Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap

2019 novemberi könyvajánló

Az „Epizódok és érdekességek Zala megye történetéből” alcímet viselő kötet írásai korábban a Zalai Hírlap hétvégi kulturális mellékletében jelentek meg a levéltár 13 volt és jelenlegi munkatársának tollából. A kiadvány a 2012 ősze óta publikált, kétheti rendszerességgel megjelenő és jelenleg is folytatódó ismeretterjesztő történelmi cikksorozat 100 válogatott írását, valamint azok képmellékleteit adja közre.

Néhány cím a kötetből:

Királylátogatások Zalában

Hogyan bukott meg Jókai Mór Nagykanizsán?

A farkasokat megölik, ugye? : Az „ordasok” pusztítása a 18-19. századi Zalában

„Kötjellel vagy kötjel nélkül” – Zalaegerszeg neve és címere a 20. század küszöbén

Csobbanás a Zalába. Fürdőélet Zalaegerszegen a 20. század első felében

Deák Ferenc mint házassági tanácsadó

A zalaegerszegi első világháborús hadifogolytábor

Mitől pontház a zalaegerszegi Pontház

 

943.9 Sz 39    Száz történet Zalából: epizódok és érdekességek Zala megye történetéből / szerk. Simon Beáta; Zalaegerszeg : MNL Zala Megyei Levéltára, 2019.

 

https://s04.static.libri.hu/cover/58/3/5347907_5.jpg

A főzés tudománya forradalmian új szemléletű kötet, amely segít, hogy jobban megértsük a konyhai folyamatokat, és ezáltal jobban, kreatívabban főzhessünk.

Praktikus, kutatási eredményekkel alátámasztott válasz 160 alapvető konyhai kérdésre.
A leggyakoribb főzési eljárások, alapanyagok és konyhai eszközök közérthető elemzése.
Látványos, informatív illusztrációk.

Dr. Stuart Farrimond orvosból lett élelmiszerkutató, aki előadásaiban, illetve írásaiban a tudomány és a főzés titkaiba avatja be olvasóit és hallgatóit. 

641 F 28  A főzés tudománya: konyhai praktikák izgalmasan és látványosan / Stuart Farrimond : Bp.: Libri, 2019.

 

Napjainkban mind hangsúlyosabb szerepet kap az épített környezet, a tárgykultúra és annak minősége, s az, hogy mennyire érezzük jól magunkat egy adott térben és tárgyi világban. Életterünk kialakítása, az épített környezet, a tárgy- és formakultúra meghatározza az életminőségünket. befolyásolja közérzetünket, hangulatunkat. Nem mindegy, hogy mi ölel körbe bennünket: lesz-e lelke a tárgyaknak, kényelmesen be tudjuk-e lakni a terünket. Mitől jó a design? Mitől válnak működővé a tárgyak, miért szeretünk bizonyos formákat jobban, mint másokat?

745 G 33   Design: tér- és formakultúra ; gondolatok térről, tárgyról, emberről / Géczy Nóra . - Bp.: Scolar, 2019.

 

 

Az életminőségünket nagymértékben meghatározza az energiaszintünk. Az Energiakontroll c. könyvben a holland szerző elmagyarázza, hogyan befolyásolja a táplálkozásunk a sejtjeinkben található billió kis energiagyárat. Érthetően leírja, hogyan lehet szó szerint több energiát enni. Mindezt kiegészíti a konyhájából származó 30 csodás recepttel.

613 D 93     Energiakontroll: az energikus és boldog élet érdekében / Marjolein Dubbers . - Bp.: Scolar, 2019.

 

https://s01.static.libri.hu/cover/9d/2/5535934_5.jpg

Az utóbbi húsz évben Melinda Gates a világ legtávolabbi pontjain élő, súlyosan nélkülöző emberek megsegítésének szentelte életét. Munkája során egyre világosabbá vált számára, hogy ha elő akarjuk segíteni a társadalmi fejlődést, mindenekelőtt a nők elnyomását kell megszüntetnünk.

Megindító, mozgósító erejű könyvében együttérzéssel, tapintatosan, mégis őszintén és elfogulatlanul mutatja be azokat a rendkívüli asszonyokat, akiknek a történetei egytől egyig a közös akarat és az összefogás hatalmas erejét bizonyítják. A könyv  a legégetőbb problémákra irányítja figyelmünket a gyermekházasságtól kezdve a fogamzásgátláshoz való hozzáférés akadályain át a munkahelyi diszkrimináció számos jelenségéig.

Melinda Gates, a világ egyik legbefolyásosabb üzletemberének feleségeként most először vall saját életéről is: leírja, milyen út vezetett a házasságán belül az egyenlőségen alapuló kapcsolatig, és bemutatja, milyen változatos lehetőségek állnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy valóban megváltoztassuk a világot - és önmagunkat. 

301 G 30   A nő helye : változtassuk meg a világot a nők erejével! / Melinda Gates . - Bp.: Bookline, 2019.

 

https://s05.static.libri.hu/cover/7a/6/5600398_5.jpg

„Arra vállalkoztam, hogy bátorító és segítő szándékkal egy viszonylag kis terjedelmű könyvben összefoglaljam mindazt, amit mindenkinek, aki tudományos írásba kezd, tudnia kell vagy legalábbis tudnia illene. Bár könyvem elsősorban a tudományos írást elkezdő, azzal viaskodó diákoknak szól, remélem, hogy munkámat azok is hasznosítani tudják, akik az egyetemeken a szakdolgozati követelményeket fogalmazzák meg. Így ezek a követelmények reményeim szerint a jövőben talán a mainál valamivel egységesebbek lesznek. E könyv műfaja és célja szerint tehát barátságos meghívás és nem elrettentés. Kérdés, meghonosítható- e nálunk is a nyugati egyetemeken önálló tanszékeken, önálló kurzusként tanított tárgy, amit ott 'academic writingnak' neveznek? Nem lévén oktatáskutató, még kevésbé döntéshozó oktatáspolitikus, nem tehetek egyebet, mint megpróbálom a könyvben röviden felvázolni és összefoglalni mindazt, amit a legfontosabbnak tartok egy ilyen tantárgy és tudásanyag oktatása során. Az írásnál ugyanis kevés maradandóbb és izgalmasabb dolog van a világon. Lehetőleg adjon mindenki magának legalább egyetlenegy esélyt az életben ennek kipróbálására!”                                                Gyurgyák János

001 G 99   A tudományos írás alapjai: útmutató szemináriumi és tudományos diákköri értekezést, szakdolgozatot és disszertációt íróknak / Gyurgyák János. – : Bp.: Osiris, 2019.

 

Miért álmodunk?
Hogyan működnek az álmok?
Miként tudjuk javunkra fordítani álmainkat?

Életünk egyharmadát alvással és álmodással töltjük. Az álmok létfontosságúak fizikai, illetve lelki egészségünk szempontjából. Az Oxfordi Egyetemen végzett és tudományos újságíróként dolgozó Alice Robb Peruban találkozott először a tudatos álmodás technikájával, és ez a tapasztalat akkora hatással volt rá, hogy elhatározta, alaposan tanulmányozza az álmok világát.

A tudatos álmodás során tisztában vagyunk azzal, hogy álmodunk, és képesek vagyunk befolyásolni az álom folyamatát. A tudatos álmodás ezáltal fejleszti az önismeretet, elősegítheti a traumák feldolgozását, megkönnyítheti a tanulást, és segíthet kreatív és alkotó énünk kibontakozásában.

A Miért álmodunk? című könyv egyrészt bemutatja az álomkutatás legújabb elméleteit, másrészt pedig olyan gyakorlati tanácsokat ad, melyeket követve mi magunk is megtapasztalhatjuk a tudatos álmodás jótékony hatásait.

150 R 76   Miért álmodunk?: a tudatos álmodás sorsformáló módszere / Alice Robb . – Bp.: Libri, 2019.

 

https://s04.static.libri.hu/cover/4b/3/5592548_5.jpg

A gyönyörű, fiatal Grace előtt ott áll az egész élet, de világa végérvényesen a feje tetejére áll, amikor hozzáadják egy nála sokkal idősebb bíróhoz. A magányos és elhanyagolt fiatalasszony hamarosan beleszeret egy indiai orvosba, a vonzó és figyelmes Vikramba. Ám az 1950-es évek Írországában komoly árat kell fizetni egy ilyen szerelemért, és Grace teherbe esésekor brutális módon veszik elejét a botránynak. A dühös férj a szülés után elmegyógyintézetbe küldi a feleségét, és Vikram, akinek azt hazudják, hogy Grace belehalt a szülésbe, összetört szívvel tér vissza Indiába.

Harminc évvel később, a bíró halálakor lánya, Emma hazalátogat, hogy felszámolja apja hagyatékát, és Grace fellelt naplóiból lassan megismeri édesanyját, akit sosem láthatott. Mindeközben Vikram régóta készül visszatérni Írországba, hogy végre meglátogathassa az egykori kedvese sírját. Évtizedeken át elhallgatott súlyos titkokra derülhet fény.

O 33  A bíró felesége /  Ann O'Loughlin. - Pécs : Alexandra, 2019.

 

https://s04.static.libri.hu/cover/dc/4/5572976_5.jpg

Egy fiatal lány a dzsungelből Rio de Janeiróba kerül gépírókisasszonynak: vajon az ő ártatlansága lesz erősebb vagy a nagyváros nyüzsgése? Ezt a történetet meséli el Clarice Lispector, vagyis az a férfi, akinek a bőrébe Lispector bújik. Ellenállhatatlan rafinériával, lenyűgöző váltásokkal bontakozik ki egy banális történet. Egy regény, amiben minden mondat másfelé kanyarodik, mint ahogy várnánk. A csillag órája minden szabályt áthág, minden várakozást kicselez. A 20. századi világirodalom titokzatos csúcsteljesítménye végre magyarul is olvasható.

Clarice Lispector brazil író. 1920-ban született Ukrajnában. A pogromok miatt a zsidó család 1922-ben Brazíliába, Recife városába, később Rio de Janeiróba költözött: Lispector itt jogot tanult. Diplomatafeleségként a világ számos helyén élt, válását követően, 1959-től visszatért Rióba. Itt halt meg 1977-ben. Novelláit és regényeit világszerte újra és újra felfedezik.

L 71   A csillag órája / Clarice Lispecto . - Bp. : Magvető, 2019.

 

https://s03.static.libri.hu/cover/39/c/5494586_5.jpg

"Az megvan, hogy Jo Nesbo, Rejtő Jenő és Italo Calvino együtt írnak regényt? Nincs? Akkor most ideje megvásárolnod Kőhalmi Zoltánnak, a magyar stand up egyik legjobbjának első könyvét, ugyanis ez a regény éppen ilyen: mintha egy őrült posztmodern író állna neki egy norvég krimi megalkotásának, de közben féktelen humora nem hagyná, hogy a dolgok a rendes medrükben csordogáljanak. Végül egy agyament paródia születik, amiben a skandináv bűnügyi regények minden jellemző alkatrésze megtalálható: alkoholista, antiszociális nyomozó; gyermekkori traumák, társadalomkritika, titkosszolgálat, külföldi maffiák, extrém gyilkolási formulák, hullahegyek és a többi... De amíg a 101. halottig eljutunk, hőseink más könyvekben is megfordulnak (nagyjából Japántól Oroszországig), a sztori újabb és újabb hajmeresztő fordulatokat vesz, és amikor már azt hinnénk, hogy ennél a szerző már képtelen jobban megcsavarni a történetet, akkor rá kell jönnünk: de igen! Térdcsapkodósan letehetetlen, borzalmasan izgalmas, őrülten mulatságos. Kőhalmi magyar humoristának is jelentős, ám norvég krimiírónak egyenesen felejthetetlen!"                                                Cserna-Szabó András 

K88   A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit, avagy 101 hulla Dramfjordban / Kőhalmi Zoltán . - Bp.: Helikon, 2019.

 

Boja Patyi Sarolta a Magyar Szónak 2018 novemberében adott interjújában elmondta, hogy csaknem húsz éve foglalkozik néprajzi kutatómunkával, egyebek mellett szülőfaluja Mohol prózai, epikai hagyományának felkutatásával. Ennek eredményeként született meg első önálló kötete:

"A pipicslámpa fényénél könyvem moholi meséket, mondákat és más történeteket tartalmaz. … A 181 történtet 14 adatközlő mondta el. … Először pályázatra jelentkeztem az összegyűjtött néprajzi anyaggal, de később döbbentem rá, hogy mekkora érték ez nemcsak a falunak, hanem Vajdaságnak és a Kárpát-medencének is. Ezután már tudatosan próbáltam összeszedni azokat a történeteket, amelyek még élnek a nép száján, mert egyre kevesebb ilyen történet létezik. Ezeket most kell megőrizni, mert lassan feledésbe merülnek….”  

B 75   A pipicslámpa fényénél: moholi népmesék, mondák és más történetek / Boja Patyi Sarolta . - Szabadka: Életjel, 2018.

 

 

A könyv anti-utópiaként olvasható novellafüzér, egy elszigetelt, éhes és sötét Magyarországon játszódik, ahol a hatalom minden egyes állampolgár lépéseit számon tartja. Tizenkét szereplő nézőpontjából láthatunk rá töredékekből összeálló történetük egy-egy döntő fontosságú szilánkjára. A könyv nem a diktatúra működésének ábrázolására törekszik, inkább azt kutatja, hogy milyen egyéni válaszok adhatóak a szabadsághiány tapasztalatára.
Molnár T. Eszter (1976) Budapesten született, jelenleg Németországban, Freiburg városában él. Korábbi kötetei (Stand-up! és Most már igazán) 2016-ban jelentek meg a Tilos az Á Könyveknél. A József Attila Kör tagja.

M 83   A számozottak / Molnár T. Eszter. - Bp. : JAK + PRAE.HU, 2016.

 

https://s06.static.libri.hu/cover/6a/b/4823672_5.jpg

Szemere Tamásnak, a harmincas évei elején járó, sikeres portréfotósnak egy nap kezébe akad első felvétele. A regény a fényképen szereplő ikerpár és a főhős titokzatos kapcsolatának csaknem negyven évet felölelő, szenvedéllyel és elhallgatással terhes története. Meg lehet-e örökíteni egy arcot, és birtokolja-e az ember a magáét? A fotós életprogrammá emelt, megszállott küzdelmén a felejtéssel végighúzódik annak árnyéka is, vajon mit rögzít egy kép a tudatunkból, és mi lesz az életünkkel, ha elveszítjük a talán soha nem is létezett uralmat a saját emlékezetünk fölött.

G 43   Árvaképek /  Gerőcs Péter . -Bp.: Pesti Kalligram, 2018.

 

Lydia Davis különleges novellái megújították a műfajt, és a kortárs amerikai irodalom megkerülhetetlen figurájává tették szerzőjüket. A flash fiction koronázatlan királynője olyan egyetemes emberi tapasztalatokat képes néhány mondatba sűríteni, mint a szerelmi csalódás vagy az öregedéstől való félelem. A kötet tele van hétköznapian abszurd és abszurdan hétköznapi helyzetekkel: egy nő az exférje új feleségével vacsorázik, egy férfi kiszámolja, hogy megért-e egy kapcsolat minden elköltött pénzt, W. H. Auden fázósan bújik a takaró alá barátai házában, és szerepel benne a Történet című novella is, amelynek alapötletéből Davis A történet vége című kultregényét írta.

Lydia Davis (1947) a kortárs amerikai irodalom egyik legjelentősebb és legeredetibb alkotója. 2013-ban megkapta az Amerikai Művészeti és Irodalmi Akadémia Érdemrendjét, és még abban az évben neki ítélték a Nemzetközi Man Booker-díjat az irodalom és a filozófia határán egyensúlyozó radikális prózájáért

D 31   Az annyi, mint / Lydia Davis. - Bp.: Magvető, 2019.

 

https://s06.static.libri.hu/cover/dd/3/5592743_5.jpg

Felkavaró. Fájdalmas. Ördögi történet

1992 tele, francia Riviéra
Egy fagyos téli éjszakán látszólag mindent megbénít a Riviérára váratlanul lecsapó hóvihar. A humán előkészítő osztály egyik legígéretesebb diákja, a 19 éves Vinca Rockwell titkos szeretőjével megszökik a hó fogságába került kollégiumból.
Soha többé nem látja senki.
2017 tavasza, francia Riviéra
Fanny, Thomas és Maxime, a hajdan elválaszthatatlan barátok a gimi óta nem beszéltek egymással. Az osztálytalálkozójuk most újra összehozza őket. Huszonöt évvel korábban a három jóbarát gyilkosságot követett el, a hullát pedig eltüntették: befalazták a gimnázium épülő tornacsarnokába. A régi tornacsarnokot most lebontják, hogy új épületet emeljenek a helyébe.
Semmi nem állhat az igazság útjába.

M 96   Az éjszaka és a lányka /  Guillaume Musso. - Bp.: Park, 2019.

 

https://s03.static.libri.hu/cover/25/0/5600400_5.jpg

1888, New York. Ugyan az utcákat még gázlámpák világítják meg haloványan az éjszakában, de az elektromos fény csodája már megszületőben van. Hatalmas vagyon ütheti annak a markát, aki elsőként fog egész városokat fényárba borítani, a verseny pedig igencsak kiélezett. Paul Cravath, a Columbia Egyetemen frissen végzett, tapasztalatlan ügyvéd váratlanul kerül e csatározások kellős közepébe: George Westinghouse bízza meg egy megnyerhetetlen üggyel. Westinghouse Thomas Edisonnal áll perben, a tét egymilliárd dollár, a kérdés pedig, hogy ki találta fel az izzólámpát, és kinek áll jogában az egész országot meghódítani vele?
Az ügynek köszönhetően Paul betekintést nyer a társadalom legfelsőbb rétegébe - a rongyrázós partikba, a Gramercy Park nemesi villáiba és a zárt ajtók mögött történő sötét üzelmekbe. Edison ravasz és veszélyes ellenfél, saját kémhálózatot működtet, a zsebében vannak az újságok és maga J. P. Morgan támogatja. Ezzel szemben Westinghouse-nak szinte semmije sincs a meggyőződésén kívül: Paullal együtt egy Nikola Tesla nevű szerb tudóstól várják a csodát, aki a nyelvet meglehetősen rosszul beszéli és társaságban furcsán viselkedik. Ahogy a fiatal ügyvéd egyre jobban beleássa magát az ügybe és egyre nagyobb kockázatot vállal, rádöbben, hogy minden érintettnek megvannak a saját kis játszmái, és senki sem az, aminek látszik. Ez pedig különösen nagy veszélyeket eredményezhet az egész országra nézve.

Graham Moore, a Kódjátszma Oscar-díjas forgatókönyvírójának történelmi regénye megtörtént eseményeken alapszik, és sokszor a leghajmeresztőbb jeleneteiben sincs egy szemernyi fikció sem. Az éjszaka fénye nem véletlenül lett hatalmas bestseller: nemcsak a nagy áramháború legfontosabb momentumait mutatja be letehetetlen stílusban, de döbbenetes képet fest egy olyan Amerika létrejöttéről, ami mindmáig ereje teljében létezik.

M 85   Az éjszaka fénye /  Graham Moore . - Bp.: Agave, 2019.

 

https://s04.static.libri.hu/cover/a1/e/5635366_5.jpg

Grace bárhol jár is, mindenhol a szerelmébe, Henrybe botlik. Csak az a bökkenő, hogy Henry halott. Két hónappal korábban hunyt el, hatalmas űrt hagyva Grace szívében. Egy este azonban betoppan, hogy megjavítsa a bojlert, a lány pedig nem tudja eldönteni, hogy hallucinál, vagy egyszerre valamiféle természetfeletti erőre tett szert, amellyel képes feltámasztani a holtakat. Ám szó sincs arról, hogy megbolondult volna, az előtte álló ember nem Henry, csupán egy rá kísértetiesen hasonlító férfi, Andy.

Grace Andy rabjává válik. Ez az idegen számára Henry, ugyanakkor mégsem ő. A lányt minden arra emlékezteti, ami valaha az övé volt. Kettejüknek tökéletes élete lehetne, de vajon valóságos is?
Eithne Shortall mély líraisággal és csipetnyi humorral megírt regénye letehetetlen történet az élet körforgásáról. 2018-ban az Irish Independent ezt a kötetet választotta az év könyvének.

„A dublini történet egyszerre megrendítő és vicces, lélekemelő olvasmány.” – Red

S 54   Az élet Henry után / Eithne Shortall. - Bp.: General Press, 2019.

 

https://s03.static.libri.hu/cover/26/d/5667423_5.jpg 

Amikor Kátya gyermekként először vehet szemügyre egy repülőt, a gép azonnal felkelti a kíváncsiságát. Néhány évvel később már biztosan tudja: szárnyakat szerez magának, és ha nem is az első, de a kevés női pilóta egyike lesz, akik a levegőből erősítik a Szovjetunió nácik ellen küzdő csapatait. Kemény harc vár rá, mire megvalósítja álmát - nemcsak a hideggel, az éhezéssel, a háború gyötrelmeivel kell szembenéznie, de tanárai, feljebbvalói és katonatársai nőkkel szembeni előítéletei is nehezítik a dolgát. Egy csapatnyi nőtársával együtt azonban olyan sikereket érnek el, hogy kiérdemlik a németektől az "Éjszakai boszorkányok" gúnynevet. Jekatyerina pedig megállíthatatlan, még a szerelem sem tarthatja vissza attól, hogy a végső győzelemig segítse hazáját.

A valós eseményeken alapuló regény a Vörös Hadsereg legendás női bombázóegységének állít emléket. 

R 96  Az éjszakai égbolt lányai / Aimie K. Runyan . - Bp.: I.P.C. Könyvek, 2019.

 

 

Húsz év telt el azóta, hogy a Csokoládé című regényben megismert bájos és életvidám Vianne Rocher és kislánya, Anouk letelepedett az apró francia faluban, Lansuenet-ben. Vianne azóta valódi otthonra lelt, Anouk pedig kirepült a családi fészekből, a csokoládébolt azonban a régi: Vianne és másodszülött lánya, Rosette ugyanúgy készítik a személyre szabott édességeket. Az álmos falucska élete váratlanul ismét felbolydul, amikor Narcisse, az öreg virágárus meghal és egy szamócában gazdag erdőt hagy Rosette-re, írásbeli gyónását pedig a helyi plébánosra. Az örökséget más is meg akarja szerezni, a faluba pedig új lakó érkezik Morgane Dubois személyében, aki üzletet nyit Narcisse egykori virágboltjának helyén, a csokoládébolttal szemközt.
Morgene éppen olyan karizmatikus és varázslatos nő, mint Vianne, az új üzlet pedig már-már hátborzongató módon éppen olyan mágikus erővel vonzza az embereket, mint annak idején a csokoládébolt...
Joanne Harris érzelmekben, színekben és hangulatokban gazdag regénye méltó a Csokoládé sorozat eddigi darabjaihoz: összetett és magával ragadó történet barátságról, kapzsiságról, bosszúról, múltbeli vétkekről és titkokról.

H 34   Az epertolvaj / Joanne Harris . - Bp.: Libri, 2019.

 

https://s06.static.libri.hu/cover/b9/f/5635001_5.jpg

Adott három hatvanas anyuka, akik a fiaik születése után a játszótéren ismerkedtek meg, és azóta is jó barátnők. A fiúk immár felnőttek, és élik a maguk gondtalan életét, miközben - az unokákra ácsingózó anyukák szerint legalábbis - már rég családot kellett volna alapítaniuk, és sokkal többet kellene törődniük az édesanyjukkal. Az anyák elhatározzák hát, hogy kezükbe veszik az irányítást, és egy hétre beköltöznek a fiaikhoz, hogy rendbe tegyék a dolgokat. Egyetlen hét. Hát olyan nagy kérés ez?

Carol: tökéletes kispolgár, aki minden miatt szorong, és elborzadva nézi a híradóban, mi minden szörnyűség történik a világban. Matt: playboy, aki egy menő loft lakásban él és egy férfimagazinnál dolgozik. Gazdag, jóképű, minden nap más nőt visz haza, és a kokaint sem veti meg.  - Helen: nagyvilági nő volt, igazi hippi, aki elvált, újraházasodott, de még mindig a régi férjébe szerelmes. Paul: meleg, párkapcsolatban él egy nagy házban, ahol rajta és a barátján kívül még három férfi lakik. - Gillian: azt szeretné, ha a fia egy rendes zsidó lányt venne el, és nagyon vágyik egy unokára. Daniel: egy szerelmi csalódás után Londonból Edinburgh-be költözött, és már nem hisz a szerelemben. 

S 98  Egy hét, hogy boldog légy / William Sutcliffe . - Bp.: Libri, 2019.

 


Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap