Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap

85. Ünnepi Könyvhét megnyitó és a Pannon Tükör új számának bemutatója

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban 2014. június 12-én került sor a 85. Ünnepi Könyvhét megnyitójára.

Köszöntőt mondott Gyutai Csaba Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere, melyben kiemelte, hogy nagyon fontos a fiatal generáció olvasóvá nevelése és a digitális korszak ellenére továbbra is „olvasó nemzetnek és olvasó városnak kell maradnunk”.

Az est házigazdája, Kiss Gábor könyvtárigazgató a minőség elismerésének fontossága kapcsán ezúton is gratulált kollégánknak, Tóth Imrének, mint a PEN Club legújabb tagjának.

A Könyvhét megnyitója kiváló alkalom volt a Pannon Tükör kulturális folyóirat aktuális számának részletes bemutatására, mely feladatra Péntek Imre, József Attila díjas költő, a lap főszerkesztője és Szemes Péter főszerkesztő helyettese vállalkozott. Az immár húsz éves kiadvány megújult külsővel és a régiek mellett folyamatosan frissülő csapattal, fiatal szerzőkkel is büszkélkedhet.

„Kell, hogy a magyar társadalom mindinkább tudatára ébredjen a kulturális energiák és akciók sorsdöntő jelentőségének. Hellyel-közzel még tobzódik a tudatlanság, de a közönségnek mind nagyobb rétegei látnak már tisztán és én meg vagyok róla győződve, hogy az újjáépítés mostani korának lendülete a művészet terén számottevő alkotásokat fog létrehozni. Ez nemcsak művészeti kérdés, hanem nemzeti kérdés is.”- válik aktuálissá Péntek Imre szavai által Gróf Klebelsberg Kuno 1928-ban megfogalmazott gondolata.

A kulturális folyóirat borítóját Németh János, Kossuth-díjas keramikusművész egyik műalkotása díszíti. Ennek apropóján volt jelen meghívott vendégként maga a művész, aki szerényen beismerte, hogy ő sohasem művész, hanem csak jó mester szeretett volna lenni. Az érdeklődő közönségnek a mesterség fortélyairól mesélt, a szobrokon és domborműveken alkalmazott formai újításait ismertette, melyet leginkább a fazekasság és pásztorművészet eszközeinek ötvözésével tud elérni.

 

/ Kapcsolódó képek


Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap