Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap

Könyvajánló - 2022. április

Az egyes szám, első személy ezúttal nem száraz nyelvtani kategória, hanem Murakami Haruki új novelláskötetének sokatmondó címe. Nyolc remekbe szabott történetet rejt, személyes vallomásként elmesélve. A meg nem nevezett narrátor magányos, már nem fiatal ember, aki hol nosztalgikusan tekint vissza gyerekkorra, fiatalságra és felnőtté válásra, rég elillant kapcsolatokon, szerelmeken, veszteségeken, halálon merengve, máskor bizarr történetet mond el úgy, mintha magától értetődő valóság lenne. S hogy ez az elbeszélő maga a szerző-e, vagy valaki más, azt döntse el az olvasó, miközben elmerül a különös hangvételű, hol bölcs, hol szeszélyes, finom érzékletességgel megírt történetekben, amelyekből persze nem hiányzanak a világhírű japán íróra jellemző csavarok sem.
Vannak szerzők, akik tükröt tartanak a világnak, Murakami Haruki írásaiban a tükör kaput nyit a mögötte rejlő talányos univerzumra. Hogy hol is van pontosan ez a titkos tartomány? Bennünk, emberekben, az életünkben, múltunkban, jelenünkben, emlékeinkben, álmainkban és vágyakozásainkban. Vagy ahol megtaláljuk, Murakami ezt ránk bízza, ahogy sok mindent.
(F)

 

Három nő összegyűlik, hogy karácsonykor kitakarítsák elhunyt barátnőjük tengerparti házát. Mindannyian a hetvenes éveikben járnak, de nem is lehetnének különbözőbbek. A főnökösködő, maximalista Jude alig várja, hogy túl legyenek a feladaton, és eltölthessen egy hetet a házban a szeretőjével. Az egykor ünnepelt színésznőnek, Adele-nak épp egy szakítással kell megbirkóznia, Wendy, az elismert értelmiségi pedig visszasírja a régi sikereit, és próbál megbarátkozni a gondolattal, hogy hamarosan el kell búcsúznia leghűségesebb társától, öreg és beteg kutyájától, Finntől. Az együtt töltött hétvége felszínre hozza az évtizedes konfliktusokat, és a három nő elkezd gondolkodni azon, hogy egyáltalán miért is barátok. A lelki és fizikai nagytakarítást váratlan vendégek bonyolítják, és még egy hatalmas vihar is közbeszól. Charlotte Wood regénye megmutatja, hogyan formálják át a barátságot az évek, és mi történik, ha elkezdünk igazat mondani önmagunknak. Bölcs és empatikus történet hűségről, öregedésről és az élet szépségeiről, felejthetetlen figurákkal, sok nevetéssel és könnyel. "Hát ebből állt az öregedés? Megszokásból és kifogásokból, meg hogy az ember halálra untatja magát a saját merev előítéleteivel?"  (F)

 

Miért engedhetjük meg magunknak, hogy megbántsuk azokat, akiket a legjobban szeretünk? Amikor Marilyn Connolly és David Sorenson egymásba szeretnek a hetvenes években, még mit sem sejtenek arról, mi minden vár rájuk az életben. Négy lányuk születik, akik semmiben sem hasonlítanak, csak abban, hogy 2016-ban mindannyian nehéz élethelyzetbe kerülnek.

Amikor felbukkan Jonah Bendt - a fiú, akit az egyik lány tizenöt évvel korábban örökbe adott -, a Sorenson család tagjai kénytelenek számot vetni sűrű, eseménydús múltjukkal: a kamaszkori szorongásról, hűtlenségről, sérelmekről szóló évekkel és a boldogság tiszta pillanataival, amik értelmet adnak az életnek.

Azonnali New York Times bestseller, a szakma által is nagyra becsült, az Egyesült Királyság egyik legrangosabb irodalmi díjára, a Women's Prize for Fictionre is jelölt nagyszabású családregény.

 
"Egy megindító, mélyreható és sokszor nagyon mulatságos tanulmány a családról és a testvéri kapcsolatokról." - Sunday Times  (F)

 

A kis dán szigeten, Samson semmi sem az, aminek látszik. Amikor váratlanul nyoma vész a tizenhét éves Bettinának, a szigetlakók egy emberként vetik bele magukat a találgatásokba. Mi történhetett a lánnyal? Meghalt? Vagy csak újra megszökött az őt nevelő családtól, ahogyan korábban is tette már? Telnek a hetek, és a rejtély nem oldódik meg, viszont egyre vadabb híresztelések kapnak lábra.

Jennyt és az unokatestvérét, Tessát is nyugtalanítja az ügy, képtelenek másról beszélni. Azután egy teljesen valószínűtlen helyen váratlanul felbukkan Bettina cipője, és a dolgok ezzel komolyra fordulnak. Valaki a szigeten nagyon jól tudja, hová lett Bettina, és ez a valaki Jennyhez és Tessához is közel áll. ...

Bűn és bűnhődés, tetoválások és növények: a Fehér virágok egyszerre generációs regény, krimi, családi krónika, hűséges képe az 1990-es évek világának, és felháborodott társadalomkritikai mű.


"Sissel-Jo Gazan korábbi, rendkívül olvasmányos regényeihez hasonlóan (A dinoszaurusz tolla, Tintagomba) ez a könyv is tudományos, bűnügyi és társadalomkritikai elemeket ötvöz egybe a dán irodalom figyelemre méltó művévé....)  - Information (F)

 

"Ügyvédként praktizálok, ezért a munkám során sokféle élethelyzet részese vagyok. Ezekből merítettem - az írói szabadság adta lehetőségével élve - a leírt történeteket.

Ma már nem tabu a rossz házasság, de nem árt vigyázni, nehogy átessünk a ló túloldalára, és divattá váljon. Egy házasság felbontásában a legnehezebb a döntés meghozatala, a leghosszabb folyamat viszont a szándék megérése. Ezt követően a válás menete nagyjából kiszámítható, mégis minden eset különbözően zajlik. Ez a kötet nem szakmai jellegű, ne azt várja az Olvasó, hogy választ talál egyéni problémájára; célja elsősorban az, hogy kikapcsolódást nyújtson és betekintést engedjen különböző érzelemvilágokba.

A könyvet azoknak ajánlom, akik házasságban élnek, éltek vagy szeretnének élni. Az olvasáshoz nyugodt perceket kívánok! " - B. Fazekas Olga


Dr. Bercziné dr. Fazekas Olga nézőpontja, megközelítése a témához egyértelműen a családjogász személetét mutatja, telítve humanizmussal. A praktizáló jogász nem csak az ügyet látja, hanem az ügy mögött az embert is. (F)

 

 

https://dibook.hu/storage/books/db_27890/cover-big.jpg

Négyszázadik kötetéhez érkezett a Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozata, ezért itt az idő egy újabb ünnepi antológiára. A válogatás ezúttal a hazai fantasztikus irodalom sokszínűségét mutatja be huszonkét kortárs szerző ugyanannyi írásán keresztül. Science fiction, fantasy és weird. ...
Űrhajók, robotok és dimenziókapuk csillognak a novellák felszínén, a mélyebb rétegekben pedig a mesterséges intelligencia, a kolonizáció, az éghajlatváltozás és a genetika a valóságban is mind többeket foglalkoztató, releváns problémái. Vajon megéri-e az emberiség a rá váró, ragyogó jövőt, vagy fejlődése disztópiába, apokalipszisbe fullad? Megannyi kérdés, melyekre nem a mi dolgunk válaszokat adni, egy ilyen antológia feladata az értékes gondolatok felvetése, és a buzdítás a válaszok keresésére.
Huszonkét izgalmas, szívszorító vagy épp lelkesítő írás hol filozofikusabb, hol kalandosabb stílusban. A szerzők között ott sorakoznak Zsoldos Péter- és Monolit-, József Attila- és Déry Tibor-díjakkal kitüntetett, sőt nemzetközileg is elismert, közönségkedvenc nagyágyúk, valamint ígéretes pályakezdők egyaránt, de a céljuk ugyanaz: szórakoztatni és gondolkodtatni. Következzen egy teljes névsor kedvcsinálónak, de az igazi móka odabent kezdődik, a borítók között. Olvasásra fel!
Tom Anderson, Antal József, Bojtor Iván, Ronil Caine, Andrej Iljics Dajcs, Ecsédi Orsolya, Fedina Lídia, R. J. Hendon, Huszár Karina, Jobbágy Tibor, Kenessei András, Komor Zoltán, Lovas Lajos, Lőrincz L. László, Majoros Sándor, Márki István, Molnár Csaba, Nemere István, Pusztai Andrea, Szélesi Sándor, Toochee, Varga Csaba Béla (F)

 

 

        

         

           

           https://s03.static.libri.hu/cover/75/f/7884511_5.jpg          

           

          

 

      https://s06.static.libri.hu/cover/24/d/8004174_5.jpg     

     https://static1.lira.hu/upload/M_28/rek1/243/2779243.jpg    

                

 

 https://edesviz.hu/wp-content/uploads/2022/02/A-tudatos-csalad-2.jpg      https://static1.lira.hu/upload/M_28/rek1/305/2830305.jpg     

                    

  https://edesviz.hu/wp-content/uploads/2022/01/Osszekapcsolt_sorsok_kicsi-676x1024.jpg          

              

 

 

Sorozatok új kötetei

Újrakezdés 2. rész

      

 

Legendák a bagolyvárosból

 https://moly.hu/system/covers/big/covers_485892.jpg?1522405577    https://moly.hu/system/covers/big/covers_549989.jpg?1557917518    https://moly.hu/system/covers/big/covers_640082.jpg?1605169813    https://moly.hu/system/covers/big/covers_700777.jpg?1633339246

 

Bán Mór: Hunyadi  (11. kötet)

  

 

A Hansen család története

 https://moly.hu/system/covers/big/covers_670378.jpg?1618398088       https://moly.hu/system/covers/big/covers_712529.jpg?1639573602

 

A szerelem négylábú segítője

      

 

A mágia rabjai

 https://moly.hu/system/covers/big/covers_583659.jpg?1576697094     https://moly.hu/system/covers/big/covers_706835.jpg?1636483278

 

Negin

      

 

A borítóképekre kattintva, a katalóguson keresztül a kölcsönzésben lévő könyvek előjegyezhetők, a könyvtárban lévők lefoglalhatók. 

 

További könyvajánlók a HONLAPON és a DEÁK-BLOGON

 


Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap