Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap

2017 szeptemberi könyvajánló

Zsadányi Oszkár: Mindenki ​szolgája

Zsadányi ​Oszkárt 1942 októberében hívták be munkaszolgálatra. Két esztendeig szolgált elébb Magyarországon, azután Ukrajna frontján, hóban, fagyban, tetvek között. Íróvá a szenvedés tette. A tanúságtétel ösztöne vezette a tollát, amikor felvillantotta az átvonuló arcokat, így például Zsolt Béláét. Traumatikus élményeiből kiemelkedik a dorosicsi tűzhalál lefestése. Dorosics az ukrajnai gyilkosságok jelképes színhelye. Hogy mi is történt a Kijevtől százötven kilométerre fekvő kolhoz egyik pajtájában? Ide gyűjtötték össze a munkásszázadok tífuszban legyengült betegeit, akikkel aztán az őrző személyzet különös kegyetlenséggel bánt. 1943. április 30-án, a kovásztalan kenyér ünnepének (pészách) utolsó napján a pajtakórház kigyulladt. A lázas betegek menekültek volna a lángok elől, csakhogy az ajtókat kívülről bedrótozták. Akinek égő ruhában mégis sikerült kitörnie, azt lelőtték… Zsadányi túlélte a poklot. Életcéljává tette, hogy bajtársai emlékét megőrzi. Így lett hiteles krónikása a munkaszolgálatosok szenvedéseinek.
 


(A katalógushoz kattintson a képre)


David Gilman: Az ​utolsó leheletig

1356. ​Tíz év telt el a crécyi csata óta, mely a francia lovagi rend színe-virágának pusztulásával végződött. Angliának azonban lehengerlő győzelme ellenére sem sikerült elfoglalnia Franciaországot, csak szilárdan megvetnie a lábát a délnyugati részén. 
Aquitániában és Gascogne-ban a trónörökös Eduárd az úr, aki rabló hadjárataival az ellenség, II. János francia király kivéreztetésére törekszik. Szövetségese a navarrai uralkodó és az autonómiát követelő normann urak is. János végül összeszedi az erejét, nagy sereget állít fel, és a walesi herceg ellen indul, akit folyamatos hátrálásra kényszerít. 
Részt vesz a küzdelemben Thomas Blackstone, az egyszerű íjászból lett, legendás hírű lovag is, aki Normandiában saját kis birodalmat hozott létre azóta, hogy felgyógyult súlyos sérüléséből, és feleségül vette szerelmét, Christianát. 
Ám nemcsak a háború, de a múlt árnya is fenyegeti a családját. A Kegyetlen Pap néven emlegetett, egyházi emberből lett zsoldosvezér leghőbb vágya, hogy megtorolja Blackstone-on a háború kezdetén elszenvedett sérelmét, és azt, hogy a férje lett annak a nőnek, akit valamikor ő szemelt ki magának. 
Várostromok és véres összecsapások, a poitiers-i csata, az átmenetileg pápai székhellyé vált Avignon, az Alpok hegyei – David Gilman hősei izgalmakkal és szenvedéssel teli utat járnak be, az olvasó pedig ezáltal alaposabban megismer egy ma már jórészt elfeledett, vérzivataros történelmi korszakot.

 


(A katalógushoz kattintson a képre)


Philip Zimbardo: Pszichológia mindenkinek

Hogyan tanulunk meg beszélni? A gyerekek tényleg felpörögnek, ha sok cukrot esznek? Mitől lesz boldog a házasságunk? Hogyan csapnak be minket az érzékszerveink?

A Stanford Egyetem professzora, a „börtönkísérlete” révén világhírt szerzett Philip Zimbardo és munkatársai tudományosan, ugyanakkor nagyon szórakoztatóan ismertetnek meg mindazzal, amit a pszichológiáról tudni kell. A szerzők felhasználják a legfrissebb kutatási eredményeket, és esettanulmányokkal, a kritikus gondolkodást fejlesztő feladatokkal segítik, hogy az elsajátított tudást a mindennapi életben is alkalmazhassuk. A Pszichológia mindenkinek nem véletlenül szerepel a világ főiskoláin, egyetemein a kötelező olvasmányok listáján.

Zimbardóék munkája magyarul négy kötetben jelenik meg. Az első kötet a tudomány alapjaival ismertet meg – vagyis agyunk működésével, az örökletesség kérdésével, az észleléssel, illetve az ember pszichés fejlődésével.
 


(A katalógushoz kattintson a képre)


Mohamedou Ould Slahi: Guantánamói ​napló

A mauritániai Mohamedou Slahi, bár sosem vádolták meg semmivel, 2002 óta a Guantánamo Bay-i fogolytábor rabja, most pedig naplóján keresztül bepillantást nyerhetünk élete mindennapjaiba, jogtalanul eltöltött, hosszú rabságának részleteibe.
 


​​​​​​​(A katalógushoz kattintson a képre)


Julius Evola: Emberek és romok

A Szerző politikai-politológiai alapvetését foglalja magába e mű, amely egyébként egyfajta reflexió is a II. Világháború utáni állapotokra és bizonyos jobboldali fiatalság körében felmerült ideológiai igényekre.
 


(A katalógushoz kattintson a képre)


Európai Regionális Fejlesztési Alap
Európai Szociális Alap
Széchenyi 2020
Európai Szociális Alap