Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap

Könyvajánló - 2022. május

 

Leda 47 éves, angol irodalmat tanít az egyetemen. Elvált, két lánya Kanadába költözött a volt férjéhez. A hirtelen megtapasztalt szabadság megfiatalítja, felszabadító örömmel tölti el, és saját maga számára is váratlanul vakációra indul a Jón-tenger partjára. Ott azonban egy lármás nápolyi család szomszédságába kerül, amelynek alig titkolt kötődése a maffiához beárnyékolja békésen induló pihenését. A családhoz tartozó gyönyörű fiatal nő, Nina bájos nőiessége hamar felkelti Leda érdeklődését. Nina mintaszerű anyasága egy húsz évvel megkésett szembesülésre készteti Ledát, aki karrierépítésének egy válságos pontján gyermekeit évekre elhagyta, és önmegvalósítása érdekében szakított mindennel, ami a családjához fűzte.
A regény korábban Nő a sötétben címen jelent meg magyarul.

Elena Ferrante leghíresebb műve, a Nápolyi regények tetralógia eddig 15 millió példányban kelt el, Saverio Costanzo rendezésében az első három részből (Briliáns barátnőm, Az új név története, Aki megszökik és aki marad) HBO-sorozat is készült. Az Amikor elhagytak című regényt Roberto Faenza filmesítette meg (A magány börtöne). A Netflixen elérhető Maggie Gyllenhaal Nő a sötétben-adaptációja, A felnőttek hazug élete című regényből szintén a Netflix készít sorozatot. (F)

 

Ana és Connor három éve szeretők. Szűk hotelszobákban, zsúfolt kávézókban, rövid üzenetekben és lopott hétvégéken egy olyan világot építenek maguknak, amelyben kettejükön kívül nincsen másnak hely, és amelyből esténként más-más családhoz térnek haza. Egy nap aztán megtörténik az elképzelhetetlen: Connort halálos baleset éri, és Ana egyedül találja magát a titkuk fogságában. Ráadásul a legrosszabb szerepben - hivatalból, hagyatéki ügyvédként pont neki kell vigaszt és megnyugvást nyújtania a gyászoló özvegynek. Hogyan veszíthetünk el valakit, akiről a világ azt sem tudta, hogy a miénk? Hogyan gyászolhatunk meg valamit, ha a fájdalmunkat nem beszélhetjük ki? Sarah Crossan regénye két egymás árnyékában létező házasság élveboncolása, egy volt szerető érzelemteli, ám kegyetlenül őszinte vallomása szerelemről, veszteségről, az elengedés és a megbocsátás útvesztőiről.

"Istenem, lenyűgöző... Sarah zseniális író." - CECELIA AHERN
"Sarah egy olyan írásmódot alkotott a regényeiben, ami egyedi, és csakis az övé." - JOHN BOYNE, A csíkos pizsamás fiú szerzője  (F)


 

Nicosia az egyetlen kettéosztott főváros a világon. Más nyelv, más írás, más emlékezet uralkodik a két oldalon - írja Elif Shafak új regényének elején.

Mégis van, ami akadálytalanul jár át a görög és a török Ciprus határán: a szél, a madarak - és a szerelem.

De mennyi esélye van a hetvenes években az egyik napról a másikra földi pokollá váló Nicosiában az elszabaduló erőszak közepette egy görög fiúnak, Kosztasznak, és egy török lánynak, Defnének, hogy felülírják a gyűlölet törvényét a szerelem törvényével? Évtizedek telnek el, mire sorsuk beteljesedhet, ám az ezredforduló után új, választott hazájuk fővárosában, Londonban sem ereszti el őket a múltjuk. A traumák velük élnek. Lányuknak, a gimnazista Adának anyja halála után pedig azzal kell szembesülnie, hogy a fájdalom akkor is öröklődik, ha a szülők sohasem beszéltek arról, miért jöttek el Ciprusról.

Kétséges, hogy fel lehet-e dolgozni a kettős identitás terhét tizenhat évesen. A Londonba érkező török nagynéni, Meryem mindent egy lapra tesz fel, amikor elmeséli a szülők történetét, amelyről egy ciprusi vendéglőből Londonba telepített és a téli vihar elől a föld melegébe menekített, elásott fügefa monológjából is értesülünk. (F)

 

A fiatal és pénztelen írót, Kif Kehlmannt az éjszaka közepén felhívja a hírhedt szélhámos, Siegfried Heidl, akinek hamarosan bíróság elé kell állnia, mert dollármilliókkal károsította meg a bankokat. Üzletet ajánl Kehlmann-nek: kap tízezer dollárt, ha hat hét alatt szellemíróként papírra veti a visszaemlékezéseit. Kehlmannt írás közben elfogja a rettegés, hogy Heidl megnyomorítja őt. Ahogy közeleg a határidő, a fiatal szerző egyre jobban elbizonytalanodik: ő ír-e memoárt, vagy Heidl írja át őt, az életét, a jövőjét? Kicsoda Siegfried Heidl - és kicsoda Kif Kehlmann?

A regény története az egyik legismertebb ausztrál szélhámos, John Friedrich életének eseményein alapul, akinek memoárját az akkor harmincéves Flanagan írta meg másfél hónap alatt. (F)


 

Jennifer Chiaverini és Marie Benedict rajongói imádni fogják a lebilincselő regényt, amely John Jacob Astor és Madeleine Force, a korszak leghíresebb szerelmespárja megismerkedésének botrányos történetét és a Titanic katasztrófájába torkolló nászútját tárja elénk. A részletgazdag, lendületes történelmi regény jóval azután is foglalkoztatni fogja az olvasó fantáziáját, hogy becsukta a kötetet.

"A megindító, magával ragadó, keserédes szerelmi történet megörvendezteti a történelmi regények rajongóit, és lenyűgözi mindazokat, akiket rabul ejt a Titanic története." - Hazel Gaynor, a New York Times bestsellere, a When We Were Young and Brave szerzője. (F)

 

 

"Immár huszonegyedik éve jelennek meg a népszerű antológiák, amelyek a magyar irodalmi élet színe-javát tárják az olvasók elé. A reprezentatív gyűjtemények - hagyományokhoz híven - mintegy negyven magyarországi és határon túli magyar folyóirat közlése alapján az elmúlt év legjobb novelláiból és verseiből nyújtanak színvonalas, sokoldalú válogatást.
A Magyar Széppróza Napja, 2022. február 18. alkalmából megjelenő novellaantológiában szereplő szerzők: Balogh Robert, Bán-Horváth Veronika, Bárány László, Benedek Szabolcs, Bogdán Emese, Burns Katalin, Csabai László, Ferdinandy György, Ficsku Pál, Gothárd Krisztián, Grecsó Krisztián, Haász János, Horváth (EÖ) Tamás, Izer Janka, Jánoki-Kis Viktória, Kákonyi Lucia, Kontra Ferenc, Lackfi János, Lakatos-Fleisz Katalin, Majoros Sándor, Marosi Gyula, Mátyás Győző, Miklya Luzsányi Mónika, Mirtse Zsuzsa, Molnár Vilmos, Nattán-Angeli Nóra, Orbán János Dénes, Sütő Csaba András." 

 

 

        

        

         

          

          https://static1.lira.hu/upload/M_28/rek1/534/2880534.jpg

            

              

        https://marvin.bline.hu/product_images/458/ID22-331490.JPG        

 

 

          

         

        

           

          

            

            

                

             

 

Sorozatok új részei:

Karl Ove Knausgård: Évszakok

(A Tavasz c. kötet májusban, a Nyár várhatóan júliusban jelenik meg.)

        

 

Anne L. Green: Hatalom, mámor Toszkána

Toszkána vére        

 

Kavagucsi Tosikadzu: Történetek a kávézóból

Könyv: Mielőtt a kávé kihűl (Kavagucsi Tosikadzu)   

 

Metró 2033 Univerzum: Nowa Polska-trilógia 2. rész.

Könyv: Mélység (Robert J. Szmidt)    Könyv: Robert J. Szmidt: A Torony

 

A borítóképekre kattintva, a katalóguson keresztül a kölcsönzésben lévő könyvek előjegyezhetők, a könyvtárban lévők lefoglalhatók. 

 

További könyvajánlók a HONLAPON és a DEÁK-BLOGON

 


Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap