Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap

2019 szeptemberi könyvajánló

https://s01.static.libri.hu/cover/14/a/5397916_5.jpg

 

Michael Lewis segítségével bepillantást nyerünk az amerikai kormányzat kulisszái mögé, amely ellen saját vezetői indítottak támadást.

A szerző arra keresi választ, milyen következményei vannak, ha a kormányzat irányítóinak nincs megfelelő tudása és tapasztalata az ország vezetéséhez. A szerző elsősorban a Trump-adminisztrációra gondol, a külső szemlélő által is látható belső káoszra, melyről több szerző is beszámolt már könyvében Sokan emlegették már az elnöki adminisztrációra való felkészülés és a beiktatást követő időszak körüli problémákat, de talán eddig senki nem mutatta be olyan részletesen mindezt, mint most Michael Lewis. Trump elnökké választása után összes minisztérium a teljes bizonytalanság állapotában volt, aztán mikor felbukkantak Trump újonnan kinevezett emberei, ők döbbenetes tájékozatlanságukról tettek tanúbizonyságot, akik gyakran a számukra összeállított feljegyzéseket is kidobták. Lewis könyve ezen kinevezési gyakorlat rendkívül drámai következményeit vizsgálja.

Az amerikai kormányzat ezen belső káoszát mutatja be a könyv, természetesen számtalan interjú alapján, ám a szerző nemcsak a dilettáns vezetők döntéseit ismerteti, hanem azt is igyekszik felmutatni, hogy számos köztisztviselő mi mindent igyekezett megtenni azért, hogy mozgásban tartsa a gépezetet.

 

328 L63

Az ötödik kockázat / Michael Lewis; Bp. : Gabo, 2019.


 

https://21szazadkiado.cdn.shoprenter.hu/custom/21szazadkiado/image/cache/w900h500wt1/product/2019/Es%20Sheeran%20-%20borito.jpg?lastmod=1566333023.1512666402

 

Ed Sheeran tizenegy évesen, Eric Clapton játékát hallva vásárolta meg az első gitárját, és onnantól kezdve éjt nappallá téve gyakorolt a hangszerén. Nem sokkal később azt is eldöntötte, hogy énekes és dalszerző lesz, bár akkor még szinte nem is tudott tisztán énekelni, egyelőre saját szerzeménye sem volt. Mígnem tizenhárom éves korában a szobájában felvett egy teljes albumot… Amikor ismert ember lett, nehezen tudta kezelni, hogy az egész világ a lába előtt hever, de aztán megismerkedett egy lánnyal a szülővárosából, és ketten megtalálták a boldogságot.

Ed bámulatos utat járt be, amelynek során a szégyellős, dadogó kisfiúból globális jelenség lett, aki kerüli a felvágós showmankedést. Ed Sheeran jelenleg a világ legsikeresebb szólóművésze: nincs még egy olyan sztár a világon, mint ő: Ed maga az inspiráció.

Megindító, felemelő dalai több millió embert kötnek össze egymással, a világon mindenütt.

Sean Smith profi életrajzíró, aki rengeteg háttérinformációt gyűjtött össze, és interjúk sorát folytatta le,  hogy elmesélhesse Ed történetét. Szülők, barátok, mentorok és szerelmek rajzolódnak ki a szívbe markoló életútból, amelynek során Ed Sheeran valóra váltotta álmát, és megírta leghíresebb dalait.

 

780 S 68

Ed Sheeran / Sean Smith. – Bp.: 21.Század K., 2019


 

https://s03.static.libri.hu/cover/87/3/5309754_5.jpg

Nagy mennyiségű információra kell emlékezned? Nehezedre esik észben tartani fontos dolgokat? Időt vesztegetsz azzal, hogy újra és újratanulod ugyanazt az információt?


A könyv által megismerheted:

  • a hat legerőteljesebb memorizáló módszert, mellyel azonnali javulást érhetsz el az információ tárolásának és előhívásának területén
  • hogyan emlékezzünk eleinte csak 7, majd több mint 50 féle információra a rövid távú memóriánk segítségével
  • hogyan emlékezzünk könnyedén a vizsgákra megtanult dolgokra
  • hogyan fejlesszük koncentrációnkat és fókuszunkat
  • hogyan emlékezzünk könnyedén a nevekre, kódokra, időpontokra


    Kevin Horsley 

Nemzetközi Memória Nagymester, a nemzetközi Memóriabajnokság érmese és az Everest Memóriaverseny rekordere. Kevin hivatásos nemzetközi előadó, aki már számos országban megfordult. Intézményeket támogat a tanulás, motiváció, kreativitás és gondolkodás fejlesztésében. 

 

150 H 83

Emlékezz mindenre / Grandmaster Kevin Horsley. - Budapest : Édesvíz, 2019.


 

https://s03.static.libri.hu/cover/1f/8/5102363_5.jpg

A Federer az első olyan életrajz, amely Roger Federer zsenialitását a játéka alapján készített infografikákkal, elemzésekkel és történetekkel mutatja be. Mindezt olyasvalaki segítségével, aki játszott vele, tanulmányozta és csodálja a teljesítményét.

 

796 H 72

Federer : egy zseni infografikus életrajza / Mark Hodgkinson . – Bp.: Kossuth, 2019.


 

"Kíméletlenül őszinte önismereti utazás. Látszólag sportkönyv. Valójában a személyes fejlődés legfontosabb eszközeit osztja meg. Mi egy szuszra olvastuk végig."

 

Vietorisz Szilvia és Szalay Ádám személyiségfejlesztők

 

"Meglepett és megfogott, hogy ez a könyv nem áll meg a siker megcélzásánál és elérésénél. Aki kapcsolódik a leírtakhoz, garantáltan sokat gondolkodhat, tanulhat az itt bemutatott nagyon gazdag és változatos úton. Ajánlom a könyvet mindazoknak, akik inspirációt, lendületet szeretnének meríteni az életútjuk jelen pontján."

Dr. Smohai Máté, sportpszichológus

 

796 S 70

Egy ironman vallomásai / Sólyomi Dávid . – Bp. : Bioenergetic, 2019.


 

https://s04.static.libri.hu/cover/5a/6/5389483_5.jpg

 

OLVASD EL EZT A KÖNYVET, MIELŐTT ELDOBNÁL EGY

TÖKÉLETESEN JÓ HÁZASSÁGOT!

Amikor szerelembe esünk, az életünket egyszerre minden szempontból jobbnak látjuk. Szerelmünkkel a beszélgetések könnyedek és mámorítók. Megosztjuk vele a legmélyebb titkainkat is. A szex csodálatos, spontán és gyakori. El sem tudjuk képzelni, hogyan élhettünk eddig igaz szerelmünk nélkül.
Végül persze leszállunk a fellegekből, nemritkán nagy puffanással. Bár az egyensúly természetes és szükséges, a földre szállás gyakran zavarba ejtő, kiábrándító és dühítő. Úgy érezzük, "kiszerettünk" a másikból. A posztromantikus stressz-szindróma (Post-Romantic Stress Disorder, PRSD) gyötrelmes időszakán megyünk át, amikor is sok-sok (amúgy kifogástalan) házasság süllyed a bántó kritika és kölcsönös megvetés mocsarába, aminek gyakran válóper a vége.

A New York Times sikerlistájának rendszeres szereplője és a "belső gyermek-­könyvek" világhírű szerzője, John Bradshaw (aki munkája során hétszáznál is több párt segített át a nehézségeken) utolsó könyvében megmutatja, hogy a válások számának aggasztó növekedése részben a posztromantikus stressznek köszönhető. Múltunk terhe eltorzítja kötődési mintáinkat, és a társ keresésére és utódnemzésre ösztönző, belénk drótozott romantikus szerelmi programot összekeverjük a tartós, érett szerelemmel. A párok többsége azért dobja el magától működőképes kapcsolatát, mert nem érti a háttérben zajló biológiai és pszichológiai folyamatokat. Bradshaw, a legújabb tudományos kutatási eredményekre és a saját praxisában szerzett tapasztalatokra támaszkodva, segít az olvasónak felismerni a szerelem és az intimitás fejlődési szakaszait, és bevált készségfejlesztő gyakorlatokat kínál a párkapcsolat megtartására és elmélyítésére. Úttörő könyve, amely több százezer pár életét változtatta meg, megmutatja, hogy az érett szerelem - és a pezsgő nemi élet - sohasem elérhetetlen álom. 

 

613 B 86

   Posztromantikus stressz-szindróma : mit tehetsz, ha kihűlni látszik a szerelem? : új felfedezések a vágyról, a szerelemről és a házasság megmentéséről, mielőtt túl késő lenne / John Bradshaw. – Bp. : Casparus, 2019.


 

Soha ne ülj be idegen kocsiba! – hangzott az egyik legfontosabb intelem, amire Rachel Botsman szülei annak idején felhívták lányuk figyelmét. Ehhez képest a közösségi autózást koordináló cégek az elmúlt években a világ legnagyobb vállalkozásai közé nőtték ki magukat, több millióan adják ki lakásukat ismeretlen embereknek, digitális valutával kereskednek és szoftveres robotokat használnak. Az emberiség történetében végbemenő egyik legnagyobb társadalmi átalakulás küszöbén állunk, amely mindenki életét megváltoztatja.

A szerző górcső alá veszi többek között a megosztott közösségi szolgáltatásokat, a digitális valutákat, a blokklánc-technológiát, az éppen bevezetés előtt álló kínai állampolgárértékelő-rendszert vagy a drogdílerek munkamódszereit a világháló sötét oldalán – legfőképpen pedig azt, hogy a digitális kor beköszöntével mi vár mindezek hatására az emberiségre a belátható jövőben.

 

301 B 83

   Kiben bízzunk? : hogyan kapcsol össze és hogyan választ szét bennünket a digitális fejlődés? / Rachel Botsman. - Budapest : Cser K., 2019.


 


Első ízben derül fény mindenre a világ egyik legmegragadóbb rocksztárjával kapcsolatban. A Bohém rapszódia átfogó életrajz erről a nagyszerű emberről, privát fotókkal és interjúkkal. Azok az emberek szólalnak meg, akik Freddie Mercury legközelebbi barátai voltak élete utolsó éveiben.

A könyv rengeteg korábban ismeretlen, megdöbbentő tényt közöl az énekesről és életéről, megrendítő részletekkel a szerelem és az önbeteljesítés élethosszig tartó kereséséről, és természetesen arról, hogy az 1980-as évek középén elkapta a végzetes betegséget.

Freddie életének sokkoló történetén keresztül azt is megismerhetjük, hogyan kényszerítette térdre a világot a HIV-fertőzés, amit a The Gay Plague, azaz "melegvírus" gúnynévvel illettek.


Az élettel teli, lenyűgözően tehetséges rocksztár halála mind az orvos-, mind a zenésztársadalmat megrázta. A Bohém rapszódia végre tiszta vizet önt a pohárba, és alaposan körüljárja Freddie Mercury életét, hogy méltó emléket állítson neki.

 

780 R 72

   Bohém rapszódia : Freddie Mercury élete, halála és öröksége / Matt Richards, Mark Langthorne. - Szeged : Könyvmolyképző K., 2019.


 

 

Collins őszinte, szellemes, kendőzetlen története dalokról, koncertekről, slágerekről, házasságokról, válásokról, a slágerlisták élére és a bulvárlapok címoldalára vezető útról. Collins azon három zenész egyike, akik egy zenekar tagjaként és szólóban is százmilliónál több lemezt adtak el – ritka magaslatokat hódított meg tehát, mert olyan dalokat ír, amelyek az egész világon megérintik a hallgatókat.

 

 780 C 24

   Mindhalálig / Phil Collins ; [ford. Kamper Gergely]. - Szeged : Könyvmolyképző K., 2018.

 

 

Jóváteheti-e a szeretet a jóvátehetetlent?

Az 1950-es években járunk a kanadai Québecben, ahol az angol és francia közösségek együttélése csak látszólag harmonikus, a mélyben súlyos feszültségek húzódnak.  A 15 éves angol lány apja is megakadályozza francia barátjával való házasságát. Amikor megszületik kislányuk, Elodie, nagyszülői nyomásra árvaházba adják.

A kislány amúgy sem könnyű sorsa újabb tragikus fordulatot vesz, amikor a nagyobb állami támogatás miatt a gyermekotthont, ahol él, elmegyógyintézetté, a több ezer állami gondozott gyermeket pedig értelmi fogyatékossá nyilvánítják.

Van-e szabadulás ebből a kilátástalan helyzetből? Túl lehet-e élni egy léleknyomorító intézmény megaláztatásait, és létezhet-e feloldozás és megnyugvás egy anya számára, aki ilyen helyzetbe taszította gyermekét?

Joanna Goodman valós eseményeken alapuló regénye szívbe markoló és felemelő történet az anya-lánya kötelék megbonthatatlanságáról, s megrázó pillanatfelvétel Kanada történelmének egyik sötét időszakáról.

 

G52

Elveszett lelkek otthona /Joanna Goodman.- Bp.: Libri, 2019


 

 

B 76

Halj meg kétszer! / Sharon Bolton ; [ford. Daróczi Péter]. - Budapest : Lettero, cop. 2019.

 

Ragyogóan indul hajnalban a léghajós kirándulás az angol táj fölött. Ám a tizenhárom utasból nemsokára csak egyvalaki marad életben. Éppen az, aki szemtanúja volt egy kegyetlen gyilkosságnak, amelyet akkor követtek el, amikor a léghajó ellebegett a szörnyűség fölött.

JESSICA LANE. A túlélő szemtanú. A nővérének szánta születésnapi ajándékul a kirándulást. Tényleg minden hátsó szándék nélkül választotta a különleges meglepetést?

AJAX MALDONDANDO. Az eljáró nyomozó A férfi még soha ennyire elszántan nem fogott hozzá egyetlen ügyhöz se. Vajon milyen magánéleti szálak mozgatják?

PATRICK FAA. Az elvetemült gyilkos. De kit ölt meg, akinek eltűnését senki nem jelenti a rendőrségen?

És legfőképp: milyen ördögi játszma, milyen sötét erő hozza egyetlen történetbe ezt a három embert? Hiszen semmi közük nincs egymáshoz. Vagy mégis?

Sharon Bolton tűhegyes pszichológiai érzékkel megírt, sodró lendületű krimijei eddig 16 országban ejtették ámulatba az olvasókat. Különleges tehetségét a magyar közönség is elismerte: a nagy sikerű, csavaros történetű EGYIKÜNK HAZUDIK (2017) című regénye több héten át szerepelt a hazai sikerlistákon.

 

"Agatha Christie mesterműveihez méltó." Sunday Times

"Erről a könyvről fogsz beszélni az összes ismerősödnek. Briliáns krimi!" The Guardian


 

Az új Jojo Moyes... Megvan benne a Mielőtt megismertelek összes hozzávalója.

 Cosmopolitan


Tiffy és Leon egy lakásban laknak.
Tiffy és Leon ugyanabban az ágyban alszanak.
Tiffy és Leon még sosem találkoztak...


Tiffynek egy olcsó albérletet kell találnia. Méghozzá azonnal. Leon éjszakánként dolgozik, és meglehetősen pénzszűkében van. A barátaik azt gondolják, hogy elment a józan eszük, de ők úgy érzik, megtalálták a tökéletes megoldást: amíg Tiffy dolgozik, a férfié az egyágyas lakás, a fennmaradó időben viszont a nőé.
A helyzetüket tovább bonyolítja egy megszállott expasi, egy követelőző ügyfél, nem beszélve egy igazságtalanul bebörtönzött fivérről, így hamar rá kell jönniük, hogy ha jól akarják érezni magukat az otthonukban, akkor minden szabályt fel kell rúgniuk...

 

O 30

Az Ágybérlő / Beth O'Leary . – Bp. : General Press, 2019.


 

 

O 98

Ahol a folyami rákok énekelnek / Delia Owens . – Bp.: Libri, 2019.

 

Delia Owens regénye Észak-Karolina ritkán lakott, mocsaras partvidékén játszódik az 1950-es és ’60-as években. A történet főhőse a lápvidéken sorsára hagyott kislány, Kya Clark, aki az évek során elszigeteltségében önellátásra rendezkedik be, s alig érintkezik a környékbeliekkel.

Az első szerelem azonban Kya életét is felforgatja: a közeli kisvárosban élő Tate megtanítja olvasni, és ő az, akivel a lány osztozni tud a természet és a költészet szeretetében is. Ám nem Tate az egyetlen, aki érdeklődik a különleges, magának való lány iránt…

Egy rejtélyes gyilkosságot követően a helyi közösség felbolydul, és a gyanú hamarosan a mocsárban magányosan élő „Lápi Lányra” terelődik.

Az Ahol a folyami rákok énekelnek egyszerre fordulatos krimi, érzékeny fejlődésregény, valamint a vadon és az emberi lélek lenyűgöző természetrajza.

DELIA OWENS 1949-ben született az egyesült államokbeli Georgiában. Jelenleg Idahóban él. Eredeti foglalkozása zoológus. Férjével, Mark Owensszel három dokumentumkönyvet jegyeznek, amelyek afrikai kutatásaikat örökítik meg naplószerűen. Természettudományos írásaiért megkapta a John Burroughs-díjat.

Az Ahol a folyami rákok énekelnek az első regénye. A kötetet harminckilenc nyelvre fordították le, s hosszú ideig vezette a New York Times, valamint az Amazon sikerlistáját is. Néhány hónap alatt több mint kétmillió példány kelt el belőle, Reese Witherspoon pedig beválogatta könyvklubjának ajánlott olvasmányai közé, sőt: a színésznő produkciós cége filmet készít a történetből.


 

Igaz történet

M 49

Veled vagyok: Brigitte története / Melania G. Mazzucco.-  Bp.: Európa, 2019

 

Brigitte vöröskeresztes ápolónő és kórháztulajdonos - volt - Kongóban. Kezdetben a lakásán, ingyen gyógyított, később szerény díjszabással a klinikáin látta el a betegeit. Hívő katolikus, négy gyerek anyja. Egy kormányellenes tüntetés után az ő kórházába kerül hét sebesült ellenzéki. Az asszony megtagadja a likvidálásukra vonatkozó „kérést”.

Megindul a bosszúhadjárat: elhurcolják, emberi és női mivoltában minden lehetséges módon megalázzák... De kiszöktetik az országból, és a római repülőtéren kirakják az ismeretlenbe. Egy szolgálati útját járó jezsuita karolja fel és igazítja el a bevándorlásügyi hivatal útvesztőiben. Így kezdődik a második élete a nulláról pénz nélkül, olasz nyelvtudás nélkül, barátok nélkül, a családja nélkül, egy idegen földrészen. „A semmi ágán.”

Nem szokványos menekültügy. Egy megállapodott nőről van szó, akinek eszében sem volt elhagyni a hazáját - az emberölés azonban nem fér össze a lelkiismeretével és a hippokratészi esküvel.

Melania G. Mazzucco tapintatos figyelemmel, empátiával, tárgyszerűen írta meg ezt a megrendítő és elgondolkodtató történetet, amely 2013 januárjában egy tragikus fordulat után kezdődött, és nem tudni, milyen véget ér. Brigitte, aki a hazájában a gyógyításra tette fel az életét, a kongói politika beteg játszmájában csak veszthetett. Rómának mennyit ér egy számkivetett ember élete?


 

 

Costa-díj - A legjobb regény (2018)

MAN Booker-díj - Jelölés (2018)

Women's Fiction könyvdíj - Jelölés (2019)

Az év legjobb regénye (Times, 2018)

Number 1 Sunday Times Bestseller

"Az év regénye." Times

Bámulatos és bölcs fejlődésregény, egy magasfeszültséggel lesújtó első szerelem története.

Az iskolában Connell és Marianne szinte kerülik egymást. Conell igazi közösségi ember, az iskolai focicsapat sztárja, Marianne magányos, büszke és visszahúzódó lány. Amikor Connell elmegy a Marianne-ék házában dolgozó édesanyjáért, különös, megmásíthatatlan kapcsolat jön létre a két tinédzser között, amelyet eltökélten titkolnak. Érettségi után mindketten ugyanarra az egyetemre kerülnek, és a későbbi években sem sodródnak el egymás mellől. Kapcsolatuk egyre összetettebbé és ellentmondásosabbá válik, kimondatlan feszültségekkel telítődik.

Sally Rooney szűkszavú, visszafogott prózájában briliáns pszichológiai érzékkel, olykor kegyetlen, máskor gyengédebb jelenetekben mutatja be a vidéki kisvárosból származó, eltérő vagyoni helyzetű két fiatal társadalmi beágyazottságát, családi hátterét és baráti körét.

Sally Rooney Dublinban él. A Normális emberek a második regénye, amelyet jelölték a 2018-as Man Booker-díjra.

Első, Beszélgetések barátokkal című kötetével 2017-ben elnyerte a Sunday Times/PFD fiatal írók díját.

 

R 85

Normális emberek / Sally Rooney. - Budapest : 21. Század K., 2019.


 

 

Arthur Alter bajban van. Egy középnyugati főiskola középszerű professzoraként nem tudja fizetni a jelzálogát, nála sokkal fiatalabb barátnője bármikor elhagyhatja, felnőtt gyerekei pedig szóba sem állnak vele. Ráadásul egy kellemetlen pénzügy is nyomasztja: nemrég elhunyt felesége, Francine titokban összekuporgatott egy kisebb vagyont, amelyet aztán a gyerekeikre hagyott.


A fiú Ethan, aki neurotikus remeteként él Brooklyn menő környékén, a lány pedig Maggie, aki kényszeres önmegtartóztatással próbál nemes életet élni. A családi házuk elvesztéséért aggódó Arthur kibékülés címszóval meghívja őket St. Louisba, ezzel azonban akaratlanul is ezeréves sérelmek és emlékek Pandora-szelencéjét nyitja ki - amelyek többsége Francine-hez kötődik, a nőhöz, akinek az élete talán kulcsot jelent mindannyiukhoz.


A New Yorkon, Párizson, Bostonon, St. Louison és egy kis zimbabwei városon átívelő Jótét lelkek fanyar humorú, érzelmes családtörténet Jonathan Franzen modorában, többek között arról, mit jelent „jó embernek" lenni.

 

R 72

Jótét lelkek / Andrew Ridker.- Bp. : Gabo,  2019.


 

 

A lakótársamat Amarillának hívják, az albérlet a Nyugati közelében van. Elvileg bejárok egyetemre, de nem tudom, mi lesz ebből az egészből. Bálint normális, de nem akarok járni vele. Múltkor vizsgáztam egy tanárnál, aki jó pasi, és történt valami furcsa. Adott egy cetlit is, rajta a telefonszámával, de ezt még senkinek nem mondtam. Most nem tudom, hogy legyen...”

 

 

„Az utóbbi évek egyik legerősebb debütálása.”

Totth Benedek

 

„Friss, üde, provokatív próza, és üt, mint az ipari áram.”

 Péterfy Gergely

 

"Pimasz és pontos mondatok, édeskés keserűség, öröknek látszó, mégis minden pillanatban elmúló kamaszság: ilyen (is) a Mucha Dorka próza. Nem érdemes elkerülni."

Grecsó Krisztián

 

M 93

Puncs / Mucha Dorka . -  Bp.: 21. század, 2019.


 

 A ​Dagály Klub Mary Kay Andrews egyik legjobban sikerült regénye – rejtélyekkel, viharos barátságokkal, elveszett szerelemmel átszőtt, lenyűgöző történet.

Az excentrikus örökösnő, Josephine Warrick, aki a világtól visszavonultan a saját szigetén él, és aki annak ellenére, hogy ritkán lehet látni, gyakori beszédtéma, magához hívatja az ügyvédnőt, Brooke Trapnellt. Ahogy Josephine elbeszélése alapján kibontakozik az ügyvédnő előtt a régi barátságokról, sötét titkokról és egy rejtélyes gyilkosságról szóló történet, Brooke számára világossá válik, hogy a meghívásnak több oka is van: hogy segítsen Josephine-nek szeretett szigetét megmenteni, és hogy rendbe hozza a dolgokat a régi barátnőivel, a szertartásszerűen meztelenül fürdőző titkos társaság tagjaival, a Dagály Klub hölgyeivel.

Ahhoz, hogy Brooke teljesíteni tudja az idős hölgy utolsó kívánságát, meg kell találnia Josephine legközelebbi barátnőinek a leszármazottait. Mindeközben Brooke-nak sikerül lelepleznie egy cselszövést, amely valakit mesésen gazdaggá tenne, másvalakit pedig egy gyilkos célkeresztjébe állítana.

 

"Lenyűgöző regény azokról az emberekről, helyszínekről és hátborzongató titkokról, melyek generációk életére voltak kihatással. Különleges díszleteivel, sejtelmes visszaemlékezéseivel, romantikus szálaival és egy meglepő fordulattal ez a könyv nem fog csalódást okozni azoknak, akik hagyják, hogy magával ragadja őket ez a gazdag történet.”

 Booklist

 

"Andrews egy rendkívül ötletes, csodálatos tengerparti olvasmányt alkotott, mely dúskál a délvidéki leírásokban és történelmi részletben.”

 RT Book Reviews

 

A 60

A Dagály Klub / Mary Kay Andrews. - Budapest : I.P.C. Kv.,  2019. 


 

 

C 24

 Elmejáték / Sienna Cole. - Budapest : Álomgyár K., 2019.

 

„Élni ​vagy túlélni”

Tim Ellis látszólag ugyanolyan, mint minden tizenhét éves iskolás srác: szereti a zenét, rajong a videójátékokért, és próbálja megtalálni önmagát. Egy nap azonban állig felfegyverkezve érkezik az iskolába, és brutálisan kivégzi négy osztálytársát. A kiérkező rendőrség kereszttüzében őt is életveszélyes lövés éri, minek következtében kómába esik.

Mike Marshall nyomozó magabiztosan lát neki az egyszerűnek látszó ügynek, azonban hamar fény derül rá, hogy a gyilkosság gyökerei sokkal mélyebbre nyúlnak a vártnál. Ráadásul felbukkan egy koronatanú is, aki a tragédia okozta sokk miatt kihallgathatatlan. Marshall nyomozó szokatlan módszerhez folyamodik: egy, az iskolai lövöldözések lélektanában jártas pszichiáter, dr. Miranda Crane segítségét kéri.

Vajon kik a felelősök abban, hogy a merénylet megtörténhetett? Ártatlanok-e az áldozatok? Van-e remény a gyilkos számára? Mike Marshall és dr. Miranda Crane óriási nyomás alatt dolgozva versenyt fut az idővel, és miközben lépésről lépésre felfejtik a szálakat, olyan megrázó titkokra bukkannak, melyekre még ők sem számítottak.

Sienna Cole, a lehengerlően izgalmas Lefelé a folyón című regény szerzőjének új lélektani thrillerében az emberi elme félelmetes játékaiban merülhetünk el.


 

Augsburg, 1913. Fiatal árvaházi lány érkezik Johann Melzer textilgyár-tulajdonos villájába. Marie-t konyhalánynak veszik fel a pazar palotába; öntudatos viselkedésével hamar kihúzza a gyufát, ugyanakkor a ház asszonyának védelmét élvezi. Senki nem tudja, miért.

Léha diákévei után hazatér a villába Paul Melzer, a család sármos tékozló fiúja, aki hirtelen szerelemre lobban Marie iránt. Bár a lányt is magával ragadja a szenvedély, tisztában van vele, hogy úr és szolga kapcsolata mindig fájdalmas véget ér, így kikosarazza a férfit. Katharina, a legfiatalabb, lázadó Melzer sarj is pártfogásába veszi Marie-t, akiből hamarosan komorna lesz.

Johann Melzer azonban egyáltalán nem nézi jó szemmel Marie tündöklését. A múlt kísért, a szigorú családfő pedig képtelen szembenézni az igazsággal…

Anne Jacobs izgalmas romantikus regénye egy gazdag család és a cselédség mindennapjaiba enged betekintést. Az 1910-es évek Német- és Franciaországába kalauzol bennünket, Picasso és a modern művészet, a vad és mély érzéki szerelem korába, amikor már küszöbön az I. világháború.

A nagy sikerű Downton Abbey című sorozat rajongóinak különösen ajánljuk.

 

J 11

A villa / Anne Jacobs . – Bp.: Central, 2019.


 

 

A posztapokaliptikus Afrika egyik vidékén népirtás zajlik. Egy nő, aki túlélte a faluja földig rombolását, és akit megerőszakolt az ellenség tábornoka, a halálban reménykedve a sivatagba megy. Kilenc hónappal később azonban életet ad egy dühös csecsemőnek, kinek haj- és bőrszíne a helyi törzsektől eltérően a homokra emlékeztet. A nő meg van győződve arról, hogy a lánya más – különleges –, ezért elnevezi Onyesonwunak. A név ősi nyelven azt jelenti: halálmegvető.

Onyesonwu már gyerekként rájön, hogy a fogantatása körülményei testi és társadalmi bélyeget nyomtak rá. A többiek szemében ő egy ewu, vagyis az erőszak szülötte, félfajzat és számkivetett, akiről az emberek úgy tartják, hogy erőszakos életre van kárhoztatva. Ám Onyesonwu nem átlagos ewu: már gyerekként is kezd megmutatkozni egyedülálló varázsereje. Idővel egyre jobban kiteljesednek a képességei, és amikor véletlenül látogatást tesz a szellemek birodalmába, megtudja, hogy egy nagyhatalmú varázsló próbál az életére törni.

Onyesonwu először kétségbeesetten próbál elrejtőzni leendő gyilkosa elől, ám a természete ezt nem hagyja. Így elindul végül egy olyan úton, aminek a végén harcossá válhat.

Nnedi Okorafor 2010-ben megjelent és azóta korszakos jelentőségűvé vált regénye helyezte fel az afrikai tematikájú műveket az SFF műfajának térképére. A halálmegvető 2011-ben megkapta a rangos World Fantasy-díjat, de jelölték a Nebulára és Locusra is, az HBO pedig már dolgozik a televíziós sorozaton.

 

O 16

A halálmegvető / Nnedi Okorafor . - Bp. : Agave Kv, 2019.


 

https://s03.static.libri.hu/cover/9c/b/5261400_5.jpg

 

M 66

Az ecsedi boszorkány / Miklya Luzsányi Mónika. - Bp. : Athenaeum, 2019.

 

Az ecsedi boszorkány nem más, mint a híres törökverő, Török Bálint utolsó leszármazottja, Török Kata. Mi volt az alapja a boszorkányság, a szerelmi bűbáj, a vérfertőzés, a gyermekgyilkosság vádjának, aminek következtében 1614-ben teljes vagyonelkobzásra és fővesztésre ítélték ezt a tündöklően szép, életvidám fiatalasszonyt?

Valóban olyan lánglelkű hős volt-e Török Bálint, amilyennek olvasmányainkból megismertük? Milyennek látta őt a felesége, hogyan élt a korabeli celebpár, és milyen lehetett egy nagyasszony élete egy törökverő hős oldalán?

Mintha sötét átok vonulna végig Török Bálint és leszármazottai életén: halálos szerelmek, cselszövés, gyilkosság, orgyilkosság, árulás kíséri őket generációkon át. Mámoros szerelmi légyottok és összeesküvések plasztikusan ábrázolt regénye Miklya Luzsányi Mónikáé. Alapos kutatómunkájának és írói fantáziájának köszönhetően a magyar királyság vérzivataros századainak szereplői elevenednek meg a könyv lapjain: Török Bálint és felesége, Pemfflinger Kata, dédunokájuk, Török Kata és nyíltan titkos szerelme, Báthory Gábor, a későbbi erdélyi fejedelem; Bethlen Gábor, Báthori ellenlábasa, Bocskai István, a hajdúk vezére vagy épp Nádasdy Tamás nádor - s mellettük megannyi szolga és közrendű valós alakja bontakozik ki, miközben elénk tárulnak a török idők babonákkal és átkokkal terhes mindennapjai is. A szexuális aktusok, a bájolások leírásaihoz a Török Kata és társai ellen folytatott boszorkányper korabeli jegyzőkönyveinek részletekbe menő tanúvallomásai szolgáltattak alapot. A két szálon futó cselekményből nem csak Török Kata és Báthory Gábor titkos szerelmét ismerhetjük meg, hanem dédszüleinek történetét is, amely aztán megpecsételte az ecsedi boszorkány sorsát.


 

 

R 74

Szirmokba zárt szavak: olykor a szív a virágok nyelvén szól / Holly Ringland. Pécs : Alexandra, 2019.

 

A kilencéves Alice Hart a világtól elszigetelten él a tenger partján, ahol édesanyja elbűvölő virágai és azok titkos történetei megóvják bántalmazó apjától. Ám amikor egy tragédia visszavonhatatlanul megváltoztatja az életét, Alice-t az addig soha nem látott nagymamája veszi pártfogásába, aki az Ausztráliában őshonos virágfajok mellett olyan nőknek is menedéket nyújt, akik a kislányhoz hasonlóan magukra maradtak és segítségre szorulnak. A viktoriánus hagyományok szerint minden virág más és más jelentéssel bír; az új életét építgető Alice ezt a virágnyelvet sajátítja el, hogy elmesélje mindazt, amit szavakkal képtelen.

Azonban felnőttkorában egy családi titok, egy megsemmisítő árulás, és egy titokzatos férfi iránt érzett szerelem ráébreszti Alice-t, hogy vannak dolgok, amelyek kifejezéséhez több kell a virágoknál. Ahhoz, hogy igazán szabad lehessen, önmagából kell bátorságot merítenie, és kezébe kell vennie a legelsöprőbb történetet, amelyet ismer: a sajátját. 
 

A Szirmokba zárt szavak rabul ejtő történet a minket kísértő, elfojtott emlékeinkről és a mesélés gyógyító erejéről. A könyvből az ausztrál Made Up Stories produkciós társaság készít sorozatot.


Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap