Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap

2019 októberi könyvajánló

https://s03.static.libri.hu/cover/f2/0/5506944_5.jpg

A könyvben szereplő több mint 100 mindennapi helyzet segítségével megfejthetjük gyerekünk viselkedését, megérthetjük a mögötte húzódó pszichológiai magyarázatot és megtalálhatjuk, hogyan reagáljunk megfelelően.
A kötet végigkísér azokon a fejlődési mérföldköveken, amelyeken gyermekünk 2 és 7 éves kora között átmegy, és segít az olyan problémás gyereknevelési helyzetek kezelésben, mint a hiszti, a testvérféltékenység, az alvási nehézségek és a digitális határok megszabása.

 

150 C 12

Mi jár a gyerekem fejében?: gyakorlati gyermekpszichológia mai szülőknek : [2-7 éves korig] / Tanith Carey . – Bp.: HVG, 2019.


 

https://s03.static.libri.hu/cover/03/c/4719748_5.jpg

Ez a nagy sikerű, több kiadást megért kötet nélkülözhetetlen útmutató a várandósságtól a gyermek hároméves koráig
Szakszerű tanácsokat nyújt a várandóssághoz, hogy minél egészségesebb kisbabánk szülessen.


Lépésről lépésre segít megoldani az esetlegesen felmerülő problémákat, miközben bemutatja a baba fejlődését.
Naprakész információkkal szolgál a védőoltások, a táplálás és a gyermekbetegségek területén.

Színes fotókkal és praktikus táblázatokkal könnyíti meg az eligazodást a megannyi ránk váró feladat között.

 

613 F 45

Kismamák nagykönyve: gyakorlati kézikönyv a fogamzástól a gyermek hároméves koráig / felújított kiadás .- Elizabeth Fenwick. - Pécs: Alexandra, 2018.


 

https://s03.static.libri.hu/cover/54/f/4793237_5.jpg

Sarah Tomley pszichoterapeuta könyve egyszerre bevezetés a pszichológiába és útmutató az élethez. Számos pszichológus és pszichoanalitikus – köztük Melanie Klein, Donald Winnicott és Fritz Perls – segítségével világít rá arra, hogy miért vagyunk azok, akik vagyunk, és mi áll cselekedeteink hátterében.

 

150 T 64

Mit tenne Freud?: megoldások hétköznapi problémáinkra a legnagyobb pszichológusoktól / Sarah Tomley . -  Bp.: HVG K. 2018.


 

https://s05.static.libri.hu/cover/58/2/4793970_5.jpg

Különböző korok legnagyobb elméitől - például Platóntól, de Beauvoirtól, Marxtól és másoktól - kaphatunk tanácsokat és gyorstalpaló filozófiaképzést ebben a filozófusokat és elméleteiket bemutató útikalauzban. Az egyedi és humoros könyvből azt is megtudhatjuk, miért vagyunk azok, akik vagyunk, és mi áll cselekedeteink hátterében.

Marcus Weeks több könyv szerzője, aktív szerepet vállalt többek között A pszichológia nagykönyve és A filozófia nagykönyve megírásában.

 

100 W 37

Mit tenne Nietzsche?: megoldások hétköznapi problémáinkra a legnagyobb filozófusoktól / Marcus Weeks. - Bp.: HVG K. 2018.


 

 

https://s03.static.libri.hu/cover/d4/b/5558030_5.jpg

 

Zinedine Zidane játékosként utoljára a 2006-os világbajnokság döntőjében lépett pályára, ahol tizenegyesét követően Franciaország egy újabb bajnoki címről kezdett álmodozni. Ám a történet keserű szájízzel ért véget...
Zidane ennek ellenére legendás labdarúgó maradt. Tíz évvel később pedig a Real Madrid Bajnokok Ligájában aratott győzelme tette fel a koronát edzői pályafutása első, ragyogó, 2016-os évére.
Zidane keveset nyilatkozik, úgy emlegetik, mint a "férfi, aki csak a labda nyelvén beszél". Ebben az érdekfeszítő életrajzban beleshetünk különleges karrierje kulisszái mögé, és felfedezhetjük a legenda mögötti hús-vér embert.

 

796 P 68

Zidane: egy ember két élete / Jean Philippe, Patrick Fort. – Pécs: Alexandra, 2019.


 

 

„Egy házépítés története, ahogyan én láttam. Az építész asszony, ahogyan a gyermekeim apja menet közben titulált. Én, mindennek az oka és okozója. Aki ezt az egészet kavarta. Azt, hogy odahagyjuk viszonylag jól bejáratott városi társasházi életünket, és falura költözzünk, házat építsünk. A könyv főszereplője a ház maga, ahogyan kitalálódik, felépítődik, belakjuk, ellepjük. Ahogyan zajlunk benne, kutyák, macskák, gyerekek, barátok, tüzek, vizek, mesék, képek. És énekeljük közben a Mary Poppins kéményseprőjével: (Azt csinálom, amit szeretek, és azt szeretem, amit csinálok.)”

Petrik Adrien

 

720 P 66

Asszony és háza, avagy Az én Toszkánám / Petrik Adrien . – Bp.: Central, 2019.


 

https://s03.static.libri.hu/cover/b3/4/5445864_5.jpg

 

Gyerekeink túl sok időt töltenek a virtuális valóságban, ahelyett hogy tapasztalatokat gyűjtenének a való életben, gyakorolnák az együttműködést, fejlesztenék a problémamegoldó képességüket vagy az állóképességüket. Nem véletlenül válnak egyre népszerűbbé azok a táborok, amelyekben a gyerekek valóságos helyzetekben, valódi nehézségekkel szembesülve próbálhatják ki magukat, és közben ráérezhetnek a helytállás, a próbatétel ízére.


Eric Davis több mint tizenhat évet szolgált az amerikai hadseregben, és ebből mintegy tízet a SEAL-nél, az amerikai haditengerészet különleges alakulatánál. Átesett a világ legkeményebb katonai kiképzésén, és megtanulta, hogyan álljon helyt a legnehezebb körülmények között is. Megtanult kreatívan gondolkodni, kitágítani a saját határait, sőt túllépni azokon.


A hadseregben szerzett tapasztalatainak a magánéletében, a gyermekeivel, elsősorban a fiával való kapcsolatában is nagy hasznát vette. Mivel neki magának apai jelenlét és apai példa nélkül kellett felnőnie, tudta, milyen fontos mindez egy fiúgyerek, főleg egy kamasz életében. De azzal is tisztában volt, hogy apának lenni nem könnyű feladat. Nemcsak a gyerekeinkkel szemben kell elvárásokat támasztanunk, hanem önmagunkkal szemben is.

 

370 D31

Férfivá nevelni: Mit tanulhat egy szülő a haditengerészet elit kommandósaitól? / Eric Davis. – Bp.: Jaffa, 2019.


 

https://s03.static.libri.hu/cover/52/8/5271749_5.jpg

 

Vajon lufi a bitcoin, vagy tényleg ez a jövő?
Hol fizethetünk, és hogyan kereskedhetünk kriptopénzzel?
Mitől olyan biztonságos és átlátható a blokklánc?

Az első kriptopénz mindössze 2009 óta létezik - ekkor indította útjára a rejtélyes Satoshi Nakamoto a bitcoint. A digitális pénz azóta fizetőeszközként és befektetési lehetőségként is széles körben elterjedt, az alapját képező blokklánc-technológia pedig számos iparágban forradalmi változásokat hozott. Ennek ellenére még ma is viszonylag kevesen rendelkeznek magabiztos tudással erről az innovatív, új területről.

A Kriptopénz ABC nemzetközileg elismert szakértő szerzői kalauzolnak végig a legfontosabb tudnivalókon. Szó esik a bitcoin születéséről, a kriptopénzbányászatról, -kibocsátásról és -kereskedelemről, valamint sorra veszik a technológiában rejlő lehetőségeket és az iparág hatásait is. A közérthetően megfogalmazott, hasznos ismeretek és gyakorlati példák segítségével átfogó képet kapunk a témáról - akár csak tájékozottabbak szeretnénk lenni a kriptopénzek és a blokklánc világában, akár a befektetésen gondolkodunk, sőt akkor is, ha az iparágban szeretnénk elhelyezkedni.

 

336 K 95

Kriptopénz abc / Györfi András. – Bp.: HVG K., 2019.


 

http://park.libricsoport.hu/wp-content/uploads/sites/6/2019/04/uton-onmagamhoz.jpg

 

Irvin D. Yalom ezúttal a saját életét veszi górcső alá, önmagát vizsgálja a terapeuta szemével. Mélyére néz azoknak az emberi kapcsolatoknak, amelyek hozzájárultak személyes és szakmai fejlődéséhez, beavat világszerte sikeres könyvei, például a Szerelemhóhér, az Amikor Nietzsche sírt vagy A Schopenhauer-terápia keletkezési körülményeibe. Bepillantást nyerhetünk terápiás és írói munkamódszerébe, s közben családja történetét is megismerjük.

Könyvében, mely írójának szándékai szerint az utolsó, őszintén beszél halálfélelméről, az öregedés küzdelmes megéléséről. Az Úton önmagamhoz igazi ajándék az olvasónak: aki ezen az úton Yalom társául szegődik, annak a saját élete is új fénytörésbe kerülhet.

 

615 Y 20

Úton önmagamhoz: egy pszichoterapeuta emlékiratai / Irvin D. Yalom . – Bp.: Park, 2019.


 

https://s02.static.libri.hu/cover/97/c/4194729_5.jpg

 

Egy pávát formázó, élénklila és zöld tűzzománccal díszített, ékköves medál. Képzeljük hozzá a nőt is, aki egykor az ékszert viselhette, akinek lüktető nyakán, annak íves gödrében pihenve a medál lassan átmelegedett. Vajon a férjétől, az apjától vagy a szeretőjétől kapta ajándékba?
Jack Wiseman, az amerikai hadsereg hadnagya 1945-ben az Aranyvonat őrzésével volt megbízva, amely a Magyar Nemzeti Bank aranykészletét, devizatartalékait, és a deportált zsidóktól begyűjtött értékeket próbálta Nyugatra menekíteni. Akkor, Salzburgban ismerkedett meg és esett szerelembe egy tüzes temperamentumú, gyönyörű magyar nővel, Jakab Ilonával, aki a vészkorszak jogfosztottjaként mindenét elvesztette, de a családjából egyedüliként túlélte a koncentrációs tábort.

És akkor lopta el a katona a vonat szállítmányából az ékszert...Wiseman hatvan év múltán, már a halálra készülve sem feledheti ezt a hajdani, fájdalmas emlékű románcot, és mivel váltig furdalja a lelkiismeret a medál miatt, megkéri unokáját, Natalie-t, hogy próbálja megtalálni az értéktárgy jogos örökösét.

Az izgalmas nyomozás elvezeti Natalie-t Budapestre, Nagyváradra, Haifába; felbukkan egy "Komlós-festmény", sőt az 1910-es évek Budapestjén a nevezetes Weisz törpecsalád, Schwimmer Rózsa és a nőmozgalom is - végül pedig egy pszichiáter esettanulmányából megismerjük a nyakék "igaz történetét".

 

W 19

A budapesti nyakék / Ayelet Waldman. Budapest: Európa, 2019.


 

https://moly.hu/system/covers/big/covers_557972.jpg?1561974821

Ruth Hartland kiváló pszichoterapeuta, a magánélete azonban romokban hever. A házassága tönkrement, a lánya, hogy minél távolabb kerüljön az otthonától, Ausztráliába költözött. Érzékeny és nyugtalan tinédzser fia, Tom pedig másfél évvel ezelőtt nyom nélkül eltűnt. Ruth képtelen beletörődni ebbe, és mindennap arra vár, hogy a fia egyszer csak előkerül.

Ebben a kilátástalan, idegőrlő várakozásban új páciens érkezik az asszonyhoz: egy fiatalember, aki szinte megszólalásig hasonlít eltűnt fiára. Ruth mindent elkövet, hogy segítsen a súlyos traumákkal küzdő Danen, ám a benne dúló érzelmi zűrzavar elhomályosítja a tisztánlátását.

A jó anya lebilincselő, magával ragadó olvasmány, amely bepillantást enged a terapeuták és betegeik titkos világába, ahol a határok áthágása súlyos következményekkel jár.

 

T 50

A jó anya / Bev Thomas. -  Bp.: Libri, 2019.


 

https://s03.static.libri.hu/cover/eb/8/5522608_5.jpg

Riikka Pulkkinen új regényének főhőse egy fiatal színésznő, Aurelia, aki egyidős a szabad Európával: ugyanazon a napon született, amikor a berlini fal leomlott. A szimbolikus esemény, úgy tűnik, továbbra is összefonódik a lány sorsával: a kultrendező őt választja ki készülő darabja főszerepére, mely éppen a berlini fal leomlásáról szól majd.


Eközben Aurelia apja a kórházban fekszik, beszédképtelenül egy súlyos stroke után. Aurelia nem reagál anyja ismétlődő telefonhívásaira. Mit mondhatott el neki apja utolsó találkozásuk alkalmával? És ki lehet az az alak, aki árnyként követi a lányt mindenhová, lépten-nyomon rést ütve a valóságon, és aki mintha olyan dolgokat tudna, amelyekről Aurelia maga nem is tudhatna?


Az Aurelia útját végigkísérő fejezetek Aurelia anyjának egyes szám első személyű elbeszélésének részleteivel váltakoznak, amelyben a nő elmeséli az ő és a lány apja között kibontakozó szerelem megrendítő történetét, és beszámol a tragédiáról, mely mindent megváltoztatott számukra.

Riikka Pulkkinen (1980) a finn szépirodalom új generációjának egyik kiemelkedő képviselője, külföldön is széles körben ismert szerző, akinek regényeit közel húsz nyelvre fordították le. Pulkkinen érzékien elegáns és költői képekben gazdag, áradó prózájából erőteljes történetek bontakoznak ki, melyek, különböző generációk nézőpontjából, az emberi élet alapvető elemeit járják körbe. 

 

P 96
A lehetséges világok legjobbika
/ Riikka Pulkkinen. – Budapest: Gondolat, 2019.


 

http://jelenkor.libricsoport.hu/wp-content/uploads/sites/7/2019/07/MariasJavier_BertaIsla_72.png

Berta Isla és Tomás Nevinson Madridban találkoznak az 1960-as évek végén. Fiatalok, szerelmesek, és elhatározzák: együtt élik le az életüket. A félig spanyol, félig brit Tomásnak kivételes tehetsége van az idegen nyelvekhez, sőt az akcentusok, nyelvjárások és egyéni beszédmódok utánzásához is. Mikor a fiú Oxfordba kerül, ezt a különleges képességét ismerik fel, és beszervezik az MI6-hez, a brit titkosszolgálathoz.

Amikor tanulmányait befejezve Tomás visszatér Madridba, hogy végre összeházasodjanak Bertával, tudja, a korábban közösen tervezett jövőjük immár örökre odaveszett. Két gyerekük születik, de az életüket szinte egymástól elszigetelten élik a férfi rejtélyes küldetései miatt. A Falkland-szigeteki háború kitörésekor Tomás Londonba indul, de nem tér haza. Felesége rendületlenül hisz abban, hogy visszakapja a férjét, pedig a titkosszolgálat – információk híján – halottnak nyilvánítja. Eközben Tomás álnéven éldegél egy angol kisvárosban, s arra vár, hogy visszatérhessen régi életéhez…

A Berta Islában Javier Marías egy titkolózásra és elhallgatásra épülő kapcsolatot tár elénk, melyet áthat a színlelés, a gyanakvás és a haraggal fűszerezett hűség. A spanyol szerző új regényében is az emberi lélek legbensőbb titkait fürkészi, miközben a sorsunk megváltoztatásának vágyáról és a magunkra mért száműzetésről mesél.

 

M 31

Berta Isla / Javier Marías. – Budapest: Jelenkor, 2019.


 

 

A zsidó családból származó Hedwig Kiestler csodálatos szépség, aki Sissi császárné szerepében azonnal magára vonja a náci fegyvergyáros, Fritz Mandl figyelmét. Abban a reményben, hogy ezzel megóvja életét, feleségül megy a férfihoz, aki nyíltan beszél előtte üzleti ügyeiről és a nácik fegyvereiről. Sejtelme sincs, hogy az asszony, akivel összekötötte az életét, nem csak káprázatosan gyönyörű, de elképesztően okos is, s nem hogy érti, amiről beszélgetnek, de kifejezetten érdeklik a hadi fejlesztések.


A II. világháború előtt sötét fellegek gyülekeznek Hedy feje felett: férje egyre inkább kontrollálni akarja őt, a németek pedig megszállják Ausztriát. Hedy számára világossá válik, hogy menekülnie kell: nem csak saját, személyes érdekében, hanem azok érdekében is, akiknek a sorsa megpecsételődött a nácik előretörésével. Hedy ugyanis olyan tudás birtokában van, amely milliók életét mentheti meg.
Elképesztő és igaz történet egy nőről, aki ünnepelt dívaként nem csak Hollywoodot hódította meg, hanem a férfiak által uralt tudományos világban is helyt állt.

Marie Benedict a Boston College-ban történelmet és művészettörténetet tanult, majd a bostoni jogi egyetemen jogot hallgatott. Több mint tíz évig dolgozott ügyvédként, de mindig is arról álmodott, hogy olyan nők élettörténetét írhatja meg, akiknek a sorsa és élete méltatlanul elfeledett.

A Hedy Lamarr, az egyetlen nő című könyve a magyar származású, ünnepelt hollywoodi színésznő és feltaláló, Hedy Lamarr életén alapul, aki a nácik által megszállt Ausztriából először Londonba, majd az Egyesült Államokba emigrált. A szövetségesek hadászati eredményeit segítendő George Antheillel közösen a hadi torpedók rádiófrekvenciájának zavarására alkalmas találmányt fejlesztettek ki, amelyet szabadalmaztattak is. 

 

B 49

Hedy Lamarr: az egyetlen nő / Marie Benedict. – Bp.: Libri, 2019.


 

https://s03.static.libri.hu/cover/f4/8/5511365_5.jpg

Amikor a vőlegénye magángépe lezuhan a Sziklás-hegységben, a hatóságok azt feltételezik, hogy a rajta utazó Allison Carpenter is odaveszett.
Maggie, Allison édesanyja azonban nem hajlandó elhinni, hogy a lánya meghalt. Hiszen egy anya ezt megérezné... Ő pedig ismeri Allisont - vagyis ismerte, két éve ugyanis egy szót sem váltottak egymással. Ám ez alatt az idő alatt a lány élete gyökeres fordulatot vett.
Mialatt valójában Allison az elemekkel harcolva igyekszik visszajutni a civilizációba, az anyja élete is veszélybe kerül. Maggie ugyanis egyre több bizonyítékot talál arra, hogy a repülőgép-szerencsétlenség talán nem is baleset volt...
Egy anya és a lánya közti megszakíthatatlan kötelékről szól ez a fordulatos krimi, amelyben két elszánt és öntudatos nő harcol a túlélésért és a szeretteiért. 

 

B 34

Szabadesés / Jessica Barry. – Bp.: General Press, 2019.


 

 

Kate, Aubrey és Jenny. A főiskolán ismerkednek össze, szobatársak, majd hamarosan elválaszthatatlan barátnők lesznek, bár három ennyire különböző nőt keresve sem találni.
Húsz évvel később az egyikük a híd szélén áll... és valaki arra biztatja, hogy ugorjon a mélységbe.
Hogy fajulhattak idáig a dolgok?
Ahogy a történetből párhuzamosan megismerjük a főiskolai, majd felnőtt életüket, pontosan kirajzolódik előttünk, miért szeretik és gyűlölik egymást annyira - de vajon vezethetnek gyilkossághoz ezek a viharos érzelmek? Vagy elégedjünk meg azzal a feltételezéssel, hogy - mint oly sok esetben - most is a férj a tettes?

 

C11

Mindig a férj a tettes… / Michele Campbell. -.Budaörs : PioneerBooks, 2019.


 

https://moly.hu/system/covers/big/covers_537687.jpg?1551262646

 

Az Olvasópróba sorozat ötödik kötete a családi életre fókuszál. Mert életünk valódi színtere a család, ahol a legalapvetőbb emberi kérdések merülnek fel. A kötetben összegyűjtött darabok erről beszélnek. A férfi-nő viszonyok variációiról, a változó alapokra épített életszövetségekről, amelyet egyre nagyobb próba alá vet az idő is. A szülő-gyerek kapcsolatok tartalmairól, amelyek életkorról életkorra másképp alakulnak, de összességében a generációk egymáshoz való viszonyát rajzolják ki. Ugyanakkor azt a kérdés is feszegetik, hogy vannak-e olyan minták, emberi értékek, amelyeket nemzedékek – akár tudatosan, akár szándéktalanul – átörökíteni próbálnak egymásnak. És ha ezek nemcsak banális fecsegéssé koptatott közhelyek, hanem tényleges emberi tartalmak, akkor vajon támasztékot jelentenek-e az élethez vagy épp akadályként (feladatként) tornyosulnak az egyén elé? Épp ezért vissza-visszatérő kérdés a darabokban, hogy a kis és nagycsaládokba belesimulni érdemes-e vagy épp kilépni belőlük. Lázadni a szülők ellen vagy épp elfogadni őket a felnőttként irritáló hibáikkal együtt? Lezárni egy nem működő párkapcsolatot vagy épp kompromisszumot kötni a lehetséges jövő érdekében?

Tartalom:

Háy János: Vasárnapi ebéd

Tóth Krisztina: Pokémon go

Tasnádi István: Kartonpapa

Pass Andrea: Bebújós

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

 

M 53

Családtörténetek:mai magyar színdarabok/ szerk. Szűcs Mónika.- Bp. : Selinunte Kiadó, 2019.


Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap