Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap

Könyvajánló - 2021. február

A könyvajánlóban az előző hónapban beszerzett könyvekből válogattunk.

A borítóképre kattintva a könyvtár katalógusához jutunk, melyben további információk olvashatók a könyv tartalmára és kölcsönözhetőségi állapotára vonatkozóan.

Bejelentkezés után a kölcsönzésben lévő könyvek a katalóguson keresztül előjegyezhetők, a könyvtárban lévő könyvek pedig lefoglalhatók.

 

Igazi irodalmi felfedezés ez a magyarul eddig még soha meg nem jelent Habe-regény.

A nagyívű kortörténeti művet a méltán népszerű szerző a lerombolt Németországban, az 1945-47 között átélt események hatása alatt írta.

A középpontban két megszálló tiszt élményei állnak; emberiességük és közös meggyőződésük barátokká teszi őket. Mindketten házasok, de hosszú időre Európába vezette őket a háború. Mindkét férfinek drámai szerelmeket hoz személyes sorsa, miközben kemény hadászati és politikai történetek részeseivé válnak. A létfontosságú és izgalmas események révén a barátok felismerhetik, hová tartoznak: oda, ahol a legtöbbet tehetik.

Hans Habe Budapesten született 1911-ben, 21 évesen Európa legfiatalabb főszerkesztője. A második világháborúban a szövetségesek oldalán harcolt. A háború után az egyik legsikeresebb, ám legvitatottabb német nyelvű szerző lett. Leghíresebb művei nemzetközi bestsellererekké váltak. (F)

 

A népszerű írónő legújabb, váratlan fordulatokban bővelkedő regénye Burmába kalauzolja az olvasót, ahol a gyönyörű táj és a városok színes forgataga festői hátteret nyújt a második világháború előtt játszódó, szerelmi szállal átszőtt, izgalmas történethez.

Az 1930-as években járunk. Belle Hatton izgalmas kalandra indul Burmába.. Rövid időn belül számos új ismerősre és csodálóra tesz szert, a karrierje is szépen beindul, ám egy különös rejtély nem hagyja őt nyugodni. Az apja halála után ugyanis talál egy huszonöt évvel korábbi újságkivágást, amely szerint a Hatton házaspár kisbabájuk titokzatos eltűnése után örökre elhagyta Burmát.
Belle mindenáron ki akarja deríteni, hogy az elveszett gyermek a nővére-e, és ha igen, vajon mi történt vele. ...
A lány a saját bőrén kénytelen megtapasztalni a burmai társadalmat feszítő súlyos problémákat: a szegénységet, a különböző népcsoportok közti ellentéteket, sőt az élete is veszélybe kerül a vérontással járó lázadások és egy váratlan bombatámadás során. A számtalan nehézség ellenére Belle-t senki és semmi nem tántorítja el az igazság felkutatásától. (
F)

 

 

Bogdán László az utóbbi évtizedek legnépszerűbb cigány vezetője volt Magyarországon, pedig csak a faluját, Cserdit irányította. Sokan benne bíztak, hogy a több évszázados nyomorból képes kirántani a magyar cigányságot. Gyerekkorában maga is éhezett, miközben egy piros Ferrariról álmodott.  Ezért is lett piros a Cserdi hűtőház, a C1, amely az ország és Európa első cigányüzeme lett volna, s megkoronázhatta volna, amit Bogdán polgármester a falujában teremtett, a Cserdi csodát.

Dalia László könyve egy karizmatikus cigányember kálváriáját írja le és megpróbál választ keresni az utolsó tragikus lépésére is. (F)

 

 

 


"Minden sikeres férfi mögött áll egy okos nő" - tartja az ismert mondás. Csakhogy ezek az okos nők nem mindig akartak megmaradni a férfiak mögött. Sőt a történelem során előfordult, hogy bátran ki is léptek a férfiak árnyékából, hogy a saját jogukon, a saját tehetségükkel érvényesüljenek.
Ez a kötet a legizgalmasabb életutakat kívánja bemutatni, másképp, mint ahogy a történelemkönyvekben a férficentrikus történetírás (sokszor rosszul vagy torzítva) megrajzolja őket.
Mert ki az, aki tudta, hogy Mata Hari csupán rosszkor volt rossz helyen, és egy koncepciós perben kiáltották ki kémnőnek? Hogy Periklész felesége "irodalmi szalonján" keresztül irányította az athéni politikát? Hogy Golda Meir majdnem bevetette az atombombát a jom kippuri háborúban? Hogy Anna Wintourt, a Vogue főszerkesztőjét a brit uralkodó lovaggá ütötte és hogy Michelle Obama zongoraművésznek készült?

Soós Tibor most visszatér eredeti hivatásához, a történelemhez, és bemutat nekünk 22 elgondolkodtató női sorsot. Olyan nőkét, akik mind áttörték a nők számára felállított, évezredes keretrendszert. Ők azok, akik hitükkel, akaraterejükkel, kitartásukkal példát mutattak a mai kor emberei számára is. Példát a nőknek és a férfiaknak is.  (
F)

 

 

2019-ben úgy tűnt, a királynő végre fesztelenül mozog a Windsorok új generációja által teremtett modern világban, miközben a Brexit-kampány ironikus módon arra ösztönözte a briteket, hogy hagyjanak fel végre a vágyakozással az iránt a dicsőséges kor iránt, amely valójában sohasem létezett.

Ám Clive Irving különleges életrajza egy törékeny intézményt tár elénk, amelynek rendkívül kötelességtudó matriarchája csak úgy tudta biztosítani a monarchia túlélését, hogy fausti paktumot kötött a könyörtelen médiával. A rettenetes 1992-es év után a királynő olyan egyedülálló eredményességgel állította helyre saját maga és ezáltal a királyság intézményének hírnevét, amely példa nélkül való a világtörténelemben.

Az utolsó királynő nem szokványos életrajz. Clive Irving egy oknyomozó újságíró kritikus szemével mutatja be Erzsébet és a királyi család életét a fennmaradásért vívott küzdelemben, melynek során sosem látott változásokkal kellett szembesülniük. (F)

 

Könyv: Élj úgy, mint egy koreai (Soo Kim)

 

Az Oscar-díjas Élősködők, a K-pop, a street food, a kiváló minőségű kozmetikai termékek és a csúcstechnológia – Dél-Korea világszerte egyre népszerűbb. De vajon mennyire ismerjük az igazi Koreát és az ott élőket? Ez az útikalauz bevezet az ország különleges történelmébe, bemutatja földrajzi adottságait és a helyi szokásokat; közelebbről is megismertet Korea lüktető kulturális életével: a rendkívül sikeres filmiparral, az egyedülálló rajongói kultúrával, a divattal. Ha kíváncsiak vagyunk, hogyan kell úgy randizni, ahogy a koreaiak, ha érdekelnek a helyi látványosságok, a koreai gasztronómia vagy a harmóniára törekvés, azaz a „nunchi” művészete, akkor megtaláltuk a könyvet, amit kerestünk. 

Az Élj úgy, mint egy koreai hiteles és nem utolsósorban szórakoztató bevezetés a koreai  kultúrába, gondolkodásmódba és életstílusba.  (F)

 

 

 

 

Péterfy-Novák Éva és Szentesi Éva első közös kötetében az olvasók bepillanthatnak a szerzők életébe, barátságába és konyhájába. Hol vidámabb, hol szomorúbb, egyedül vagy éppen közösen megélt történeteket ismerhetünk meg, s az elbeszéléseket a szerzők legkedvesebb receptjei egészítik ki.

Balatoni kiruccanás, kisoroszi karácsony, tarját elcsenő macska, romantikus vacsora a horvát tengernél... Hagyományos vasárnapi ebéd, mindenmentes ételek, indiai fogások - ki-ki válogathat ízlése szerint. (F)

 

 

"Szeretünk enni, etetni. Szeretjük a bennünk rejlő kreativitást és alkotóvágyat a főzésben kiteljesíteni. Főzünk a családunknak, főzünk a barátainknak, étellel békítjük meg a másikat, és ha valami jó történik, az tökéletes alkalom arra, hogy együnk valamit.
Az elsődleges célunk, hogy megismertessük és újraértelmezzük a cigány konyhát. Mint minden nemzet konyhájának, úgy a roma gasztronómiának is folyamatosan reagálnia kell az újonnan jött igényekre. Egyszerre éljük meg a cigány és a magyar tradíciót úgy, hogy közben próbálunk az otthonról hozott értékekből a lehető legtöbbet megtartani. A hagyományos ételeken túl ugyanakkor azt is megmutatjuk, hogyan lehet ezeket a fogásokat egészségesebb és fenntarthatóbb módon elkészíteni.
Hiszünk abban, hogy az étel összetartó erővel bír: összetartja a közösséget, közelebb hozza az idegeneket és képes hidat teremteni a kultúrák között. Hiszünk abban, hogy azzal, hogy rávilágítunk a hasonlóságokra, képesek vagyunk utat nyitni egy befogadóbb társadalom felé." - Bara és Zsani (
F)

 

 

           

          

               

               

               

              

 

Amíg nincs lehetőség a könyvtárban a könyvek között válogatni, addig korábbi könyvajánlóinkból és könyvtári blogunk ajánlóiból is lehet ötleteket gyűjteni arra vonatkozóan, hogy mit olvassunk.

 

 

Gyermekeinknek ajánlhatjuk

Az alábbi könyvek gyermekkönyvtárunk újdonságai között szerepelnek. Ezekre és a többi gyermek- és ifjúsági könyvre is felhívhatjuk gyermekeink figyelmét.

A gyermekkönyvtár könyvajánlói a gyermekkönyvtári honlapon találhatók.

 

 

„Acsai Roland története különös módon ismerteti meg a magyarság egyik legfontosabb eredetmondáját a fiatalokkal, mégpedig egy mai kerettörténetbe ágyazva, ami közelebb hozza a mai olvasókhoz a történetet, ezáltal jobban megérinti őket, azt érezhetik, hogy bármi megtörténhet velük, ha szabadjára engedik a fantáziájukat, talán még az is, hogy egyszerre sok száz évvel ezelőtti események kellős közepében találják magukat, közvetlen közelről szemlélhetik, tapasztalhatják meg az akkor történt fontos eseményeket, amiről addig  csak az iskolai órákon hallottak….”  (F)

 

 

 

 

 

 

Hogyan éltek a hétköznapi lányok világszerte az évszázadok sodrásában? Mire vágytak a legjobban, mi nyugtalanította őket? Ebben a könyvben harminchárom történetet olvashatsz olyan lányokról, akik időben és térben is nagyon távol állnak egymástól. Ők mind nagyon más kulturális és földrajzi környezetben éltek és élnek, de mind arra vágynak, hogy megértsék a világot és boldogok legyenek. Ha elolvasod a történeteiket, te is rádöbbenhetsz, hogy mennyire hasonlítunk egymásra, a vallásunktól, a bőrszínüktől, a lakóhelyüktől, a kulturális szokásaiktól függetlenül. Ismerd meg őket! Több köt össze bennünket egymással, mint gondolnánk.

Találunk köztük ténylegesen élt személyeket is (mint Maria Anna Mozart, Anne Frank, Shirley Temple vagy Emma Watson), de zömmel kitalált karaktereket, akiknek a történetén keresztül egy-egy korszakot is bemutat a szerző.  (F1, F2)

 

 

 

 

A világ egyik legkiválóbb elbeszélőjének sajátos hangulatú meséjét a szereplők színes tárháza és a fantáziadús cselekmény teszi minden korosztály számára feledhetetlen olvasmánnyá.

J.K. Rowling a könyv eladásából származó teljes bevételét felajánlja olyan szervezeteknek, amelyek célja, hogy segítsenek azokon, akik különösen megszenvedték a koronavírus-járványt. (F)

 

 

 

 

A Mező Adrienn pszichológus által írt pályaorientációs ismeretterjesztő könyv ahhoz nyújt segítséget, hogy a kamaszok tájékozottan, és önmaguk lehetőségeit ismerve tudjanak reális döntéseket hozni. A pályaválasztási kisokos segítséget nyújt abban, hogy a tanuló tudatosabban tekintsen a képességeire és az adottságaira, mindemellett még az önismerete is fejlődjön. A fejezetekben részletes tájékoztatást kap a pályaválasztási lehetőségekről, a pályák és foglalkozások jellemzőiről, a legfontosabb munkaerőpiaci tudnivalókról, amelyeket minden körülmények között érdemes szem előtt tartani. (F)

 

 

 

 

 

 

A szerző olyan kognitív viselkedésterápia-alapú technikákat mutat be könyvében, amelyek alkalmazásával csökkenthető a stressz és a szorongás. Elsősorban a kamasz korosztályra gondolt, kifejezetten rájuk kalibrálta a tinik hétköznapi élete, világa köré kanyarított gyakorlatokat, amelyeket ettől függetlenül igénybe vehetnek idősebbek is. A szorongásoldás mellett kiemelt jelentősége van a negatív viselkedésminták visszafordítását célzó módszereknek, amelyek fokozatosan pozitív tartományba fordítják a gondolkodásmódot, a viselkedést és a testi reakciókat is. (F)

 

 

 

 

 

 

Fotó:congerdesign képe a Pixabay -en

 


Tagintézmény

Deák Ferenc

Megyei és Városi Könyvtár

Aktuális

Galéria

Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap