrendőrség már a nyomában van. Élettársa, Iskiné információt ad a szórakozóhely mellékhelységében az őket megfigyelő nyomozónak; Kreuzert még az éjjel letartóztatják. Az előzetesben derül ki: politikai ügyben, a forradalom alatt vállalt szerepéért. A cellában egy idősebb férfi a társa, majd egy fiatal, Moszkvában, kommunista családban született fiút tesznek melléjük. Koltai csúnyán megveri Katkót, akiről kiderül: 1956. november 4-e után az oroszoknak tolmácsolt. Koltai ezzel elnyeri Kreuzer bizalmát. Később Katkót elviszik a cellából...

 

 

 


Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap