Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap

1956-os programsorozat

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából könyvtárunk egész éven át tartó rendezvénysorozatot szervez, amely programsorozat az általános iskolásoktól  a felnőtt lakosságon át, igyekszik megszólítani szinte minden korosztályt.

Pályázatunk célja az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit tárgyilagosan bemutató, a társadalmi emlékezet ébrentartását elősegítő programok, pályázatok életre hívása; egy  kiadandó és műfajában is hiánypótló módszertani kiadvány összeállításával pedig segítséget  kívánunk nyújtani az iskoláknak  a méltó megemlékezések létrehozásához, megvalósításához.

A rendezvénysorozat keretén belül fontos szerepet szánunk az irodalomnak, és nem utolsó sorban a történettudománynak. E sokrétű megközelítés komplex módon fogja át és valósítja meg a társadalmi emlékezet ébrentartását.

 

 

Programjaink

(további információkért katt a linkre)

 

    Irodalmi versmondó verseny:

Irodalmi versmondó versenyt hirdetünk Zala megye felső tagozatos és középiskolás diákjai számára. Irodalom a forradalomban, vagy forradalom az irodalomban? Mit jelent 1956 a 21. században? Üzenete kódolható-e a mai fiatalok számára? A szavalóverseny megrendezésével szeretnénk tisztelegni az 1956-os hősök emléke előtt, felidézni bátorságukat, hősiességüket, a szabadság iránti végtelen vágyódásukat. A versmondó versennyel szeretnénk felhívni a fiatalok figyelmét az 1956-os esemény sorozat történelmi mondani valójára és társadalmi reakciójára. A fiatalok az egyéni önkifejezés és a szavakba öntött érzések erejével visszaidézhetnek egy darabka múltat a történelemből.

 

 

    Módszertani kiadvány elkészítése:

Pályázati felhívással fordulunk Zala megye általános és középiskolai pedagógusaihoz az 1956-os forradalmat és szabadságharcot, valamint a kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző már elkészült, illetve elkészítendő iskolai ünnepségek forgatókönyveinek beküldésére. Célunk összegyűjteni és megőrizni a komoly szellemi munkával létrehozott,  színvonalas iskolai ünnepségek anyagát, amely amellett, hogy ötlettárként tudna funkcionálni, a köznevelési törvényben is komoly hangsúly kapó hazaszeretetre nevelés eszköze is lehet.

 

 

    1956 Zalaegerszegen. Kerekasztal konferencia:

A forradalom történéseit Zalaegerszegen az utóbbi évtizedekben több helyi kiadvány tárta a nyilvánosság elé. A levéltárosok, könyvtárosok és a múzeum munkatársai már elvégezték a rendszerezés és közzététel munkáját, de hasznos lenne ezek „áttekintéséül” a szakemberek összehívása egy ún. kerekasztal beszélgetésre. Az érdeklődő közönség így átlátható, összefüggő képet kapna az elvégzett munkáról, valamint információt a további kutatásokról, azok jelenlegi állásáról.

A beszélgetés résztvővi Csomor Erzsébet levéltáros, Béres Katalin történész-muzeológus, Kapiller Imre levéltáros. Moderátor: Kiss Gábor, a DFMVK igazgatója. 

A konferencia időpontja: 2016. október 25. 17 óra.

 

     

 

 

A programokat az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.


Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap