Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap

2016 októberi könyvajánló

Emily Murdoch: Ha megtalálsz

Vannak dolgok, amelyeket lehetetlen magad mögött hagyni…

Egy lepusztult lakókocsi egy nemzeti park végtelen erdősége mélyén. A hely, amit a tizenöt éves Carey az otthonának hisz. Csak a fák oltalmazzák őt és a húgát, Jenessát, miközben mentálisan beteg anyjuk hosszabb-rövidebb időre egyedül hagyja őket, mígnem egyszer csak végleg eltűnik az életükből. A lányokat az apjuk találja meg, és visszaviszi őket a gimik, a ruhák és a helyes fiúk zavarba ejtően sziporkázó világába. 
Míg a hatéves Jenessa könnyen alkalmazkodik az új helyzethez, Carey-nek szembe kell néznie azzal, miért rejtette el őt az anyja tíz évvel ezelőtt egy erdő közepén. Mindeközben kísérti a múltja… a sötét múltja, amely megmagyarázza, miért némult el Jenessa már egy éve. Jobb lenne mindent elfelejteni és tovább lépni. De Carey jól tudja, közel kell tartania magához a húgát és még közelebb a titkot, mert ha kiderül, az veszélybe sodorhatja mindkettőjüket.

 


(a katalógushoz katt ide)

 

Santa Montefiore: A ház a tengernél

A tízéves Florianát rabul ejti a kis faluja mellett álló pompás toszkánai villa szépsége, és arról álmodozik, hogy egy napon majd ott lakik. Amikor Dante, a villa tulajdonosának fia behívja a lánykát, már tudja, hogy a sorsa ide köti, ehhez a fiúhoz. Ám miközben felnőnek, átlépnek egy láthatatlan vonalat, és veszélybe sodorják azt, amit a legfontosabbnak tartanak az életben… Több évtizeddel később, és több száz kilométernyire onnan, az angliai Devonban, egy festői, régi kis kastélyszállóra nehéz idők járnak. A tulajdonos, Marina, felfogad a nyári szezonra egy bentlakó művészt, aki festegetni tanítja a vendégeket. A festő, akit Marina talál erre a célra, vonzó, okos férfi, és nemcsak a családi békétlenségeket kezdi elsimítani, hanem sikerül megfordítania a szálló szerencséjét is. Hamarosan kiderül azonban, hogy a művész nem az, akinek látszik… A tengerparti ház megindító és varázslatos mese szerelemről, megbocsátásról, és újra felfedezett múltról.

 


(a katalógushoz katt ide)

 

Lengyel Dénes: Magyar mondák a török világból és a kuruc korból

Ez a kötet szerves folytatása az eddig több kiadást megért „Régi magyar mondák”-nak. A Mátyás halálát követő időtől a Rákóczi-szabadságharc leveréséig beszéli el a „két pogány közt” viaskodó magyarság történetét. A mondafeldolgozások híven őrzik forrásaik nyelvi ízeit, fordulatait, szemléletét, a szerző sikerrel elkerülte a romantikus feldolgozások túlzásait. A bőséges jegyzetanyag a jobb tájékozódást segíti elő, a korabeli fekete-fehér illusztrációk pedig a rég múlt idők embertípusait, viseletét, környezetét idézik. A kötet nem csupán érdekes olvasmány, hanem kiválóan alkalmas elmélyültebb, iskolai feldolgozásra is.

 


(a katalógushoz katt ide)

 

Lee Child: A baj nem jár egyedül

Ne húzz ujjat a különleges nyomozókkal! – ez volt a rettenthetetlen parancsnok, Jack Reacher és egykori csapatának jelmondata. Valaha csakugyan legyőzhetetlen volt a hat férfi és a két nő. Évek múltán egyikük holttestét a sivatagban találják meg – kidobták egy helikopterből. Reacher kódolt üzenetet kap egykori katonatársától: a riadólánc körbemegy Amerikán. Él még a régi szellem, jöjjön a bosszú, de vajon hol van a csapat fele? A volt katonai rendőr és fellelt társai nyomozni kezdenek, miközben újra és újra felbukkan egy-egy régi barát a kaliforniai sivatag homokján – holtan. A mozaikdarabkákból riasztó kép rajzolódik ki, s a baj egyre nagyobb. Hogy csalhattak tőrbe többet is közülük, s elég lesz-e vajon a régi rutin, hogy a megmaradt társak megfejtsék a rejtélyt, megmentsék a még élőket, és méltó bosszút álljanak?

 


(a katalógushoz katt ide)

 

Dávid Beáta: A rendszerváltás családtörténetei

Milyen ma a fiatalok biztonságérzete, és vajon milyen volt édesanyáiké huszonöt évvel ezelőtt, amikor ők megszülettek? Hogyan függ össze a társadalmi és az egyéni biztonság a fiatalok és a szülők életében? Vajon a szülők azt mondják-e, csinálják-e, amit valójában gondolnak a gyermekvállalásról? Mit is üzennek gyermekeiknek?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések állnak könyvünk fókuszában. A kutatás a korábbi makroszintű megközelítések mellett újdonságként a rendszerváltás társadalmi történéseit a mindennapokat megélő és a rendszerváltásban valóban érintett egyének/családok szemszögéből tárja fel. A könyv egy adott földrajzi környezetben a szociológia különböző eszközeivel igyekszik feltárni és elemezni a rendszerváltáskor született gyerekek és családjaik huszonöt évnyi történetét. A megközelítés nem hagyományos, ilyen-olyan módon eltorzított visszaemlékezésekre alapozó múltidézés, hanem az adott pillanatban és élethelyzetben feltett kérdésekre adott válaszokat teszi egymás mellé és vizsgálja a közben eltelt idő távlatában.

 


(a katalógushoz katt ide)


Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap