Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap

2018 augusztusi könyvajánló

Janet Evanovich és Lee Goldberg: A nagy hajsza

 

A nemzetközileg is neves tolvaj és szélhámos Nicolas Fox alaposan kidolgozott szökéseiről és merész átveréseiről ismert. A legnagyobb átverése nem más, mint hogy meggyőzte az FBI-t, hogy hadd álljon össze az egyetlen emberrel, aki valaha elkapta őt, azzal az egyetlen nővel, aki igazán felkeltette az érdeklődését: Kate O'Hare-rel. Együtt fognak álcát ölteni, csalni és hazudni annak érdekében, hogy elkapják a legjobban keresett bűnözőket. Legújabb célpontjuk Carter Grove, aki a Fehér Házban dolgozott szakácsként, és aki egyben egy titkos biztonsági ügynökség szívtelen vezetője is. A halálos hajsza Washington D.C.-től kezdve, Sanghai-on és Skócia felvidékein keresztül egészen Montreal belsejéig űzi Nicket és Kate-et. Viszont ahhoz, hogy valaki túljárjon Fox és O'Hare eszén, több kell, mint halálos fenyegetések, képzett bérencek, átvirrasztott éjszakák és egy dinasztia megfizethetetlen családi ékszerének sorsa feletti aggódás.

 

Adrian Tchaikovsky: Az idő gyermekei

 

Ki ​örökli az általunk teremtett új világot?

Az emberi faj maradéka elhagyja a haldokló Földet, és kétségbeesetten kutat új otthon után a csillagok között. Ősei nyomában járva az egykori aranykor legnagyobb kincsére bukkan: egy olyan bolygóra, amelyet annak idején terraformálással tettek alkalmassá az emberi élet fenntartására.

Ám az új édennel valami nincs rendben. Az évezredeken át magára hagyott bolygó élővilága ellenőrizetlenül fejlődött, és ez katasztrofális eredménnyel járt. A bolygó nem várja tárt karokkal az érkezőket, nem érintetlen, és főleg nem lakatlan. Az uralkodó faj az emberiség rémálmává változtatta a menedékül szánt új Földet.

Két civilizáció kerül ütközési pályára, és mindkettő a határait feszegeti. Mindkettőnek meg kell fontolnia, mit tehet meg a túlélése érdekében. Mivel a tét a faj fennmaradása, korántsem mindegy, ki lesz az új Föld birtokosa.

Arzenál Könyvek: Kézifegyverek 1870-1950

 

A színes ábrákkal és eredeti fényképfelvételekkel illusztrált könyv a kézifegyverek 1870 és 1950 közötti fejlődését mutatja be számos típus leírásával és főbb műszaki adatainak ismertetésével. 
A „Kézifegyverek 1870 – 1950” a kiskaliberű lőfegyverek történetét kíséri végig a különféle típusú, gyártmányú és szerkezetű kézifegyverek fejlődésének bemutatásával. Az olvasó több mint 140 kézifegyvert ismerhet meg, köztük számos híressé vált típust a XIX. század végének konfliktusaiból, az első és második világháború harcaiból, és a hidegháború kezdetének időszakából, pl. a Maxim géppuskát, a Bren golyószórót, vagy a Kalasnyikov gépkarabélyt. A kötet a kézifegyvereket hat kategóriába csoportosítva ismerteti: pisztolyok, puskák, félautomata és automata puskák, géppisztolyok, géppuskák és sörétes puskák. 
A legfontosabb műszaki adatokat (súly, hatásos lőtávolság, torkolati sebesség, kaliber, stb.) táblázatok tartalmazzák, a fegyverek tervezésének, fejlesztésének, rendszerbe állításának történetéről és teljesítményéről rövid, tömör ismertető számol be.

Tracy Buchanan: Elsüllyedt titkok

Az ​igazság felfedezése sokszor pusztító erejű.

Willow úgy emlékszik életének első hét évére, mint ami maga volt a megtestesült idill; gyönyörű otthonukban vidáman teltek a napok, szülei pedig a rajongásig szerették őt és persze egymást. Sok-sok évvel később azonban egy rejtélyes meghívó érkezik, és felszínre kerül egy sötét titok, amit addig minden családtag igyekezett mélyen magába temetni.

Willow lába alól egy szempillantás alatt kicsúszik a talaj; talán fiatalon elhunyt édesanyja nem az volt, akinek hitte, és lehetséges, hogy nagynénje, aki szülei halála után a gondját viselte, nem volt mindig teljesen őszinte hozzá?

Mi történhetett azon a végzetes napon, amikor a család élete örökre megváltozott? Mi köti össze Willow-t az anyja múltjából felbukkanó titokzatos fényképésszel? Willow kontinenseken átívelő hajtóvadászatba kezd, útja vadregényes tájakon és lenyűgöző vidékeken visz keresztül, hogy végre megtudja a választ a legfontosabb kérdésre: ki is ő valójában.

Ám annyi hallgatással és titokkal terhes év után ki az, akiben igazán megbízhat?

Karen Cleveland: Tudnom kell

Vivian ​Miller mindenre elkötelezett kémelhárító elemzőként dolgozik a CIA-nél. A feladata, hogy orosz alvó sejtek vezetőit fedje fel az USA-ban. Az előléptetése felé haladva sikeresen kifejleszt egy rendszert, melynek segítségével hétköznapinak tűnő állampolgárokról képes megállapítani, hogy valójában orosz ügynökök.

Egy nap rendkívül kényes információk birtokába jut egy feltételezett kém számítógépének átvizsgálása során. Olyan ügynökök lepleződnek le, akik a korábbiaktól eltérően sokkal mélyebbre épültek be és sokkal nagyobb szereppel bírnak. Ráadásul, néhány kattintással később minden, ami Viviannek eddig fontos volt – a munkája, a férje és négy gyerekük – veszélybe kerül.

Vivian felesküdött rá, hogy hazáját minden ellenségtől védeni fogja, határokon belül vagy kívül. De most lehetetlen kihívással néz szembe. Hűség és hűtlenség, állampolgári kötelezettség és hazaárulás, szeretet és gyanakvás közepette kiben bízhat meg? És mi a jó döntés egy ilyen rémálomszerű helyzetben?


Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap