Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap

Folyóiratajánló - 2023/4.

Az Agro Napló 2023. április számának tartalmából:

Tavaszi mikrobiológiai talajkezelések - A termesztett növényeinket fertőző gombabetegségek nagy része a talajban telel át és innen indulnak a fertőzések. Ha a talajban csökkenteni tudjuk az áttelelő képletek számát, úgy az ezekből induló fertőzések erőssége is csökkenthető. A talajban áttelelő gombabetegségek kémiai módszerrel nem tudjuk gyéríteni, különböző mikroorganizmusokat használhatunk.

A Területi Monitoring Rendszer bevezetése Magyarországon - A területi Monitoring rendszer (ZMR) egy új ellenőrzési eszköz, melynek segítségével a Magyar Államkincstár a Közös agrárpolitika (KAP) területalapú támogatásai kapcsán kérelmezett mezőgazdasági parcellák állapotát követi nyomon annak érdekében, hogy a támogatások jogosultsági feltételeinek betartásáról meggyőződjön.

Talajbarát megoldások a növénytáplálásban: a pétisó - A nitrogénműtrágyák piacán kevés olyan rugalmasan felhasználható készítmény van, mely egyszerre kíméli a talaj ökoszisztémáját és egyben hatékony növénytáplálási megoldást is jelent. Közülük kiemelkedik a 39% összes hatóanyag tartalmú Genezis Pétisó.

A 3. évezred 2023. áprilisi számának tartalmából:

Óegyiptomi rejtélyek - beleolvastunk a Halottak könyvébe. Az egyiptomi civilizáció fejlettsége jóval meghaladta a korát. Az Egyiptomi Birodalomból származó régészeti leletek pedig később teljesen magukkal ragadták a modern világot. Az óegyiptomiak vallásáról és a túlvilági élethez fűződő viszonyáról a Halottak könyvéből sikerült információhoz jutnunk.

Miért olyan nehéz új antibiotikumokat kifejleszteni? - Mikrobiológusok a talajban, barlangokban, óceánokban, komodói sárkányok vérében és laboratóriumokban keresik őket, és ehhez kémiai szintézist, mesterséges intelligenciát, génszekvenálást és CRIPSR genetikai ollót egyaránt használnak. A kutatók igyekezete ellenére az antibiotikum-rezisztencia tovább súlyosbodik, amiért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már egy ideje kongatja a vészharangot. De vajon hol akadt el az új antibiotikumok fejlesztése?

Fény derült (végre) az alvás titkára - Hogyan irányítja az agy? Az alvás a szervezetünk és agyunk regenerációja szempontjából alvászavarokkal küzd. Ezek kiváltó okaként az orvosok gyakran a stresszt és a rossz életvitelt tűntetik fel, újabb kutatások szerint azonban az okot talán máshol kell keresni.


Az Autó Magazin 2023. áprilisi számának tartalmából:

Nagyon kockás - A kaliforniai elektromosautó-úttörőnek számító Tesla csúcsmodelje mostantól Európában is elérhető. Próbaúton a 750 kW-os Model S Plaiddel.

Milyen élőben az Év Autója? - Nincs V motor, nincs összkerék, és nincs 4,1 méter hosszú. Képes lesz-e korszakot nyitni a Jeep európai történetében a kicsi, elektromos hajtású Avenger, a 2023-as Év Autója?

Hétköznapi hullámvasút - Megnézzük, hogy erre alkalmas-e a tesztben szereplő praktikus, mégis temperamentumos kompakt villanyautó.

Bestseller-gyanús - Kétféle autót keresnek manapság a vevők lelkesen: az SUV-kat és az elektromos hajtásúakat. Ezek után mi más lenne a legjobb recept a sikerre, mint a két kívánság egyesítése, vagyis egy elektromos SUV. Éppen ilyet kínál most a kompakt kategóriás új X1 elektromos kivitelben, az iX1-gyel a BMW, amely ütőképes tulajdonságokkal veti be magát a vevőkért folytatott küzdelembe.

A Nők Lapja Évszakok 2023. tavaszi számának tartalmából:

„A varázsszavak nagyon fontosak” - A címlapfotózás már órák óta tart, de Mónika és Dávid ugyanolyan kedvesek és türelmesek, mint az elején. Azt mondják, azért is szeretik a beszélgetős helyzeteket, mert ilyenkor egymásról is mindig valami újat tudnak meg – annak ellenére, hogy nagyon szoros a kapcsolatuk. Ullmann Mónikával és Miller Dáviddal Dudics Emese beszélgetett.

Gyereknevelés külföldön - Mindenki másképp csinálja. Milyen érzés gyerekkel nekivágni a nagyvilágnak, más országban szülni, felvenni egy teljesen más környezet ritmusát, új szemléletmódokat megismerni? Orsi, Beril és Ági mesélt a külföldön való újrakezdésről Fehérváry-Méhes Annának.

Hívogató ösvényektől a mesés kastélyokig, világszínvonalú hazai kirándulóhelyek - Hazánkban számtalan olyan úti célt találhatunk, amely egyedülálló Európában vagy akár az egész világon. Wéber Anikó sorra vette, hová célszerű kirándulni a tavaszi hónapokban – egyedül vagy barátainkkal, kicsi- és kamaszgyerekeinkkel, vagy a párunkkal randevúzva.

A lapszámok a könyvtárunkban elérhetők és a legfrissebb számok kivételével kölcsönözhetők.


Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap